"Kalbini hırs kutusu yapma!"

A -
A +

"İbâdetlerden lezzet alamamanın sebeplerinden biri de, haram ve şüpheli yemeklerdir. Yenilen lokma şüpheli ise, ondan; hırs, şehvet, hased, adâvet, düşmanlık ve riyâ doğar."
Ruhun kuvvetlerinden birisi de şehvettir ki, kendisine tatlı gelen şeyleri ister. Bunun orta miktârına iffet denir ki, insan, tabîatının muhtâç olduğu şeyleri, İslâmiyete ve insanlığa uygun olarak bununla yapar. Bu kuvvetin lüzûmundan fazla olmasına, hırs ve fücûr denir ki, helâldan olsun, harâmdan olsun, her istediğini elde etmeye çalışır. Başkalarının zararına da olsa, beğendiği şeyleri toplar. Resûlullah efendimiz bir hadîs-i şerîfte buyurdular ki: (Allahü teâlâ Mûsâ aleyhisselâma Tevrâtta vahyetti ki, muhakkak hatâların anası üçtür. Kibir, hırs ve hased. Onlardan altı hatâ daha doğdu. Tamamı dokuz oldu. O altı hatâ; tokluk, uyku, rahatlık, mal sevgisi, övünme sevgisi, baş olma sevgisidir.)
Ebû Halîm Habîb bin Sâlim Râî hazretleri, Selmân-ı Fârisî hazretlerinin sohbetine kavuşmuştur. Çobanlık yapar, koyunları Fırat Nehri kenarında otlatır, insanlardan uzak yaşardı. Zamanının âlimlerinden bir zât, bir gün onun yanına uğrar. Kendisi namaz kılmakta, koyunları ise, kurtlar otlatmaktadır. Namazını bitirince, gelen misâfire;
-Ey oğul niçin geldin, diye sorarlar.
-Ziyâret için geldim, deyince;
-Allahü teâlâ sana hayırlar versin, derler.
-Efendim, kurtlarla koyunları bir arada görüyorum deyince;
-Koyunları güden, Allahü teâlâ ile berâberdir de, onun için böyledir, buyurur.
-Bana nasîhat ediniz deyince;
-Kalbini hırs kutusu ve mideni harâm kabı yapma! İnsânoğlu bu ikisinden helâk olur. Bu ikisine dikkat eden kurtulur, buyurur.
Ebü'l-Abbâs-ı Mürsî hazretleri buyurdu ki:
"Yağcıdan yağ satın alırken, kıl kadar fazla yağ isteyen, satın aldığı miktardan fazla olarak, satıcının elindeki malda gözü olan kimsenin dîninin kuvveti kıl gibi zayıftır. Bunun gibi, kömürcüden kömür alan kimse, normal alacağı tamam olduktan sonra; biraz daha ver diyen, yani aldığıyla yetinmeyen, kalanda gözü olan kimsenin kalbi, o kömürden daha karadır."
Netice olarak, emirleri yaparak, haramlardan sakınarak, kötü huylardan kurtulmalıdır. Kalbi, kin, hased gibi kötü huylardan temizlemek de, helâl lokma  yemeye bağlıdır. Abdullah-ı İsfehânî hazretlerinin buyurduğu gibi:
"İbâdetlerden lezzet alamamanın sebeplerinden biri de, haram ve şüpheli yemeklerdir. Eğer yenilen lokma şüpheli ise, ondan; hırs, şehvet, hased, adâvet, düşmanlık ve riyâ doğar. Kim şüpheli bir şey yerse, Allahü teâlâya giden yolu doğru olarak bulamaz. Kim harâm yerse, kendisine o yol kapanır. Kim yemede isrâf ederse, kalbi kararır. Kim Allahü teâlâdan gâfil olarak yerse, kalbine kasvet gelir. O zaman ömrü boyunca yaptıkları boşa gider."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.