İstanbul Süper Ligi başlarken…

A -
A +

İşte bugün başlıyoruz; “birinci” haftada oynanacak “9 maçın birinde iki İstanbul takımı karşı karşıya, kalan 8 maçın 6’sında bir İstanbul takımı var!..

Yooo… “İstanbul Süper Ligi” nitelemesi benim değil… Ama “haklı” bulduğum için, yazımın başlığı yaptım.

“Nitelemenin sahibi” kim; biyografisinde “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu… İhtisas;  İngiltere London School of Economics, University of York. Sosyal Politika Ekonomisi, Milletlerarası İktisat, Kalkınma Ekonomisi uzmanlık alanları. Devlet Planlama Teşkilatı Uzmanı ve Grup Başkanlığı, Türk Hava Yolları Danışma Kurulu Başkanlığı, Özel Sektörde Genel Müdürlük ve İdare Meclisi üyelikleri, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Öğretim Görevliliği, İstanbul Sanayi Odası Karma Gıda Komitesi Başkanvekilliği… Kadir Has Üniversitesi kurucusu ve Mütevelli Heyet Üyesi. Birçok gazetede köşe yazarlığı, İngilizce, Fransızca biliyor” yazıyor…

Bitmedi; “19. Dönem (20. 10. 1991) İstanbul Milletvekili”; SELÇUK MARUFLU.

Maruflu,  “19 Takımlı Millî Lig’de ‘İstanbul’dan 8 takımın olmasını’ ülke futbolunun geleceği bakımından” ağır şekilde eleştirerek “Anadolu takımlarına, futbol şehirlerine yazıktır, günahtır. Bursa’dan, Eskişehir’den, Van’dan, Diyarbakır’dan, Maraş’tan, Samsun’dan, Erzurum’dan, Elazığ'dan, Trakya’dan bir takım yok, İstanbul’dan 8 takım. Benim önerim, Eyüp, Beykoz gibi diğer İstanbul takımlarını da alıp, bir İstanbul Ligi kurun, bitsin gitsin. Anadolu takımları da, kendi aralarında oynasınlar!” diyor. 

Ve… “Sistemi” eleştirerek, Millî ve Kulüp takımlarımızın “Avrupa’da düştüğü durumu” da işaretleyerek bir başka acı tabloyu da şöyle anlatıyor; “İzmir’de iki takımın birden Süper Lig’den düşmesini, takım olmamasını içime sindiremiyorum. Futbol, şehirlere sosyal hareketlilik getirir, turizm gelişir, altyapıdan yeni gençler, yıldızlar çıkar. Şimdi siz Anadolu’yu saf dışı bırakarak, bunu engelliyorsunuz!..”

Maruflu’nun görüşüne katılmamak mümkün değil ama “Süper Ligi, takımlar olarak ülke geneline yayacak bir sistem” mümkün mü; nasıl olacak?..

“Dünyanın bugüne kadar bulamadığı böyle bir sistemi” biz nasıl bulacak ve kurgulayacağız?..

İşte bugün başlıyoruz; “birinci” haftada oynanacak “9 maçın birinde iki İstanbul takımı karşı karşıya, kalan 8 maçın 6’sında bir İstanbul takımı var!..

Hesaplaması kolay; “Anadolu takımlarının lig boyu ‘deplasman yolculukları’ kaç kilometre, İstanbul takımlarının kaç kilometre olacak?.. 

Sadece, “Trabzonspor ile, ‘şampiyonluktaki rakipleri olan Fenerbahçe’nin, Galatasaray’ın, Beşiktaş’ın, Başakşehir’in deplasman kilometrelerini hesaplamak” bile gerçeği ortaya koyuyor.

Koyuyor da, “ne yapılabilir, nasıl yapılabilir” ve de “asıl” böyle, örnekleyelim “Beykoz’un, Sarıyer’in, Eyüp’ün önünü kesecek” bir sistem “ne kadar” adil olur?.. 

ŞAMPİYONLUK YARIŞI…

Süper Lig’de bu sezon şampiyonluk yarışının, “geçen sezonun şampiyonu Trabzonspor ile İstanbul’un 3 Büyükleri arasında geçeceğini” sanıyorum. Ve de 

“bu dört takımın arasına başka bir takımın gireceğini” sanmıyorum. Başakşehir’in girmesi bile bana göre zor… 

Şampiyonluk şans yüzdelerim ise “teknik adamlara, transferlere ve kurulan kadrolara bakarak” şöyle: Yüzde 35: Trabzonspor / Yüzde 25: Galatasaray / Yüzde 22: Fenerbahçe / Yüzde 18: Beşiktaş…

Öncelikle “Fair play’in şampiyon olacağı” bir Süper Lig temenni ediyor, hakemlerimize de “Allah kolaylık versin” diyorum…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.