Hakiki bayrama kavuşabilmek

A -
A +
Bayram, affa uğramak, kavuşmak, kısaca  günâhlardan kurtulma günüdür. Mü'minin bayramı, günâhlarının affedildiği, îmânla öldüğü, Cennette Allahü teâlânın rûyetine kavuştuğu ve Peygamber efendimizi gördüğü gündür.

Îyd, bayram demektir. Her yıl, ramazân ayında ve Arefe gününde günâhlar affedildiği, Müslümânlar sevindikleri, sürûrlarının, neşelerinin tekrar geldiği için Îyd denilmiştir. Bayram, affa uğramak, kavuşmak, kısaca  günâhlardan kurtulma günüdür. Mü'minin bayramı, günâhlarının affedildiği, îmânla öldüğü, Cennette Allahü teâlânın rûyetine kavuştuğu ve Peygamber efendimizi gördüğü gündür. Hakiki bayram, Rabbimizin huzûruna, yüz akıyla çıkabilmektir. Bir bayram günü, insanların neşeyle eğlendiklerini gören hazret-i Ali; "Günâh işlemediğimiz gün de, bizim bayramımızdır" buyurmuştur.
İmâm-ı Şâfiî hazretlerinin talebelerinden biri anlatır: "Bir bayram günü İmâm-ı Şâfiî hazretleri ile berâber mescidden çıktık. Evlerinin kapısına gelince, bir hizmetçi kendisine bir kese altın getirip, efendisinin selâmı olduğunu ve bunu kabûl buyurmasını ricâ etti. İmâm-ı Şâfiî hazretleri keseyi kabûl etti. Biraz sonra biri gelip;
-Bu gece bir çocuğum oldu ama ihtiyaçlarını giderecek hiç param yok. Sizden Allah rızâsı için biraz para istiyorum dedi. İmâm-ı Şafiî hazretleri keseyi hiç açmadan, olduğu gibi o şahsa verdi. Halbuki biliyordum ki, kendisinin de hiç parası yoktu."
Sırrî-yi Sekâtî hazretleri anlatır: "Bir bayram günü Ma'rûf-i Kerhî hazretlerini hurma toplarken gördüm ve;
-Bunları ne yapacaksın? diye sordum.
-Şu çocuğu ağlarken gördüm. Sebebini sorunca, anne ve babasının olmadığını, arkadaşlarının yeni elbiseleri ve oyuncakları olup kendisinin olmadığını söyledi. Şimdi bunları toplayıp satacağım, oynaması için ona oyuncak satın alacağım dedi. Bunun üzerine;
-Bu işi bana bırak deyip çocuğu alıp götürdüm. Yeni güzel elbiseler ve oynaması için bir oyuncak aldım. Çocuk o zaman memnun oldu. Bundan sonra kalbime bir nûr geldi ve parladı."
Ana-babanın duâlarını almak için, bayramlar  vesiledir. Bayramlarda, ana-babanın elleri öpülmeli, duâları alınmalı, haklarını helâl ettirmelidir. Ana-baba hayatta ise, rızâsını almak için uğraşmalıdır.
Netice olarak Allahü teâlâ, Muhammed aleyhisselâmın ümmetine, nice mübârek günler, geceler ihsân etmiştir. Ramazan ve Kurban bayramları da bu ihsânın içindedir. Bunları fırsat, ganimet bilerek, Rabbimizin rızâsına kavuşmayı talep etmeli  ve bunun gayreti içinde olmalıdır. Mübârek günleri, bayramları vesile ederek, varsa dargınlıkları gidermeli, kul hakkı varsa helâlleşmelidir. Büyükler ziyâret edilmeli, gönülleri ve duâları alınmalıdır. Vefât etmiş olanları da unutmamalı, kabirlerini ziyâret ederek veyâ bulunduğu yerden duâ ederek hatırlamalıdır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.