Gözlemciler beş sezon MHK’dan ayrı çalıştı!

A -
A +

Konuya şöyle girelim; “GÖZLEMCİ” ve “TEMSİLCİ” birbirinden çok farklı şeylerdir.    
Birbirlerinin sorumluluk sahaları ayrıdır. Kamuoyu ve medya, bunu birbirine çok karıştırır.
Gözlemci, sadece sahadaki ve VAR’daki hakemlerin performansını ölçer.
Temsilci, hakem dışındaki her konunun işleyişini takip eder ve rapor eder.
2004’te gözlemciler ve temsilciler Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu adı altında aynı çatı altında toplanmıştı.
Ancak beş sene sonra 2009’da “gözlemciler” tekrar MHK’ya bağlanırken, temsilciler ise ayrı bir kurul altında toplandı.
Bizim bu beş sezonda dört ayrı GTK Başkanı’mız oldu.

1) ÖMER ÜRÜNDÜL
22 Temmuz 2004’te Levent Bıçakcı, TFF Başkanı seçildi. İlk GTK Başkanı’mız Ömer Üründül oldu. Kurulunda Yüksel Okçuoğlu, Bedri Dölkeleş, Zihni Aksoy, Cem Tosyalı, Osman Avcı, Fatih Tanfer, Gazanfer Doğu, Hürol Bilal, Turan Demirdal ve Tülin Kılıç yer aldı.

2) HİLMİ OK
19 Ocak 2006’da Halûk Ulusoy TFF Başkanı seçildi. Bu defa GTK Başkanı Hilmi Ok oldu. Kurulunda; Necmi Temizel, Salih Türktunç, Muhittin Boşat, Erdoğan Çamlıyurt, Dursun Cumali Sucu, Bülent Uzun, Mekki Keskin, Doğan Şen yer aldı. Hilmi Ok, 7 Temmuz 2007’de MHK Başkanı olunca bu görevi bıraktı.
Hilmi Ok’un o dönem bazı isimlerin gözlemci yapılmalarıyla ilgili olarak yeni GTK Başkanı’na tarihe geçen “Yaralı bırakmayacaksın” cümlesini herkes bu sütunlardan okumuştu.

3) MEVLÛT GÜZEL
15 Temmuz 2007’den itibaren Mevlût Güzel başkanlığında Erdoğan Çamlıyurt, Muhittin Boşat, Mahmut Çetiner, Sait Yücel, Salih Türktunç, Hüdai Doğu, Mekki Keskin, Bülent Uzun, Erdoğdu Diyadin ve Dursun Cumali Sucu’dan oluşan kurul görev yaptı.

4) KEMAL DİNÇER
24 Şubat 2008’de Hasan Doğan TFF Başkanı seçildi. GTK Başkanı sürpriz bir şekilde Kemal Dinçer oldu. Kurulda; Sefer Altuntaş, Ahmet İbanoğlu, Cem Tosyalı, Yılnur Önen, Gazanfer Doğu, Gökhan Berker, Fatih Tanfer, Altan Kutucu, Musa Soykarcı ve Şener Aydın yer aldı.
Kemal Dinçer’in basketbol kökenli olması, gazetede yazması ve TV’de yorum yapması eleştiri konusu olmuştu.
2009 - 2010 sezonuna girilirken gözlemciler ile temsilciler birbirinden ayrıldı. Müstakil bir Temsilciler Kurulu yapıldı. Gözlemciler, tekrar 2004 öncesi gibi MHK’ya bağlandı.

Hakemliğin yüzde 60’ı!
Hep söylerim, söylemişimdir.
Hakemlikte kabiliyet; işin “en fazla” yüzde 40’ıdır.
Kalan yüzde 60’ı kişilik, öz güven, sorumluluk duygusu, gelişime açık olma, güven duyulması, iş disiplini, ölçü ve diyalog kabiliyetidir.
Ben bir hakemde hep ve daha çok bu yüzde 60’ı aramışımdır.
Yardımcı hakem Emre Eyisoy, Kuşadası’ndaki 2004 Kış Seminerinde salonu dolduran protokole kendisinin kaldırdığı bir bayrakla ilgili pozisyonu izah etmişti. O yıllarda mikrofonu eline alıp konuşan hakeme rastlamak! Hele de 24 yaşında...
Bu beni çok etkilemişti. Hayatımda onunla ilk ve son telefon konuşmasını yapmış ve aşağıdaki kanaatimi bu sütunlarda şöyle dile getirmişim.

Eyisoy... İyi soy... (5 Mart 2004) 
Bu hafta da Süper Ligde yardımcı hakemlik yapan Mustafa Emre Eyisoy’u tanıtmak istedik. Bu genç hakemin dikkat çeken özellikleri var.
Kendisini Kuşadası’ndaki seminerde MHK Başkanı Bülent Yavuz, bir pozisyonla alakalı takdim etmişti.
Konuşması, tavrı, kendine olan güveni ve ifade şekli ilgimizi çekmişti.
Şimdi sıkı durun. Bakın Eyisoy kimmiş?
Hakemlikte 7. yılı... Klasmanda 4. yılı, Süper Lig’de 3. yılı, FIFA’da 2. yılı... İzmir Hatay’da oturuyor. Mali müşavir bir babanın oğlu, lise son sınıfta okuyan bir kardeşi var. Dünyanın en genç FIFA hakemi. Hem geçen yıl ilk FIFA olduğunda, hem de bu yıl.
Kasım 1980 doğumlu. İzmir’de Yeşilova takımında futbol oynadı. Tenis oynuyor, tiyatroya büyük ilgisi var. İyi bir tiyatro izleyicisi. Dokuz yıldır halk oyunlarında boy gösteriyor. Öyle ki; Almanya dâhil birçok yerde halk oyunlarında yer alıyor. Yani zeybek.
Bornova Anadolu Lisesi mezunu olan Eyisoy, 9 Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi. İyi derecede Almanca ve İngilizce biliyor. Fakülte, hakemliğe başarı ile devam edebilmesi için Eyisoy’a büyük kolaylık gösteriyor, 23 haftada 16 maça çıkan Emre’nin, 16 maçı da 3 büyüklerin... Yolun açık olsun Emre!
* * *
Ve bu Emre Eyisoy, bugün Türk hakemliğinin önemli bir siması olarak görev yapmaya devam ediyor. Kariyeri parmak ısırtıyor.
Duygusal olmayan ve bölgecilik yapmayan... İdeal hakem yöneticisi tipi şudur!  Emre Eyisoy gibi çocukları 20’li yaşlarda bulabiliyor musun? İşte mesele bu!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.