Son 20 yılın MHK’ları! (1)

A -
A +

Son 20 yıldaki MHK’ları hatırlatmak istedim. Bu süre içinde 13 MHK gördük. Kimler geldi, kimler geçti? Akıllarda neler bıraktılar? Kurullarda kimler yer aldı?
BÜLENT YAVUZ (16 HAZİRAN 2000 - 22 TEMMUZ 2004)
* KURULU: Sabri Çelik, Serdar Çakır, Mevlüt Güzel, Erdoğdu Diyadin, Erdoğan Çamlıyurt, Taner Yalçındağ, Necdet Erdilek, Mahmut Çetiner.
Haluk Ulusoy’un üçüncü TFF Başkanlığı dönemiydi. Bülent Yavuz, biraz da asker kökenli olmasından aşırı otoriterdi. Üç yıl kurulda bulunduktan sonra 50 yaşında MHK Başkanı olmuştu. Enerjisi çok yüksekti. Bu dönemde önemli bir hakem neslinin temeli atılmıştı. Taa bugünlere gelen yardımcı hakem kadrosu o yıllarda filizlenmişti. Çok hatalı tercihleri de olmuştu. TFF ve bazı kulüp başkanlarının baskısı fazlaydı. Ali Aydın’ın yönettiği tekrara giden F.Bahçe-Ç. Rizespor ile G.Saray-Beşiktaş maçları çok yıpratıcı olmuştu.
SABRİ ÇELİK (23 TEMMUZ 2004 - 5 MAYIS 2005)
* KURULU: Muhittin Boşat, Necmi Temizel, Mevlüt Güzel, Murat Ilgaz, Alican Lakot, Ali Kunak, Mahmut Çetiner, Salih Türktunç.
Seçimle gelen ilk ve son MHK’ydı. TFF Genel Kurulu’nda Levent Bıçakcı TFF Başkanı seçildi. Ancak MHK seçimini ise diğer başkan adayı TFF Başkan Mehmet Ali Yılmaz’ın ekibindeki Sabri Çelik kazanmıştı. Dönemin TFF’siyle çok uyum sağlayamadılar. O günkü kanuna göre kurulunda hakem kökenli iki üye olmaması gerekiyordu. Bu konu mahkemeye intikal etti. Muhittin Boşat ve Alican Lakot için eski futbolcu savunması yapsalar da ömürleri uzun sürmedi. Federasyon da bazı hakemlerin üstünü çizmişti. Kemal Ulusu’nun başlattığı mahkeme süreci rahat çalışamamalarına sebep olmuştu. Hakem notları, basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanmaya başlanmıştı. FIFA listesi yıpratıcı olmuştu. Mersin’deki ocak seminerine Mutlu Çelik damga vurmuştu.
UFUK ÖZERTEN (5 MAYIS 2005 - 23 OCAK 2006)
* KURULU: Oğuz Sarvan, Yüksel Okçuoğlu, Gazanfer Doğu, Ahen Tüzün, Nihat Güner, Osman Avcı, Abdurrahman Arıcı, Turgay Güdü.
Ufuk Özerten, TFF Yönetim Kurulu üyesi iken, MHK Başkanı oldu. Yılların kulüp ve TFF yöneticisi olması avantajdı. Hakem kökenli olmamasına rağmen ciddi bir kabul gördü. Klasman hakemlerinin tamamını 1.000’e yakın hakemi birkaç grup halinde Antalya’da kış seminerine aldı. Abant’taki hakem yaz seminerine kulüp başkanları, teknik adamlar, takım kaptanları dâhil, Vali ve Emniyet Müdürlerini de davet etti. Bu buluşma o tarihlerde pek kolay değildi. Hakemlere bu dönemde ciddi bir özgüven gelmişti.
MUSTAFA ÇULCU (23 OCAK 2006 - 4 TEMMUZ 2007)
* KURULU: Lale Orta, Ali Aydın, Ali Kunak, Orhan Erdemir, Mevlüt Güzel, Fethi Heper, Hikmet Öksüzoğlu, Hatip Çopur.
Türkiye’de aralık ayında hakemliği bırakıp ocak ayında hem de henüz 45 yaşında MHK Başkanı olan ilk isimdir. Üstelik aynı zamanda Hakem Derneği Genel Başkanı idi. TFF’nin genel kurulu için imza sürecinin başladığı bir dönemdi. Çok zor şartlar altında görev yaptı. Özellikle ikinci sezonunda; son haftalar azaldıkça yaptığı hakem tayin ve tercihleri başarılı olmuştu.
HİLMİ OK (7 TEMMUZ 2007 - 13 ŞUBAT 2008)
* KURULU: Sabri Çelik, Taner Yalçındağ, Serdar Tatlı, Hikmet Öksüzoğlu, Onur Sorguç, Sürhat Müniroğlu, Fethi Heper, Hatip Çopur.
Merhum başkanın galiba bu 7. başkanlık ve son dönemiydi. 75 yaşında tekrar MHK Başkanı olmuştu. Bir buçuk yıldır da Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyordu. Bu dönemden aklımda kalan Riva’da klimasız harabe mekânlarda, hakemlere sinek ilacı dağıtılan bir yaz semineri var.
OĞUZ SARVAN (14 ŞUBAT 2008 - 29 HAZİRAN 2011)
*  KURULU: Yüksel Okçuoğlu, Ünsal Çimen, Zihni Aksoy, Osman Avcı, Galip Bitigen, Turgay Güdü, Osman Erdal Fırat, Adnan Şeker.
Hasan Doğan’ın TFF Başkanı olmasıyla 53 yaşında MHK Başkanı oldu. Ölçülebilir hedefler koydu ve bu netice verdi. Aşırı şişkin hakem kadrolarını azaltarak maç sayılarının artmasını sağladı. Bu dönem, çok sayıda hakemin de ilişiği kesildi. UEFA ile ciddi bir işbirliğine girildi. Silivri’de uzun kamplar ve eğitim öne çıktı. Silivri’deki 2009 yaz seminerini hakemlikleri bitirilen Vedat Yüksel ve Bülent Demirlek, noter eşliğinde basmışlardı.
(DEVAMI HAFTAYA)
NOT 1: 33 yıllık dostum İsmet Karababa’nın “Bay FAIR PLAY” albümü çıktı. Üst üste 84 maç kırmızı kart görmeyen takımın antrenörü İsmet Hoca’m, iyi ki seni tanımışız.
NOT 2: Önceki hafta son 26 yılın FIFA hakem listelerini vermiştik. 1996 yılı FIFA listesinde Bülent Yavuz’un yerine İbrahim Aksoy olacak, düzeltiyorum.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.