Bugünkü Hristiyanlar ehl-i kitap mıdır?

A -
A +
Hristiyanların bir kısmı kendilerine şefaat etmesi için, hazret-i İsa’ya yalvarıyorlar. Bunlar ehl-i kitaptır...
 
 
Sual: Zamanımızdaki Hristiyanların bazısının müşrik olduğunu, ehl-i kitap olmadığını söyleyenler oluyor. Gerçekten böyle midir?
Cevap: Hristiyanlar, resimlere, heykellere tazim, hürmet edip secde ediyorlar, yalvarıyorlar. Bunların bir kısmı, ellerindeki İncillere, "Tanrının hazret-i İsa’ya gönderdiği kitaptır" diyorlar. Hazret-i İsa, Tanrının resulüdür, onu çok seviyor, her istediğini yaratıyor, babanın oğlunu çok sevdiği için, Tanrıya baba, hazret-i İsa’ya oğul diyorlar. Kendilerine şefaat etmesi için, hazret-i İsa’ya yalvarıyorlar. Bunlara Ehl-i kitap denir, müşrik değildirler. Hristiyanların ikinci kısmı, hazret-i İsa’da ülûhiyyet yani ilahlık sıfatları vardır, babası gibi, her dilediğini yaratır, ebedi, ezeli olarak diridir diyorlar. Böyle inanarak yalvarmaya, ibadet etmek denir ki, bu hal Şirk olur. Bu şekilde inanana da Müşrik denir. İbadet olunan resimler, heykeller, haçlar da put olmaktadır.
           ***
Sual: Dinimizde, karı, koca ayrıldığı zaman, küçük çocuğa bakma hakkı kime ait olur?
Cevap: Dinimizde, karı, koca ayrıldıkları zaman, küçük çocukları varsa, bu çocuğu yetiştirmek, başkası ile evli olmayan annenin hakkıdır. Anneden sonra, anneanneye, sonra babaanneye verilir. Bundan sonra kız kardeşe, sonra teyzeye verilir. Çocuk kimde olursa olsun, nafakasını babası verir. Kadın fakir ise, çocukla birlikte yiyebilir.
           ***
Sual: Dinimizde, amca, dayı, hala ve teyze kızları ile evlenmenin bir mahzuru var mıdır?
Cevap: Amca, dayı, hala ve teyze kızı, Zî-rahm-i mahrem değildir yani yabancıdır. Bunlarla zaruretsiz konuşmak, halvet etmek haramdır. Halvet, bir evde, bir erkekle kadının yalnız kalması demektir. Gayr-i müslim kadınlarla da halvet yapmak haramdır. Amca, dayı, hala, teyze kızları yabancı olduğundan, bunlarla evlenmek caizdir, haram değildir, tenzihen mekruhtur. Kimyâ-i se'âdette deniyor ki:
“Nikâh olunacak kadında bulunması sünnet olan sekiz sıfattan sekizincisi, kadının yakın akrabadan olmamasıdır. Hadis-i şerifte; (Bunların çocukları zayıf, hastalıklı olur) buyuruldu.” Mürşid-ül-müteehhilîn kitabında da bunun gibi yazmaktadır. Bunların kızları ile evlenmek, mekruh değildir. Hazret-i Ali, amcasının kızını almadı. Amcasının oğlunun kızını aldı ve böylece mekruh olmadı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.