Lazım olan bilgileri öğrenmek

A -
A +

Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "İlim öğrenmek, her Müslüman erkek ve kadına farzdır." Yani her Müslümanın, kendine lâzım olan din bilgilerini öğrenmesi farzdır...

Her Müslümanın, öğrenmesi farz veya vâcib olan fıkıh, ilmihâl bilgilerini öğrenmesi lazımdır. Bu bilgileri öğrenmemek fısktır, günâhtır. Fâsıkların şâhitliğinin kabul olmadığı, kitaplarda yazılıdır. Seyyid Emîr Gilâl hazretleri, talebelerine yaptığı vasiyette  buyuruyor ki:
"Ey kıymetli talebelerim! İlim öğrenmekten ve Muhammed aleyhisselâmın yoluna tabi olmaktan asla ayrılmayınız. Bu, mümin için bütün saâdetlerin ve nîmetlerin vasıtasıdır. Bunun için Resûlullah efendimiz buyurdu ki: (İlim öğrenmek, her Müslüman erkek ve kadına farzdır.) Yani her Müslüman erkeğin ve kadının, kendine lâzım olan din bilgilerini öğrenmesi farzdır. Bunlar, sırasıyla şu bilgilerdir: 1-Îmân ve îtikâd bilgileri. 2-Namazla ilgili bilgiler. 3-Oruçla ilgili bilgiler. 4-Zengin ise, zekât ile ilgili bilgiler. 5-Eğer zengin ise hac ile bilgiler. 6-Ana-baba hakkını öğrenmek. Allahü teâlânın kendisinden râzı olmasını isteyen, annesinin ve babasının rızâsını kazanır. Resûlullah efendimiz; (Allahü teâlânın rızâsı, ana-babanın rızâsını kazanmakla elde edilir) buyurdu. 7-Sıla-i rahm, akrabâyı ziyâret. 8-Komşu hakkını gözetmek. 9-Lâzım olan alışveriş bilgilerini öğrenmek. 10-Helâli ve harâmları öğrenmek lâzımdır. Çünkü insânların çoğu, bilmediğinden ve bildiği ile amel etmediğinden helâk olmuştur.
İyi biliniz ki, dünyayı ve dünyaya düşkün olanları sevmek, Allahü teâlânın râzı olduğu yolda yürümeye mânidir. Dâimâ Allahü teâlâyı hatırlayıp, zikrediniz. Böylece dîninizi dünyaya değişmemiş olursunuz. Allahü teâlâdan korkunuz, hiçbir ibâdet, Allah korkusundan daha tesirli değildir. Allahü teâlâdan korkan kimseden çekininiz. Allahü teâlâdan korkmayan kimseden ise, korkmayınız.
Kalbin, dilin ve bedenin temiz olması, helâl lokmaya bağlıdır. Helâl lokma yiyenin mîdesi, içinde temiz su toplanan havuz gibidir. Bu havuzdan etrafa temiz su dağılır ve bu su ile çiçekler yetişir, ağaçlar meyve verir, ondan istifâde edilir. Bir hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Bir kimse, hiç harâm karıştırmadan kırk gün helâl yerse, Allahü teâlâ onun kalbini nûr ile doldurur. Kalbine nahirler gibi hikmet akıtır. Dünya muhabbetini kalbinden giderir.) Allahü teâlânın emirlerine itâat ediniz. Nerede olursanız olun, ilim öğrenmekten ve amel etmekten uzak kalmayınız. Karşınıza her ne güçlük çıkarsa çıksın, ilmi ve ameli asla terk etmeyiniz."
Netice olarak, her Müslümanın kendisine lâzım olan ilmihâl bilgilerini öğrenmesi lâzımdır. Peygamber efendimizin buyurdukları gibi:
(Bir saat ilim öğrenmek veyâ öğretmek, sabaha kadar ibâdet etmekten daha sevaptır.)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.