"İçinizi hırs, kin ve hasedden temizleyiniz!"

A -
A +
Mevlânâ hazretleri oğluna buyurdu ki: "Cennette olmak istersen, herkes ile dost geçin, hiç kimseye kin tutma, herkese tevâzu göster. Zîrâ alçak gönüllü olmak asıl sultanlıktır." 
 
Başkasından nefret etmeye, kalbinde ona karşı kin, düşmanlık beslemeye "hıkd" denir ki, kalb hastalıklarından ve kötü huylardandır. Kalbinde hıkd yani nefret bulunan kimse, iftirâ etmek, yalan söylemek, yalancı şâhitlik yapmak, gıybet, sır ifşâ etmek, alay etmek, insanları incitmek, onların hakkını yemek ve ziyâreti kesmek gibi günâhlara yakalanır. Nefretin, hıkdın sebeplerinin başında, gadab yani öfkeli olmak gelmektedir. Çünkü öfkeli olan, kızan bir kimse, intikam alamayınca, öfkesi, hıkd yani nefret hâlini alır. Bâyezîd-i Bistâmî hazretleri;
"Kibir, öfke, zulüm, kin ve nefret, insanı alçaltır" buyurmuştur.
Dinimiz, insanlardan nefret etmeyi değil, onlara merhamet etmeyi, sevmeyi, iyi, güler yüzle davranmayı emretmektedir. Peygamber efendimiz;
(İnsânlar, kendilerine iyilik edenleri sever) buyurmuştur.
Güler yüzlü, tatlı sözlü olmak, kötülük edene iyilik yapmak, iyi huyların en üstünüdür. Böyle olmak ve hediyye vermek, düşmanları dost yapar. Zira hadis-i şerifte;
(Hediyeleşiniz, birbirinizi seversiniz) buyurulmuştur.
Hediyyenin en kıymetlisi, en faydalısı ise, güler yüzlü ve tatlı sözlü olmaktır. Ebû Abdullah el-Mukrî hazretleri;
"Fütüvvet; kızdığı kimseye karşı güzel huylu olmak, hoşlanmadığı kimseye ihsân etmek ve nefret ettiği kimse ile güzel sohbette bulunmaktır" buyurmuştur.
Ebü'l-Hayr-ı Aktâ hazretlerine;
-Kalbin îmân ile dolu olmasına alâmet nedir? diye sorulunca;
-Bütün Müslümanlara şefkat etmek, onların dertleri ile dertlenmek, işlerinde onlara yardımcı olmaktır. Nifakla dolu olan kalbin alâmeti; kin, hased ve düşmanlıktır, buyurdu.
Bâyezîd-i Bistâmî hazretleri talebelerine sık sık şöyle nasîhat ederdi:
"Müslüman kardeşinize saygılı olmanızdan daha kolay ne vardır? Onlara hürmet etmek, haklarını korumak ne güzel haslettir! Müslüman kardeşlerimize kin beslemek, onlara karşı saygısız olmak ne zararlı şeydir! Bu yol, hiç kimseye fazîlet kapısını açmamış, hiç kimseyi başarıya ulaştırmamıştır."
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretleri de, oğlu Sultan Veled'e:
"Oğlum! Eğer Cennette olmak istersen, herkes ile dost geçin, hiç kimseye kin tutma, herkese tevâzu göster. Zîrâ alçak gönüllü olmak asıl sultanlıktır" buyurmuştur.
Netice olarak insan, nefret, kin gibi kalbindeki kötü huyları yani "zehirleri" temizlerse, herkesle iyi geçinir ve herkese huzûr verir. Ebü'l-Fadl Ahmedî hazretlerinin buyurduğu gibi:
"İçinizi hırs, kin, hased gibi kötü huylardan temizleyiniz. Bunlardan biri varken kimse size yakın olmaz. Böyle olunca Allahü teâlânın sevgisi kalbinizde meydana gelmez."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.