Gram altında dört haneli rakamlara alışalım

A -
A +

Piyasalar hareketli bir haftayı geride bırakırken; ABD Merkez Bankasının faiz kararı ve ABD’de açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamları, fiyatlarda belirleyici oldu. FED, beklentiler doğrultusunda 0,75 baz puan faiz artışına gitti. FED Başkanı Powell da, gelecek aylarda enflasyonun düştüğüne dair ikna edici işaretler arayacaklarını, faiz artışlarının hızının da verilere ve ekonominin görünümüne bağlı olmaya devam edeceğini vurguladı. Powell, "Her toplantıda verilere bakarak karar vereceğiz. Çok fazla belirsizlik var. Bir noktada yavaşlamak uygun olacak. Büyüme bu yıl yavaşlayacak. Enflasyonu düşürmeye odaklandık” mesajı verdi.

FED kararının bir gün sonrasında da, perşembe günü ABD ikinci çeyrek büyüme verileri açıklandı. Piyasalarda yüzde 0,5’lik büyüme beklentisi hâkimken; açıklanan rakam, yüzde 0,9’luk küçülmeye işaret etti. İlk çeyrekte de yüzde 1,6 daralan ABD ekonomisi, iki çeyrek üst üste küçülmüş oldu ve teknik resesyona girdi. ABD’de “yumuşak iniş” beklentisi kuvvetlendi. FED’den agresif değil, 0,25-0,50 bandında, daha küçük adımlarla faiz artışları öngörüsü ağırlık kazanmaya başladı. Sonuç olarak (bugün yüzde 2,5 olan) faizlerin yıl sonunda yüzde 3,5 seviyelerini bulması öngörülüyor.

Küresel piyasalarda sıkı para politikasından olumsuz etkilenen ons altın da, faiz artış oranlarının gerileyeceği beklentisiyle yükselişe geçti. Son 28 ayda çalışan 1.680 dolar desteğini 21 Temmuz’da bir defa daha test eden ons altın, oradan gelen tepki alımlarıyla birlikte yeniden 1.700 doların üzerine çıkmıştı. FED’in açıklamaları ve ABD büyüme verisi “daha güvercin” para politikasını destekleyince, altında da risk iştahı yükseldi. Ons altın 25 Temmuz haftasının son işlem gününde, 1.770 dolara yaklaştı.

Öte yandan Avro Bölgesi enflasyonu da yüzde 8,9 ile beklentileri aştı. Avrupa Merkez Bankasından daha agresif adımlar gelebilir. Bu da avroyu biraz destekleyebilir, doları ve dolar endeksini baskılayabilir.

Mevcut durumda ons altında; kısa vadede 1.740-1.745 dolar bölgesi destek, 1.772-1.785 dolar bölgesi direnç olarak takip edilecek. FED’in faiz artışlarına devam edeceği ancak resesyonun da denkleme dâhil olduğu dikkate alınırsa, ons altında veri akışına bağlı olarak destek ve dirençler arasında hareketlilik yaşanacak gibi görünüyor.

Dolar/TL tarafında ise geçen cuma 17,98 seviyesi test edildi. Burada 17,50’nin üzerinde tutundukça ve ek tedbirler gelmedikçe “yukarı yönlü baskı” riski devam edebilir. Bütün bu denklemde gram altına gelelim...

Gram altın geçen hafta bir defa daha 1.000 TL’nin üzerine çıktı. 20 Aralık’ta 1.059 TL ve 13 Haziran’da 1.042 TL seviyesini gören gram altın, geçen cuma 1.020 TL sınırına dayandı. Mevcut şartlarda (dolara gelebilecek muhtemel tedbirleri hesaba katmadan), gram altın fiyatlarının artık 1.000 TL üzerinde yer edinmeye çalışacağını görebiliriz. Kâr satışları halinde 950-980 bandına doğru geri çekilmeler yaşanabilir ancak bu noktalar da fırsat olarak görülebilir. Burada “başını alıp gidecek bir gram altın”dan söz etmiyoruz belki fakat yeni fiyat dengelerinin artık 1.000 TL’ye yakın yerlerde oluşabileceğini söyleyebiliriz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.