‘Altın’a sarılan rahat yatıyor!

A -
A +
Borsalarda, emtialarda, kriptolarda çalkantılı haftalar geçiriyoruz. Hisse senetleri gitti geldi. Emtialar resesyon korkusuyla çakıldı. Kriptolar artık hiç güven vermiyor. Döviz derseniz, bu dolar daha nereye kadar dolar? Ankara’dan her an yeni hamleler gelebilir. TL’de beklerseniz, enflasyonda eriyor. Gayrimenkul likit değil. Zaten uygun ev bulabildiğinizi de zannetmiyorum...
 
Bütün bu denklemde “paramı nerede tutayım” sorusunu soran Türk halkının, neden ‘altın’a sarıldığı da anlaşılıyor. Aslında altın fiyatlarında geçen hafta çok ciddi bir yükseliş yok. Sadece bir sabah ansızın dip yapmıyor hisse senetleri gibi, buhar olmuyor kriptolar gibi, dibe yelken açmıyor emtialar gibi... Evet, ons altın da bir emtia ama bizdeki gram altın, her durumda her zaman yaslanacak lastik bulabilecek kadar şanslı bir gemi... Ons düşse dolar çıkıyor, dolar gerilese ons tutuyor elinden gram altının... Geçen hafta da böyle bir haftaydı. 947 TL’ye kadar gerileyen gram altın; ‘ons’un göstere göstere 1680 desteğinden yukarı dönmesi, doların da 17,75’in üzerini test etmesi neticesinde, 988 liraya kadar yükseldi. Haftayı da 985’ten tamamladı.
 
Neticede marjlar çok açık değil ancak “akşam yatarken kafamı yastığa rahat koyayım” dediğinizde, altın yatırımı “yatıran” bir yatırım gibi durdu. Peki bundan sonra ne olacak altın fiyatları;
 
- Ons, son iki yıllık desteğini geçen hafta da korudu. 1680’e kadar gerileyen ons; ECB’nin 50 baz puan artırması, avronun biraz güçlenmesi ve gelecek hafta FED faiz artışı beklentilerinin (kötü gelen ABD verileri ile) 100 baz puandan 75 baz puana gerilemesi neticesinde, 1720’nin üzerine doğru tepki verdi. Bundan sonraki süreçte ons altında 1700 dolar ilk destek noktası olarak takip edilecek. 1735 dolar seviyesi aşılırsa, yeni yükseklere doğru yelken açılacağı için, her iki senaryoda da gram altını üzecek bir durum gözükmüyor. (‘Ons’ta 1680 desteğine yeniden dönülmesi ancak daha şahin bir FED ve daha güçlenen bir dolar senaryosunda gerçekleşebilir. Şayet ‘ons’ta 1680 desteği aşağı kırılırsa, o zaman gram altında yeniden 950’nin altına gerileme yaşanabilir. Bu senaryo şimdilik zayıflamış gibi görünüyor.)  
 
- TCMB’nin faizi sabit bırakması ve dolarda yaşanan güçlenme de gram altını destekledi. Geçen hafta dolarda 17,77 ile 2022’nin zirve noktası test edildi. Dolar, geçen yıl aralık ayında gördüğü 18,35 zirvesine yaklaştı. Şayet oraya doğru bir atak gerçekleşirse, ekonomi yönetiminden ek tedbirler gelme ihtimali artabilir. Dolarda kısa vadede ve mevcut şartlarda 17,50-17,20 bandının altına sarkma, düşük bir ihtimal gibi görünüyor. Bu senaryolarda da gram altın yatırımcısını üzecek bir hikâye gözükmüyor. Kâr satışları hâlinde ‘gram’da 970-956 bandı sağlam bir destek noktası olarak öne çıkıyor. 988 bölgesi geçilirse, 1015’e kadar yükselişin de önü açılabilir.
 
BİLANÇOLAR BAŞLIYOR
 
Piyasalarda genel bir iyimserlik vardı geçen hafta... Avrupa’ya gaz akışının yeniden başlaması, Rusya-Ukrayna arasında “tahıl koridoru” anlaşmasının imzalanması, hem dünyada hem de Türkiye’de ikinci çeyrek bilanço döneminin gelmesi ve dolar endeksinde zirvelerden bir miktar zayıflama, altın ve hisse senetlerini destekledi.
 
Borsa da 2470 direncini kırarak rahatladı. Bu seviye artık destek olarak takip edilecek. Yükselişin devamında ise 2560-2585 bölgesi ilk hedef olarak öne çıkabilir. İkinci çeyrek döneminde doların yaklaşık yüzde 15 yükselmesi, Türk şirketlerinin bilançoları üzerinde belirleyici olabilir.
 
Havacılık sektöründe güçlü cirolar bekleniyor. TÜPRAŞ, Ereğli Demir Çelik ve Kardemir hisselerinde iyi finansallar öngörülüyor. ‘Perakende’de ciro ve  kârlılık artışı, beklentiler dâhilinde... Otomotiv sektörü de yüksek iç ve dış talepten pozitif etkileniyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.