FIRAT KALKANI’NIN YIL DÖNÜMÜ

A -
A +
Dün Fırat Kalkanı Harekâtının 1’inci yıl dönümü idi. Geçtiğimiz yıl bu günlerde başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı ile Suriye’nin kuzeyinde arka planda İsrail, ön planda ABD’nin desteği ile kurulmaya çalışılan terör devletine engel olundu. DEAŞ ile mücadele bahanesi ile Cezire’den başlayarak Kobani’ye kadar olan alanı ele geçiren ve Fırat’ın batısına geçip Membiç ve neredeyse Cerablus’a kadar dayanan PYD-PKK’nın Afrin’e ve Akdeniz’e ulaşması bu harekâtla engellenerek kurulan tuzak, oynanmak istenen oyun bozuldu. FETÖ’nün TSK komuta kademesi üzerindeki etkisi ve Genelkurmay Karargâhındaki gücü sayesinde en az 3 yıl gecikmeli başlatılabilen Fırat Kalkanı Operasyonu sayesinde Türkmenler ve Araplar ile PYD'ye muhalif Kürtler, yok olmaktan kurtuldu. Türkiye geç de olsa Fırat Kalkanı operasyonu ile bekasını tehdit eden PYD-PKK’nın Batı’ya ilerleyişinin önünü kesti. Diğer yandan Türkiye’nin sınırlarını ve güvenliğini tehdit etmeye başlayan DEAŞ’ı sınırlarından uzaklaştırarak etkisiz hâle getirmiştir. Çok zor şartlarda icra edilen ve müttefik dediğimiz aktörler tarafından engellenmeye  çalışılan bu harekât sayesinde TSK ve ÖSO 2 bin kilometrelik bir alanı kısa sayılabilecek bir sürede ele geçirmişlerdir. Bu alanda güvenli bir bölge oluşmuş, bu sayede göçmen durumundaki yüz binlerce insan evlerine dönmüştür. Fırat Kalkanı Operasyonu Suriye’de devam eden süreçlerde bir kırılma noktasıdır. Bu harekâtta şehit olan kahraman TSK ve ÖSO mensuplarını rahmetle anıyoruz. 69 şehit verdiğimiz ve ülkemizin bekasını ilgilendiren tarihî bir harekâtın yıl dönümünde Türk basınının meseleye bir satır bile yer vermemesi canımızı acıtmalıdır. Türk basını Fırat Kalkanı Harekâtının 1. yıl dönümünü unuttu. Yazık, tek bir haber yok. Medyamız don-atlet haberleri ile meşgul. Oysa YPG-PKK her gün Suriye’den onlarca PR haberi yapıp, Suriye’deki varlığını dünya kamuoyu nezdinde legalleştirmeye çalışıyor. Peki, biz 69 şehit vererek yazdığımız destanı, yıl dönümünde hatırlamayarak unutturmaya mı çalışıyoruz?
Türkiye gazetesi kendi millî yayın çizgisinin bir gereği olarak Fırat Kalkanı Harekâtının yıl dönümünde 4 gün önce Cerablus’tan El-Bab’a kadar tüm bölgeyi gezdi. 69 şehidimizin ve yazılan kahramanlık destanının arka perdesine bakmaya ve bölgedeki son durumu yansıtmaya çalıştı. Türkiye gazetesinin kuruluş misyonuna ve yayın ilkelerine de bu yakışır. Gazetemizin Ankara Haber Müdürü deneyimli gazeteci Çetiner Çetin ve TGRT Haber’in çalışkan ve cefakâr kameramanı Aziz Turan başta olmak üzere hazırlanan ve 3 bölüm hâlinde yayınlanan Fırat Kalkanı ile ilgili yazı dizisi ve görsel haberler için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Fırat Kalkanı’nı ve 69 şehidimizi bütün milletimize tekrar hatırlattığınız ve ÖSO’nun sesini duyurduğunuz için sizleri kutluyorum. Bu yayınlar için bize yardım eden tüm devlet görevlilerine ve ÖSO komutanlarına şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesile ile yaklaşan tehlikeyi tekrar hatırlatalım. Yaklaşık 6 ay önce “İdlib konusu Türkiye’nin başını ağrıtacak” demiştim. Nitekim bela kapıya dayandı. Bence Türkiye İdlib’e müdahalede gecikiyor. ABD; bölgeye yerleşen El-Kaide’ye bağlı Tahrir eş-Şam örgütünü gerekçe göstererek İdlib’e YPG-PKK‘yı sokmaya çalışıyor. Herhâlde ABD Savunma Bakanı “İdlib’e birlikte girelim” demiştir. Birlikte dediği güç YPG. Türkiye’de reddetmiştir. Türkiye ne yapıp edip İdlib’in sınırımıza yakın bölgelerini Tahrir eş-Şam örgütünün elinden almalıdır. Bunu yaparsa hem 140 km’lik sınırımızı emniyete almış olacağız hem de Afrin’i Akdeniz’e kapatmış olacağız. İdlib bölgesinde sınırımızın 120 km’lik bölümü Tahrir eş-Şam’ın eline geçmiş durumda. Türkiye, İdlib Merkeze inmeden sınır boyuna yerleşmelidir. Türkiye 4 Eylül’de Astana’da Rusya ve İran ile anlaşıp daha fazla gecikmeden harekete geçmelidir. İdlib’deki 3 bölgenin 2'sini Türkiye, 1’ini de Rusya kontrol altına almalı ve Tahrir eş-Şam örgütünü bölgeden temizlemeli. Eğer bunu yapmazsak ABD bölgeye YPG’yi sokarak Afrin’i Akdeniz ile buluşturacaktır. PYD-YPG bölgeye sokulursa bölgeden Türkiye’ye büyük göç olur. Sayın Cumhurbaşkanı sanırım ABD Savunma Bakanına YPG’ye verilen destek ve kantonların birleştirilme çabası ile ilgili gerekli mesajları vermiştir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.