"Mümin lanet etmez"

A -
A +

İslâm dîninde, hiç kimseye, hattâ kâfirlere bile lanet etmek, ibâdet değildir. İnsanlara sövmemek, kimseye lanet etmeyip susmak, âhırette suç sayılmayacaktır...

Herhangi bir kimseye lanet etmek, o kimsenin, Allahü teâlânın rahmetinden uzak olmasını istemek demektir. Bu sebeple, hiç kimseye lanet etmemelidir. Zîrâ, lanet edilen kimse, o lanete müstahak değil ise, yapılan lanet, lanet edene geri döner. Hayvanlara dahi lanet etmemelidir. Zîrâ, melekler, hayvanlara lanet edene, lanet ederler. Peygamber efendimiz, hazret-i Ali'ye hitaben; (Yâ Alî! Hiçbir Müslümâna lanet etme. Hiçbir hayvana lanet etme. Lanet sana geri döner) buyurmuşlardır.

Resûlullah efendimiz, bir Müslümânın ismini söyleyerek, hiçbir zamân lanet etmemiş ve aslâ kimseyi dövmemiştir. Kendisi için, hiçbir şeyden intikâm almamış ancak Allah için intikâm almıştır.

Ebû Hüreyre hazretleri şöyle nakleder:

"Bir gazâda, kâfirlerin yok olması için duâ buyurmasını söyledik.

-Ben, lanet etmek için, insanların azâb çekmesi için gönderilmedim. Ben, herkese iyilik etmek için, insanların huzûra kavuşması için gönderildim, buyurdu."

Enbiyâ sûresinin 107. âyetinde meâlen; (Seni, âlemlere rahmet, iyilik için gönderdik) buyuruldu.

Bir hadîs-i şerifte de; (Mü'mine lanet etmek, onu öldürmek gibidir) buyuruldu.
Peygamber efendimize ve Eshâb-ı kirâma onüç sene cefâ eden, çok sıkıntı veren müşriklere ve hele bunların elebaşları olan azılı zâlimlere bile, sövmek ve lanet etmek emredilmedi. Bu azgınlardan Ebû Cehil'den başkasının ismleri bile unutuldu. Hiçbir dinde insanlara sövmek, lanet etmek emrolunmadı. Bir kimse, Allahü teâlânın emirlerini yapsa ve yasaklarından, harâm ettiklerinden kaçınsa, fakat ömründe bir kerre şeytâna lanet etmese, bunun için, bu kimse sorguya çekilmeyecek, sen, şeytânın dostu idin, denilmeyecektir. Bir kimse de, emirleri yapmayıp, her gün şeytâna yüzlerce lanet etse, âhırette sorguya çekilecek, şeytâna lanet etmesi, onu azâbdan kurtarmıyacaktır. Bu kimse, şeytânın düşmanı değil, dostu sayılacaktır. İbdâ kitâbında diyor ki:

"Lanet etmek ve millete, mezhebe sövmek çok çirkin, pek kötü bir bid'attir. Bunu, önce Yahûdîler söyledi. Müslümânlar arasında da yayıldı. Tirmüzî'deki hadîs-i şerîfde, (Mü'min lanet etmez) buyuruldu."

Netice olarak, İslâm dîninde, hiç kimseye, hattâ kâfirlere bile lanet etmek, ibâdet değildir. İnsanlara sövmemek, kimseye lanet etmeyip susmak, âhırette suç sayılmayacaktır. Şeytâna yani lanete lâyık olan İblîs'e lanet etmemek de suç değildir. İşin doğrusu, hiçbir mahlûka lanet etmemektir. Fâsık olan mü'mine lanet etmek, câiz olmadığı gibi, hayâtta olan bir kâfire de lanet, câiz değildir. Çünkü mü'min olarak ölme ihtimâli vardır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.