Mevcudu koruma ve fırsatları kollama dönemi

A -
A +
Rusya-Ukrayna çatışmasının ardından sadece siyasi ve jeopolitik değil, ekonomide ve yatırımlarda da bütün hesapların yeniden yapılacağı bir dönem başladı. Finansal cephede bu işin iki ayağı var: 
1- Pandemi, kuraklık ve yüksek enflasyon yorgunu küresel ekonomide, bir süredir özellikle dikkatlerin çevrildiği para politikaları nasıl şekillenecek?
2- Sürekli getiri arayışı içinde olan büyük ve küçük yatırımcılar, şimdi de jeopolitik risklerden kaynaklanan bu süreci nasıl yönetecek?
ABD başta olmak üzere büyük merkez bankaları faiz artışlarına hazırlanıyordu. Karşılıklı yaptırımların havada uçuştuğu, emtia fiyatlarının gerilimle tırmandığı bu dönemde, ekonomik toparlanmanın bundan etkilenmemesi beklenebilir mi? Bu durumda merkez bankaları, şahin duruşlarını devam ettirebilir mi? Nitekim ABD Merkez Bankası (FED), Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizin küresel finans ve emtia piyasalarında belirsizliklere neden olduğunu duyurdu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde da, artan enerji maliyetleriyle birlikte enflasyonda yükseliş görülebileceğini kaydetti. Ancak her iki merkez bankası da yüksek enflasyon riski karşısında fiyat istikrarını korumak için, gereken her şeyin yapılacağını vurguladı. Bu durumda ana çerçevede "parasal sıkılaşma" (faizleri artırma) politikasının süreceği ancak yeni riskler sebebiyle bunun daha kontrollü ve zamana yayılarak gerçekleşeceği görülüyor. 
 
BORSA VE ALTIN NE OLUR?
 
Gelelim yatırımcının ne yapacağına?.. Sürekli para kazanmaya odaklanan yatırımcı psikolojisi, geçen hafta Rusya-Ukrayna sıcak çatışmasında ciddi imtihandan geçti. Panikle borsada dipten satanlar, altını yüksekten alanlar epey çoktu!.. Fiyat hareketleri sağlıksız oluştu, yatırım tercihleri de sağlıksız gerçekleşti. Hâlbuki böyle zamanlarda parası çok olan değil, psikolojisi sağlam olan kazanır. RUSYA-UKRAYNA KAYNAKLI BÖLGESEL VE KÜRESEL GERİLİMLERİN DAHA FAZLA YÜKSELMEYECEĞİ SENARYOSUNA GÖRE bakacak olursak;
- Borsada sert düşüşler yaşandığında hemen uzun vadeli hareketli ortalamalara bakın ve dolar bazında endeksin ne durumda olduğunu gözden geçirin. 2.000 puanın üzerinden başlayan sert düşüş, 1.850 puan seviyesinde destek buldu. Bunun bir anlamı olmalıydı. İşte "en kritik uzun vadeli" diyebileceğimiz "100 günlük hareketli ortalama" seviyesi burada bulunuyordu. Nitekim borsa cephesindeki savaşta 1.850 kalesi sağlam korundu. Perşembe günü endeks 1.851 puandan kapandı. Cuma günü de en düşük 1.866 seviyesini görerek yukarı tepki verdi. Haftalık kapanış 1.952'den gerçekleşti. Bundan sonraki süreçte ilk kale, 1.850 noktası olacak. Yukarıda ise 2.016'ya kadar uzanan ve kapanması gereken bir grafik boşluğu (GAP) oluşmuş durumda... Önümüzdeki hafta, gelen her haber akışına da bağlı olarak bu iki nokta arasında hareketler, ilk odak noktamız olacak. Gelelim dolar bazında endeksin değerine... Borsanın neredeyse son dört yıldır '1,25 cent'in altına düştüğü çok da görülmüş bir şey değil. İkinci sağlam kale de burası... Şayet işler kötü gider de, kabaca 1.750 puana denk gelen 1,25 cent seviyesini görürsek; burası "dipten satmanın değil, ortalama düşürmenin, yeni pozisyon açmanın ve artık biraz da orta ve uzun vadeli beklemeyi göze almanın" noktası gibi görünüyor.   
- Altında 'ons' tarafında birkaç haftadır "yukarı" devam eden hareket vardı zaten. Gram altın da buradan etkilenerek "750-810" bandını yukarı doğru kırdı. Geçen haftaki gerilimde ons; 1.976 dolara kadar çıktı ancak cuma akşamı 1.887'den kapandı. Volatilite oldukça yükseldi. Gram altın da 920'ye kadar yükselip, 839'dan haftayı tamamladı. Küresel bir gerilim yaşıyoruz, bu sebeple odak noktamız 'ons' olacak. 1.880 dolar seviyesi "trend desteği" olarak dikkat çekiyor. Ons, bu noktanın üzerinde tutundukça, gelişmelere de bağlı olarak "yeniden yukarı yönelme" hevesi gösterebilir. Haftalık ortalama 1.908'de, aylık ortalama 1.850'de bulunuyor. Yukarı-aşağı hareketlerde bu seviyelere de dikkat edeceğiz. Gram altında bugünkü şartlarda 810 TL'nin altı zor görünüyor. Dolarda da kısa vadede dikkat çeken "13,70-13,80 bandının üzerinde tutunma" çabasını dikkate alırsak; gram altında 810-840 TL arasındaki hareketler "bekleme ve fırsat kollama" noktaları olarak öne çıkacak gibi görünüyor.
SONUÇ: Savaşta en garantili kazanç, mevcudu korumaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.