F.Bahçe’de “harcama limiti” uçurumu!..

A -
A +

Ali Koç takımın başarısızlığı yüzünden maddi manevi köşeye sıkışmış durumda. Bakalım nasıl bir çözüm bulacak?

Fenerbahçe Başkanı zorda… Elbette Fenerbahçe de… “Tribün baskısı ile takımının başına Ersun Yanal’ı getiren” ve yeşil çimler üzerindeki futboldan “beklediğini alamayan” Ali Koç “ne yapacağını düşünürken” başında “çok daha büyük bir problem” var!..
O, ocak ayında “muhtemelen” hocayı da değiştirmenin ve “yeni transferlerle” takımı “şampiyonluk yarışından koparmamanın” hesaplarını yaparken…
Birden ortaya Sabah gazetesinin “salı günkü” manşeti çıkıverdi. Habere göre, yönetim kurulundaki “para / harcama / bütçe” uzmanlarına rağmen, hem de “UEFA’nın ve Futbol Federasyonu’nun ‘Finansal Fair Play’ kırmızı çizgileri ortada iken hesap kitap tutmamış” ve Fenerbahçe “Avrupa’da kupalara alınmama, ülkede puan silinmesine kadar varacak” yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı!..
Başkan, “şampiyonluk için UEFA’nın ‘kupalara katılma’ yasağını göze almıştı” ama, “Takım harcamalarında, Futbol Federasyonunun ‘bu sezon ilk kez uygulanan Kulüp Lisans Talimatı’ndaki sınırlaması geçilirse” neler olacaktı?..
Federasyon “her kulüp için” talimatın çıkmasından sonra “bir harcama limiti” açıklamıştı. Bu limitin üzerine çıkılırsa “merdivenli” bir yaptırım uygulaması ile karşı karşıya kalınacaktı.
Futbol Federasyonunun Fenerbahçe için verdiği “harcama limiti için 206 milyon 431 bin 081 TL idi. Buna karşılık “KAP’a bildirilen” harcama tutarı 65,1 milyon avro (bugünkü kur ile 412 milyon 734 bin TL); yani TFF limitinin iki katı!..
Talimat maddelerine göre durum açıktı; “Fenerbahçe, ‘ceza almamak için’ Talimatın yeni uygulanacak olması sebebiyle bu sezon sonuna kadar kulüplere tanınan yüzde 30 limit aşımı hakkını da kullanarak, bu yılki futbol takımı giderini 268 milyon 360 bin 405 TL’nin altına indirmek zorunda idi!..”
“İndiremezse” ne olacaktı; “futbol takımı harcama limitinin yüzde 5’e kadar aşılması” durumunda ihtar, “yüzde 6 ila 10 aşılması durumunda kadro sınırlaması, yüzde 11 ila 15 aşılması durumunda transfer yasağı, yüzde 16 ila 20 aşılması durumunda 1 puan, yüzde 21 ila 25 aşılması durumunda” 2 puan, “yüzde 26 ve üzeri aşılması durumunda” 3 puan silme cezası gelecekti. Puan silme cezaları ile beraber transfer yasağı, kadro sınırlaması ve para cezası da vardı.
Sabah’ın haberi “bu kadardı”; yani “Fenerbahçe’nin bundan sonra ne yapabileceği” haberde yoktu.
Biz; “olabilecekleri” sıralayalım:
“Fenerbahçe ve Ali Koç için”, Futbol Federasyonu, “yeni bir karar” ile “Talimatın uygulanmasını gelecek sezona erteler” miydi; “imkânsız” gibiydi ama “burası Türkiye idi” her şey olabilirdi!..
“Şampiyonluk için, her şeyi göze aldığını, alacağını” defalarca ortaya koyan ve ocak transferini dört gözle bekleyen Ali Koç, “bu hedeften geri adım atar mıydı”; zordu, ama “imkânsız” değildi!..
“Atsa bile” mali gerçek ortada ki, “yapılması gereken zaruri harcamalar” dahi, “harcama limitinin altına inilmesini engeller ve cezalar yağardı”; peki, “çözüm” nasıl olacaktı?..
Talimat, Kulüplere “15 Aralık’a kadar Federasyon’a başvurarak ‘sağlam ve güvenilir gerekçelerle Takım harcama limitinin yeniden belirlenmesini isteme hakkı” tanıyordu; Federasyon kabul ederse.
Fenerbahçe için üç yol vardı:
1 - Tahmini gelir artışı: Yönetim “gelir artış tahminini” ortalama değerler üzerinden, gerekçeleriyle ve denetçi görüşünü içeren raporlarıyla beraber TFF’ye sunacak ve TFF Kulüp Lisans Kurulunun onayı sonrasında “beklenen gelir artışının 3’te 1’i” eklenerek “yeni harcama limiti” belirlenebilecekti.
2 - Sermaye Artışı Yöntemi: Yönetim, “sermaye artış yöntemi ile öz kaynaklarını ve finansal yapılarını güçlendirerek”, sermaye artış işlemi sonrasında sermaye artış bedelinin 3’te 1’ini denk hesap açığına bakılmaksızın ‘Takım Harcama Limitlerini’ artırmak için kullanabilecekti.
3 - Transfer Faaliyetlerinde Gelir Fazlası Sağlama: Yönetim, transferde oyuncu satışından elde ettiği net transfer gelir fazlasının 3’te 1’ini, takım harcama limitine ekleyebilecekti.
Bakalım, Ali Koç hangi yolu ya da yolları tercih edecek ve Federasyon’dan ‘Olur’ alabilecek mi?..
Ve de “asıl” soru; “bu çözüm yolları kullanıldığında ‘harcama limitinde denklik’ sağlanabilecek” mi? 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.