İstanbul pek yakında ‘kapalı gişe' olur

A -
A +
Bİstanbul'da önceki akşam FIFA kokartlı hakem Hüseyin Göçek'in "Hakemin müsabaka öncesi hazırlığı" konulu sunumu büyük ilgi gördü. Hüseyin Göçek, başta EURO 2012 olmak üzere maçlardan örneklerle çok sayıda hatırasını paylaştı. UEFA standartlarında bir sunum yaptı. Genç hakemler, gözlerini kırpmadan hayranlıkla dinledi.Hüseyin Hoca, hakemin yediğine, içtiğine, gittiği yere, hatta takacağa kıravata kadar dikkat etmesi gerektiğini örneklerle izah etti.Sabri Çelik ve Osman Avcı, Fahir Ersoy bu sunuma katkı koyan birer konuşma yaptılar.İstanbul'da hakem camiası uzun bir süredir bütünlük içinde! MHK'larda görev almış Sabri Çelik, Serdar Çakır, Osman Avcı, Sadettin Güler, Fahir Ersoy bu sunumu dinlediler.Cüneyt Çakır, Mete Kalkavan, Barış Şimşek, Ali Palabıyık, Volkan Bayarslan, Deniz Ateş Bitnel, Onur Karabaş dinleyenler arasında.FIFA yardımcı hakemleri, klasman hakemleri, genç hakem ve gözlemciler orada. Bölgesel Hakem Kurulu, İl Hakem Kurulu orada. Dernek zaten evsahibi.Bundan sonraki haftalarda Fırat Aydınus, Mete Kalkavan, Süleyman Abay da birer sunum yapacaklarmış.Anlaşılan o ki; gidemeyenler pişman oldu. Bundan sonraki sunumlar "kapalı gişe" olacak gibi!Hakemler, hakem abilerini özlemiş. Antrenmanlarda ya da eğitimde beraber olamıyorlar. Bu tip buluşmalar eğitim kadar kaynaşmayı da sağlıyor.
Trakya'dan Terim geçti!Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, "Futbol Buluşmaları" adı altında önceki gün Edirne'de idi.Maalesef medyamızın pek ilgisini çekmedi.Trakya futbolda hep İstanbul'un gölgesinde kalmış bir bölgemiz.Fatih Terim, Edirne'de Trakya'nın sesini yerinde dinledi. Futbolun bütün paydaşları Terim'e içini döktü.Trakya'ya bir bölge müdürlüğü kurulma fikri öne çıktı.Bu önemli bir adım!Fatih Terim'in gidip yerinde arzu ve talepleri dinlemesi çok önemli. Futbolda veya hakemlikte bir çok pilot proje Trakya'da uygulanabilir. Trakya'da çok kişiyle görüştüm; Terim'in bu ziyareti bölgeye yeni bir heyecan va dinamizm getirmiş. Muhatap alınmış olmanın mutluluğunu yaşıyorlar.
Bardağın biraz da dolu tarafına bakalımTürk futbolu büyük kaos içinde! Kurşunlamalar, hacizler, şiddet vs...92 yıllık federasyonumuz nihayet kendi tesislerine kavuştu. Gezip-görenler fiziki şartlara ve yapılan müzeye hayran kalıyor.Fatih Terim, Adana, İzmir ve Trakya'yı yerinde dinledi.6 profesyonel hakemimiz haftada 3 gün Riva'da. Antrenmanlarını Tuba Kızılet hoca nezaretinde yapıyorlar.MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, UEFA'dan gelen görüntüler eşliğinde 6 hakeme bizzat eğitim veriyor. Onları dinliyor.Cüneyt Çakır, tecrübesini ve birikimini aktarıyor.Bütün bunlardan bir sinerji doğuyor.

Hakem yaşa takılmasın!Ülkemizde Süper Lig hakemleri 45 yaşına kadar hakemlik yapabiliyor.Hollanda'da, İngiltere'de yaş sınırı yok!48-50'li yaşlara kadar atletik testlerinde problemin yoksa hakemlik yapabiliyorsun.Ülkemizde bazı hakemler olgunluk döneminde belki de tam verimli çağında düdüğü bırakmak durumunda kalıyor.Bazı hakemlerimiz de 42-43'lü yaşlarda kendi istekleriyle bıraktı. Atletik testler zor gelmeye başlamıştı.Bu kişiden kişiye değişebilir.Önceki akşam TRT'de 1985'te oynanan bir Trabzon-G.Saray maçını yakaladım. Maçın hakemi Talat Tokat. Sahada futbolculardan fazla koşuyor. Top nerede Talat hoca orada. Ve o tarihte yaşı 48. Hatırlayanlar da bilir çok fitti.Hakemler artık iyi para kazanıyor. İyi antrenman yapıyor.Koşan hakem yaşa takılmamalı.Bu konu mutlaka belki kademeli olarak yeniden düzenlenmeli.Bu aralar "ulusal hakemlerin" de yaştan büyük sıkıntıları var! Onlara da MHK kulak vermeli.

Hakemler şu soruya cevap bulamıyor!MHK hakem ataması yaparken hangi kriterleri dikkate alıyor?Gözlemci notu mu? Hiç alakası yok!8.4 - 8.5 almış nice hakem haftalardır maç alamıyor.Şubat ayında 1-2 tane, mart ayında 1-2 tane maça çıkabilmiş bir yığın hakem var!Şubat ve mart aylarını 6'şar, 7'şer maçla tamamlamış çok sayıda hakem var.MHK tayinlerde özen göstermeli. İşleri sadece 3 büyüklerin maçı olmamalı!


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.