Kalpte îmân bulunduğuna alâmet…

A -
A +

İslâmiyetin emirlerini severek yapmak, yasak ettiklerinden de severek uzaklaşmak için dinde lâzım olanları, öğrenmek ve öğretmek lâzımdır.

Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günâhlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, islâmiyete tam inanılmamasıdır. Mü'min olmak için, yalnız kelime-i şehâdeti söylemek yetişmez. Münâfıklar da, bunu söylüyor. Kalpte îmân bulunduğuna alâmet, islâmiyetin emirlerini severek yapmak, yasak ettiklerinden de severek uzaklaşmaktır.

İslâmiyetin emirlerini yapabilmek, yasaklarından sakınabilmek için, dinde lâzım olanları, öğrenmek ve öğretmek lâzımdır. Din bilgilerini öğrenmeden, başka şeyler öğrenenler ve çocuklarına doğru din bilgisi öğretmeyenler aldanmaktadır. İstikbâli, geleceği temîn etmek, acabâ bunları elde etmek midir yoksa, Allahü teâlânın rızâsını kazanmak mıdır? Niyetin doğru olması için korkmalı ve çok istiğfâr etmelidir.

İmâm-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki:
"Teheccüd zamânında tövbe, istigfâr etmek, Allahü teâlâya yalvarmak, günâhlarını düşünmek, ayıplarını, kusûrlarını hâtırlamak, kıyâmetteki azâbları düşünüp korkmak, Cehennemin sonsuz acılarından titremek lâzımdır. Af ve mağfiret için çok yalvarmalıdır. O zamân ve her zamân yüz kerre "Estağfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüv el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh" demeli ve ma'nâsını düşünerek söylemelidir. Bunu ikindi namâzından, tesbîhlerden ve duâdan sonra yüz defa okumalıdır. Abdestsiz okunabilir.

Hadîs-i şerîfde; (Kıyâmette, sayfasında çok istiğfâr bulunanlara, müjdeler olsun!) buyuruldu."

Muhammed Ma'sûm hazretleri de;
"Belâlardan, sıkıntılardan kurtulmak için, istiğfâr okumak çok faydalıdır ve tecrübe edilmiştir. Ölümden başka, her dertten kurtarır. Eceli gelenin de, ağrısız, sıkıntısız ölümüne yardım eder. Her sıkıntıdan kurtaracağı ve rızkı arttıracağı, hadîs-i şerîfte bildirildi. Her farz namâzdan sonra, bunu üç kerre okumalı ve yalnız "Estağfirullah" diyerek yetmişe tamâmlamalıdır" buyuruyor.

İstiğfâr ve bütün duâlar, temiz kalble söylenmez, yalnız ağızla söylenirse, hiç faydası olmaz. İstiğfârı ağızla üç kerre söyleyince, temiz kalb de söylemeye başlar. Günâh işlemekle kararmış olan kalbin söylemesi için, ağız ile çok söylemek lâzımdır. Namâz kılmayanın ve harâm lokma yiyenin kalbi kararır. Böyle kalblerin de söylemeye başlaması için, ağız ile en az yetmiş kerre istiğfâr söylemelidir.

Netice olarak, fıkıh, ilmihâl ve ahlâk bilgilerini lüzûmu kadar öğrenmek ve çoluk çocuğuna öğretmek, her müslümâna Farz-ı ayındır. Öğrenmeyenler ve çoluk çocuğuna öğretmeyenler büyük günâh işlemiş olur. Öğrenmeye lüzûm görmeyen, ehemmiyet vermeyenin ise, îmânı gider.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.