“Sergen Yalçın'ın Avrupa vizyonu yok”

A -
A +

Aslında bu bir tespit bile değil, Hoca’nın ağzından yapılmış itiraflar… Gelin bakalım, ne demiş, ne yapmış?

 

------

 

4 maç, 4 mağlubiyet, 2 gol atılabilmiş, 12 gol yenilmiş ve “sıfır” puan… Grubun üçüncüsü olan Sporting’e karşı averaj; 1 / 8!..

Beşiktaş’ın bu “acı tablosu” ortada iken, İkinci Sporting maçından sonra, “Ben sorumluyum” diyerek sözü noktalayıp, basın toplantısını terk eden Sergen Yalçın’ı TV ekranında izleyince, haftalardan beri arşivimde duran “Sergen Yalçın’ın Avrupa Vizonu Yok” başlıklı yazıyı çıkardım. 

Bizler gibi spor sayfalarının başköşelerini kapatan, TV ekranlarında bol bol ahkâm kesen, Sergen Hoca’ya “toz kondurmama hassasiyeti gösteren” bir “yorumcu değil” bu yazıyı yazan. Bir sosyal medya yazarı ve de Beşiktaşlı. 

İşte yazısı, okuyalım bakalım; bu acı tabloya “bizden çok farklı, bambaşka bir pencereden bakan” Siret Uslu’yu…

 

***

 

Beşiktaş-Dortmund maçından beri tüm futbol camiası Sergen Yalçın'ın Avrupa’daki başarısızlığını konuşuyor. Kimisi “Takım yeni kuruldu”, kimisi “Sakatlıklardan dolayı böyle”, kimisi “Bu sene general daha fazla, asker daha az” diyerek başarısızlığa teşhis koyuyorlar.

Lakin ortada gözden kaçırdıkları, akıllarına bile gelmeyen bir sendrom var; “Sergen Yalçın'ın Avrupa ve Dünya Futbolu Vizyonu’nun olmadığı; Avrupa ve Dünya Futbolu’nu takip etmediği gerçeği.''

Gelin bunu üç örnekle ispatlayalım. Üçüncü örnek ise bizzat Sergen Hoca’nın kendi ağzından itiraf olacaktır.

1) Sergen Hoca’nın iki sezondur sadece kendisinin transfer ettiği ve transfer etmek istediği futbolculara baktığımızda hep Türkiye Süper Lig imzasını görüyoruz. Ya mevcut Süper Lig oyuncuları, ya da daha önce Süper Lig’de oynamış yurt dışına gitmiş oyuncuları transfer etmiş. Tabii bir de gözünün önündeki millî takım oyuncularını.

Hulk ve Mandzukiç gibi ilkokul çocuğunun bile bileceği, scouta gerek kalmayan isteyip de alamadığı oyuncular da var.

Valentin Rosier’i Sergen Hoca hiç istemedi mesela. Bu scout ekibinin transferiydi. Rachid Ghezzal’ı hayatında hiç duymamış Sergen Hoca. YouTube’da videosunu izlemiş “Gelsin” demiş. Ghezzal, menajer transferi.

Özetle Sergen Yalçın’ın yaptığı, istediği transferleri incelerseniz “hep tanıdık bildik göz önündeki oyuncular” olduğunu görürsünüz. 

İşte bu durum bende Sergen Yalçın’ın “Avrupa ve dünya futbolu vizyonunun olmadığı, Avrupa ve dünya futbolunu takip etmediği” şüphesini doğurdu.

2) Birkaç ay sonra Sergen Hoca bir röportajında “Rachid Ghezzal’ı hiç bilmediğini, hiç görmediğini söyledi. “Ghezzal diye bir futbolcu var dediler; YouTube’da videolarını izledim; ‘Hemen yarın uçağa atlasın gelsin’ dedim” dedi, transferinin 1 günde gerçekleştiğini anlattı.

Avrupa ve dünya futbolu vizyonu olan, herhangi bir ülkenin orta sınıf teknik adamı Sporting Lizbon’un üçüncü sağ beki Valentin Rosier’i bilemeyebilir. Beşiktaş transfer etmeden önce Benfica’nın yedek kadrosunda bile olmayan Anderson Talisca’yı da. Kaleci Fabri’yi, Marcelo Guedes’i hiç duymamış olabilir. Lakin Rachid Ghezzal’ı mutlaka ama mutlaka bilir.

Yukarıdaki iki örnekteki tespitlerimi abartma, uydurma, zorlama örnekler farz edelim. Peki, o hâlde üçüncü örneği de Sergen Yalçın'ın bizzat ağzından okuyalım.

3) Geçen sezon bir maç sonrası basın toplantısında canlı yayında Sergen Yalçın’a sorulur; “Hocam Barcelona-Real Madrid maçı var. Kim kazanır?

Sergen Yalçın: “Ben Avrupa ve dünya futbolunu takip etmiyorum. İlgilenmiyorum!!!”

İşte bu üç sebepten yola çıkarak; herkes “Beşiktaş bu gruptan rahat çıkar” derken, Ben bir Beşiktaşlı olarak Sergen Yalçın ile Avrupa’da hiçbir zaman başarılı olamayacağımızı düşünüyordum.

Bir Beşiktaşlı olarak 1 puan farkla da olsa, 1 gol averajla da olsa Türkiye Süper Ligi şampiyonluğu için Sergen Yalçın’dan umudum var. Ama Sergen Yalçın ile Avrupa’da başarı hayalden öte gidemez. PAOK gibi bir takımı analiz edemedi, elendik. Pelkas o maçtaki oyunu nedeniyle Fenerbahçe’ye transfer oldu. Sporting Lizbon gibi bir takımda “8 gol atmış defans oyuncusu Coates'i izlememiş” Hoca. Güncel son lig maçını izlemiş, doğaçlama analiz yapmış galiba. Bir de “Rakibi analiz ettik, böyle gol attığını görmedik” demez mi? 8 gol attı adam 8. 

Ve ekliyorum: “Transferler asla tam yetkili olarak Sergen Yalçın’a bırakılmamalı. Yoksa Talisca, Rosier, Marcelo, Fabri gibi şapkadan çıkan transferleri izlemek hayal olur. Ha bire Anadolu’nun vasat altı futbolcularını görebiliriz takımda.

Ve son söz, özet söz; Sergen Yalçın’ın Avrupa ve dünya futbolu vizyonu yok. “Avrupa ve dünya futbolunu takip etmiyorum, İlgilenmiyorum” diyen bir Hoca, Avrupa’da nasıl başarılı olsun ki ?..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.