“Mahalle baskısı” yine devrede…

A -
A +

Hükûmet etme sisteminde değişiklik öngören anayasa değişikliği nihayet TBMM Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul çalışmalarından önce CHP milletvekillerinin öncülük ettiği protestolar yaşandı. Meclis çevresinde 200-250 kişinin katıldığı gösteriler demokratik sınırlar içinde kaldı. Meclis Genel Kurulu’nda CHP’nin ve HDP’nin her türlü engellemelerine rağmen teklifin maddelerine geçilmesi 338 oyla kabul edildi. CHP grup başkanvekillerinden birinin “Bu teklif geçerse ülkede kaos olur, iç savaş çıkar” tarzındaki talihsiz beyanı hariç tartışmalar medeni sınırlar içindeydi.

Ana muhalefet partisinin görüşlerine medya geniş yer verdi. Kemal Bey inkâr etse de dünkü grup konuşmasının tamamını neredeyse bütün televizyonlar yayınladılar. Yani muhalefetin bu anayasa değişikliği ile ilgili eleştirileri, uyarıları medya tarafından millete en yaygın şekilde aktarılıyor. *** Evvelsi gün teklifin maddelerine geçilmesi 338 oyla kabul edildi. Hastanede tedavisi devam eden Meclis Başkanı, yine geçerli bir mazereti nedeniyle çalışmalara katılamayan AK Partili meclis başkanvekilini de saymazsak mecliste 314 AK Partili vekil oy kullandı. AK Parti grubunda herhangi bir fire olduğuna asla ihtimal vermiyorum. Muhalefet kulislerinde AK Parti’den 7 fire olacağı yönündeki dedikodulara karşın ben bir fire bile olacağını tahmin etmiyorum. Teklife destek veren AK Parti ve MHP’nin kullanabileceği oy toplamı 353. Yani ilk oylamada 15 fire var. MHP’den 39 vekilden 5-6 vekilin teklife “hayır” diyeceğini zaten biliyoruz. İlk oylamada bu sayının 15 olması düşündürücü. Bu 15 firenin tamamı MHP’den mi yoksa MHP ve AK Parti’den mi? Onu tam bilmiyoruz. Ama ben şahsen AK Parti’den asla fire beklemiyorum.
***
Ancak; MHP’de ‘hayır’ oyu kullanacağını açıklayan vekiller bir yandan, bir yandan Mansur Yavaş gibi Bahçeli karşıtları, öte yandan da CHP’li vekiller MHP vekillerini sosyal medya üzerinden ciddi baskı altına alıyorlar.
Mesela; CHP Milletvekili Mahmut Tanal, sosyal medya üzerinden MHP milletvekillerinin cep telefonu numaralarını yayınlayarak vekillere sosyal medya üzerinden toplumsal baskı uygulamaya çalıştı. MHP’li vekiller âdeta muhaliflerin hedef tahtası hâline getirildi. Toplumda bu teklife ‘hayır’ diyen kim varsa onların tepkilerini MHP’li vekillere yönlendirmeye çalışıyorlar. MHP vekilleri toplumsal baskı altına alınmaya çalışılıyor.
***
Genel Kurul’da CHP ve HDP her türlü engellemeyi yaparak işi geciktirmeye çalışıyor. Ne kadar engellerlerse engellesinler, ne yaparlarsa yapsınlar bu süreç 24 Ocak’ta bitmez de 30 Ocak’ta biter. Günde 3 madde görüşülmez de 2 madde görüşülür. Ama ay sonuna her hâlükârda bu anayasa değişikliği TBMM’den çıkar. Önemli olan ikinci tur oylamaları. İkinci turda herhangi bir maddeye 330’un altında oy çıkmaması şart. Teklifin tümünün oylamasında da 330’un altında kalınmaması gerekiyor. An itibariyle ben 330’un bulunmasında en ufak bir sorun beklemiyorum.
*** Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti ile CHP arasında açık oy kullanılması nedeniyle gerginlik yaşanıyor. CHP milletvekilleri bu konuda anlayışla davranmalı, empati yapmalı. Fire iddiasına siyasette kimse hedef olmak istemez. “Gizlilik” kuralının ihlal edildiğini eleştiren CHP; rahmetli Bülent Ecevit’in rahmetli Süleyman Demirel’in görev süresinin 5+5’le uzatılmasını öngören düzenlemenin gizli oylamasının görüntülerini seyretsinler. Ecevit’in neredeyse tüm vekillere nasıl açık oy kullandırdığını hatırlasınlar. CHP’nin cumhurbaşkanının partisi ile ilişiğini kesmemesinin tarafsızlığına zarar vereceğine ilişkin iddiası inandırıcı değil. Hiçbir cumhurbaşkanı bugüne kadar kendi siyasi görüşü ve düşüncesini bir kenara bırakmadı. Mesela; Sayın Ahmet Necdet Sezer, sadece Cumhuriyet gazetesinin ve CHP Milletvekili Tuncay Özkan’ın o dönemde sahibi olduğu Kanaltürk televizyonunun kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılırdı. Rahmetli Cumhurbaşkanı Özal da, Demirel de perde arkasından partileriyle ilişkilerini sürdürdüler. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün  AK Parti ile ilişkisini tamamen kopardığını söylemek yanlıştır. Gerçekte hiçbir cumhurbaşkanı kendi siyasi düşüncesine ve geldiği yere karşı ilgisiz kalmamıştır. Rol yapmak başka bir şey gerçek başka bir şey...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.