"Bir şeyi çok anan, onu çok sever"

A -
A +

Cübeyr bin Nüfeyr hazretleri buyurdu ki: "Her an, dilleriyle Allahü teâlâyı zikredip, Onu bir an unutmayanlardan her biri, güler bir hâlde Cennete gireceklerdir."

İtiyad, alışkanlık hâline getirerek nâfile olarak devamlı yapılan ibâdet, tesbîh ve duâlara vird denilir.

İmâm-ı Gazâlî hazretleri;
"Duâ, zikir, Kur'ân-ı kerîm okumak ve tefekkür yani mahluklardaki ve kendi bedenindeki ince sanatları, düzenleri, birbirine bağlılıklarını düşünerek, Allahü teâlânın büyüklüğünü anlaması, insanın günâhlarını hatırlayıp, bunlara tövbe etmesi lâzım geldiğini, ibadetlerini ve tâatlerini düşünerek bunlara şükretmesi gerektiğini hatırına getirmesi, sabah namazından sonra, âhiret yolcusu olan bir kulun virdi olmalıdır. Okumalarında fazîlet olduğu bildirilen bâzı âyet-i kerîmeleri vird edinip, okumak da müstehabdır. Fâtihâ, Âyete'l-Kürsî ve Bekara sûresinin son iki âyeti bunlardandır. Kaylûle, öğleye doğru bir miktâr uyumak da, gündüz virdlerindendir" buyurmuştur.

Bekara sûresinin 152. âyet-i kerîmesinde meâlen; (Kullarım! Siz beni tâat ile, beğendiğim işleri yapmak suretiyle zikrederseniz, ben de sizi rahmet, mağfiret, ihsân ve tövbe kapılarını açmak sûretiyle anarım) buyurulmaktadır.

Peygamber efendimiz, hadîs-i şerîflerde buyurdu ki:
(Derecesi en yüksek olanlar, Allahı zikredenlerdir.)
(Allahı sevmenin alâmeti, Onu zikretmeyi sevmektir.)

Hazret-i Ömer'in, gece virdinden bir âyet-i kerîmeyi okuyamadığı zaman, gündüzleri bayıldığı, hattâ bu yüzden bir hasta gibi günlerce ziyâret edildiği rivâyet edilmiştir.

Alvân Hamevî hazretleri, sevdiklerinden birisine hitaben buyuruyor ki:
"Ey kardeşim! Devamlı Rabbini zikret, hatırla. Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen; (Rabbini çok an), (Ey îmân edenler! Allahü teâlâyı çok zikrediniz. Her zaman hatırlayınız. Hiç unutmayınız) ve (İyi biliniz ki, kalpler, Allahü teâlânın zikri ile itmînâna, rahata kavuşur) buyurulmuştur. Zikirin faydası çoktur. Zikreden kimsenin kalbi parlar, nûru artar. Zikrin, tesbih Sübhanallah, tahmid Elhamdülillah, tekbir Allahü ekber, tehlîl La ilâhe illallah gibi çeşitleri vardır. En üstünü tehlîldir. Çünkü Peygamber efendimiz; (Zikrin en üstünü Lâ ilâhe illallahtır) ve (Lâ ilâhe illallah sözü Cennet'in anahtarıdır) buyurmuştur. İnsan, Lâ ilâhe illallah sözüne, Peygamber efendimize şehâdeti de ekleyip mânâsına inanmakla Müslüman olur. Onunla ebedî Cennette kalır ve Cehennemden kurtulur. (Zikretmek sebebiyle insanda Rabbinin sevgisi hâsıl olur. Bir şeyi çok anan, onu çok sever) buyurulmuştur."

Netice olarak Cübeyr bin Nüfeyr hazretlerinin buyurduğu gibi:
"Her an, dilleriyle Allahü teâlâyı zikredip, Onu bir an unutmayanlardan her biri, güler bir hâlde Cennete gireceklerdir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.