FIFA listesi ne getirecek ne götürecek?

A -
A +
Defalarca yazmışımdır; "FIFA listeleri geçmişte MHK'ları götürmüştür. Federasyonları sallamıştır." Şükür kulüp başkanlarının FIFA listesi yaptığı, kokart söktüğü günler geride kaldı.
FIFA listeleri her yıl eylül ayında ülke federasyonları tarafından hazırlanıp FIFA'ya onaya gider. 1 Ocak'ta da yeni yılın FIFA listesi açıklanır.
Bu yıl bu iş ekime belki de kasım ayına sarkmış. Sebebi Avrupa'da yaş sınırının değişecek olma beklentisinden.
Henüz bizim FIFA listesi, onay için gönderilmemiş.
Geçtiğimiz pazartesi günü TFF Başkanı'nın sahip olduğu gazetede sevgili Cemal Ersen imzalı FIFA listesi yayınlanınca akla birçok soru geldi.
Mesela bu haberin yayınlanacağından TFF Başkanı'nın haberi var mıydı?
Haberde şu ifade edilmişti. "Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım atletik testleri geçemedikleri için FIFA listesinde çıkarılıyor, yerlerine Ali Palabıyık ve Tolga Özkalfa dahil ediliyordu."
Biz de bu gelişmelerden birkaç aydır haberdardık. Ancak Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım'a olan saygımızdan, kamuoyunda yıpranmamaları için yazmamıştık. Belki bir gazetecinin yapmaması gereken bir davranıştı.
***
FIFA listesi ile ilgili birkaç tespitimiz olacak.
1) Günümüz futbolu çok süratli oynanıyor. Futbolun süratine ayak uydurmak gerekiyor. FIFA da UEFA da 3-4 yıldır hakemler için çok ağır atletik testler uyguluyor. MHK bu test sonuçlarını hep sakladı. Belki hakemlerin yıpranmamasını düşündü. Ama nereye kadar saklayacaksın? Artık dünya çok küçük. 
2) Koşamayan hakemi sakla, kötü maç yönetene yüksek not ver, başarısız olan hakeme ertesi hafta maç ver, hak etmeyeni klasman yükselt. Kime iyilik yapıyorsun. En büyük kötülüğü kendine yapıyorsun. UEFA gerçekleri biliyor. Bugün bu işi UEFA'ya rağmen yapmak kolay değil.
3) 43 yaşındaki Bülent Yıldırım, 42 yaşındaki Fırat Aydınus'un bu testleri geçememeleri ayıp ya da suç değil. Bu testler çok ama çok ağır testler. Bu yaşlardaki biri için kolay iş değil. Ne kadar çalıştıklarını bilmesem de yaşadıkları strese şahitlik yaparım. 
4) Yerlerine Tolga Özkalfa ve Ali Palabıyık isimleri geçiyor. Hatta Çağatay Şahan, Deniz Ateş Bitnel diyenler de var. Mesele şu. Yaşları, İngilizceleri, gelişime ne kadar açık oldukları önemli. 8-10 yıldır isabetli klasmanlar yapılmadığının altını buradan bir kere daha kalın kalem çiziyorum.
5) MHK Başkanı Zekeriya Alp ile görüştüm. Hiç bu kadar üzgün olduğunu hissetmemiştim. Bilemiyorum kendisine kalsa belki FIFA listesiyle oynamaz. Ama kararını vermiş gibi. Gidenler belli. Gelecekler belli değil.
6) Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım çok değerli hakemler. Bu ligde büyük emekleri var. Bu ligin bu iki hakeme şiddetle ihtiyacı var. Gönülleri alınmalı. Yaş olarak Avrupa'da önlerinin tıkandığını fark edecek olgunlukta olmaları gerekir. Kendileri de ileride yönetici olacaklardır. Belki bu tip radikal kararları yarın kendileri de alacak. 
7) Medya bu iki hakemi ciddi şekilde tahrik edecektir. "Kokardını söktüğün hakeme nasıl derbi, nasıl maç verirsin? Yerlerine aldığın hakemlerin haline bak!" gibi yorumlar çok yakındır.

Bu fotoğraf çok şeyi anlatıyor
MHK, 40'arlı gruplar halinde 2 ve 3.Lig'de görev alan hakemleri Riva'da bir taramadan geçirdi. Bilgileri, İngilizceleri ölçüldü. Atletik testlerden geçirildiler. Şimdi MHK'nın elinde önemli veriler var. Önceden MHK'nın elinde 2 veri vardı. 
1) Bütün maçlardan alınan 8.3'ler veya 8.4'ler.
2) MHK üyelerine olan yakınlık.
Başka da bir veri yoktu. Çok maç verdiğin hakem sıralamada üstte kalıyordu o kadar.
Bu tablodan yukarıya isabetli hakem seçme şansınız da yoktu.
Sezon öncesi 25 hakem bir sabah "5-6. hakem kadrosuna" alınmıştı. Biz bunu şiddetle eleştirince MHK bize küsmüştü.
Dikkat buyurun bu 25 hakemin sadece 2 tanesi atletik testi geçebildi. 
Bu 25 hakemin altına imza atan MHK üyeleri öz eleştiri yaptınız mı?
130 tane 2-3 lig hakeminin de 15 tanesi atletik testi geçebildi.
Biz hakemler takip edilmiyor, hakemlerle ilgilenilmiyor diye yazdığımızda MHK'da bazı arkadaşların ses tonu yükseliyordu.
Maalesef Süper Lig'e hakem seçeceğiniz bu havuzu da kuruttunuz. Zekeriya Alp'in geç olmakla beraber şu son hamlesi olmasaydı durum daha da vahimdi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.