Söz bitti, şimdi iş zamanı

A -
A +
Gençlik Parkı’nın Ulus’ta Merkez Bankası yerleşkesine bakan kapısından itibaren Arena Spor Salonu’na kadar  Anadolu'nun dört bir köşesinden gelen insan seli ile karşılaştım. 998 gün sonra Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, partisinin Genel Başkanlığına tekrar döndüğü kongreyi büyük bir coşkuyla izledik. Arena Spor Salonu değim yerindeyse iğne atsanız yere düşmeyecek kadar kalabalıktı. Dahası salonun içindeki insan selinden çok daha fazlası dışarıda heyecan içinde bekliyordu.
Salondaki coşkulu il teşkilatları Reis’e sevgilerini göstermek için kongre boyunca adeta iller arası bir yarış içindeydi. Sayın Erdoğan’ın salona girdiği andan konuşmasını bitirdiği ana kadar özellikle gençler ve kadınlar bitmek-tükenmek bilmeyen bir enerji ile Reis’e destek verdiler, coştular. Sayın Erdoğan’ı görenler adeta kendini kaybediyor, kalabalıklar dalgalanıyordu.
Salonun dışındakilerle birlikte 100 bin kişinin ilgi gösterdiği kongrede Sayın Erdoğan, Başbakan Yıldırım ile birlikte önce dışarıdaki halka hitap etti, sonrada birlikte salona girdiler. Bu siyaset tarihimizde eşine az rastlanır bir tabloydu. Sayın Yıldırım güzel bir konuşma yaptı. Bin 370 delegenin imzasıyla Sayın Erdoğan Genel Başkanlığa aday gösterildi.
Kongrede tüzük değişikliğine de gidildi. İçerisinde üç dönem kuralını ihtiyaç halinde esnetmeyi kolaylaştıran madde ve Rabia’yı tüzüğe dâhil eden madde olmak üzere 11 maddelik tüzük değişikliği yapıldı. Tüzük değişikliği ile Genel Başkan Vekilliği görevi de  ihdas edildi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hariç tüm kurucular kongreye katıldı. “Yumuşak güç” olarak nitelendirilen Başbakan Binali Yıldırım bugüne gelinmesinde ciddi pay ve emek sahibi. Kongre’de de üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Vefanın, yol arkadaşlığının, sadakatin en güzel örneğini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan iki saate yakın kapsamlı bir konuşma yaptı. Bugüne kadar yapılan hizmetleri hatırlattığı bölüm hariç konuşmanın diğer bölümleri partisine; teşkilatlara, yerel yöneticilere ve Bakanlara uyarı, mesaj niteliği taşıyordu.
“Besmelemizi çekip Fatiha’mızı okuyor ve yeni bir başlangıç yapıyoruz” diyerek başladı konuşmasına. “Bu meşakkatli yolda elbette yorulanlar oldu, elbette yolunu kaybedenler oldu, elbette çeşitli sebeplerle geride kalanlar oldu. Ama bizim ne menzilimiz değişti, ne kararlılığımız eksildi ne de milletimizle aramızdaki rabıta zayıfladı” sözleri 2002’den bu yana dökülenlere, yalpa yapanlara verilen güzel ve anlamlı mesajdı.
Çıktıkları yolun hayırlı bir yol olduğuna işaret eden Erdoğan; “kim dönerse dönsün, biz dönmeyiz bu yoldan” sözleri ile gerekli mesajlarını verdi. İster Meclis’e sokmasınlar, ister partimizi kapatmaya kalksınlar, ister sokakların altını üstüne getirsinler, ister 15 Temmuzda yaptıkları gibi canımıza kastetsinler, ne yaparsa yapsınlar biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Allah'a can, millete hizmet borcumuz var. Başka kimseye eyvallahımız yok. Ölümden ötesi yok” sözleri çılgınca, dakikalarca alkışlandı. Bu sözler salonu ateşledi.
Terörle mücadelenin artarak devam edeceğinin sinyallerini verdi. “Mazlum kılığına girmiş zalimlerin oyunlarına teslim olmayacağız” sözleri ile FETÖ ile mücadeleye geniş yer ayırdı.
17-25 Aralık darbe girişiminden sonra FETÖ ile bağı olan herkese çağrı yaptıklarını hatırlattı. “Tabanı ibadet, ortası ticaret, tepesi ihanet olan bu yapının gerçek yüzünü görün ve bir an önce orayı terk edin dedik” diye konuştu. Bu çağrıya kulak verenlerin kurtulduğunu ama ikazlara rağmen bu terör örgütüne destek vermeye devam edenler için yapacak bir şeyleri kalmadığını söyledi.
Bunları hâlâ destekleyenlerin 15 Temmuz’a rağmen samimi bir pişmanlık alametlerinin olmadığına işaret etti.  FETÖ ile mücadelenin ciddiyetle yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, “Herkesi ucu en yakınınıza dokunsa bile FETÖ ile mücadeleye destek vermeye davet ediyorum” dedi. Mücadelenin sulandırılmasına izin vermemesine yönelik mesaj dikkat çekiciydi. Yeni dönemin terörü yok etme dönemi olduğunu ilan etti.
Terörle mücadelenin hukuk devleti kuralları içinde yürüyeceğini hatırlattı. AB ile yola devam etmek istediklerini, ancak vizelerin kaldırılması-göçmenlere ilişkin mali yardım taahhütlerinin yerine getirilmesi ve fasılların açılması gibi konuların AB tarafından hemen çözülmesi gerektiğini belitti. “İkiyüzlü bir tavrın devamına izin yok” diyen Erdoğan “aksi halde herkes bildiğini yapar. Tercih AB’nin” uyarasını yaptı.
Ülkemizde huzur ve refah ortamı sağlanıncaya kadar OHAL’ in devam edeceğini dile getirdi. “Türkiye’de artık hiçbir şeyin 15 Temmuz öncesi gibi olmayacağı bilinmelidir” diyen Erdoğan “sınırlarımız içinde ve dışında terörle mücadelede yeni bir dönem başladı. İcraatın konuştuğu bir döneme girdik. Söz bitti” ifadesini kullandı.
Bu günden sonra iki ayaklı bir program takip edeceklerini; demokratikleşme adımları ile demokrasiyi, kalkınma hamleleri ile de ekonomiyi yükselteceklerini söyledi.
Erdoğan; teşkilatları, Belediye başkanlarını ve vekilleri uyararak, “Milletimizin güvenini sarsacak bir davranışta bulunmayın, milleti hayal kırıklığına uğratmayın” dedi.
“Şehirlere ve partimize yük olan değil, şehirleri ve partimizi omuzlayan Belediye Başkanları ile yolumuza devam edeceğiz” mesajı ile de bazı belediye başkanlarının önümüzdeki dönem aday gösterilmeyeceğinin sinyalini verdi. “Kongrenin ardından il, ilçe ve belde teşkilatlarımız yenilenecek ve gençleşecek” mesajı da teşkilata yönelikti.
Milleti incitmeden; 80 milyonun gönlünü kazanmayı amaçlayan bir teşkilat yapısı ile 2019 seçimlerine yarından itibaren hazırlanılmasını istedi. Aslında Sayın Erdoğan dünkü kongrede Genel Başkanlığı devraldı ve 2019 seçim startını verdi. AK Partililerden iki şey istedi. Tevazu ve gayret. Çok çalışan; herkesin gönlünü kazanan kibirsiz bir teşkilat.
Söz bitti. Millet 16 Nisan’da istenileni verdi. Sayın Cumhurbaşkanının da belirttiği gibi 2019’da yüzde 50+1 lazım. İş zor. Şimdi çalışma zamanı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.