Büyü yapmak, yaptırmak günahtır

A -
A +
Sihir, ilme, fenne uymayan gizli sebepler kullanarak, garip işler yapmayı sağlayan ilimdir.
 
Sual: Büyü yapmak, yaptırmak ve büyü sebebi ile belli şeylere kavuşulacağına inanmak, dinen uygun mudur?
Cevap: Sihir, büyü yapan tazir olunur. İbni Âbidînde buyuruluyor ki:
“Öğrenmesi haram olan bilgilerden biri sihir, büyü ve kehanettir. Sihir, ilme, fenne uymayan gizli sebepler kullanarak, garip işler yapmayı sağlayan ilimdir. Sihri öğrenmek de, öğretmek de haramdır. Müslümanları zarardan korumak için ve hayırlı işler yapmak için öğrenmek de haramdır.
[Demek ki, yapılmış büyüyü çözüp yok etmek, karı-koca arasında muhabbet, sevgi hasıl etmek ve harpte düşmanı mağlup etmek gibi faydalı işler için de sihir, büyü yapmak büyük günahtır. Hayırlı iş yapmak için, bu büyük günahı işlemenin caiz olmayacağı Hadîkada yazılıdır.]
Erkeğin hanımını sevmesi için Tivele denilen sihri, büyüyü yapmak, hadîs-i şerif ile nehiy edilmiş, yasaklanmıştır. Bunun haram olduğu Hâniye fetvasında da yazılıdır. Sihirde, âyetlerden, rivayet yolu ile olan dualardan başka şeyler yazılıdır. Sihirbazın ve zındığın tevbeleri kabul edilmez. Ben her istediğimi yaparım şeklinde küfre sebep olan itikadı, inancı olmasa dahi, fitne ve fesada çalıştığı için, sihir yapanın, hâkim tarafından tazir olunması, cezalandırılması lazımdır. Sihirde imanı gideren bir şey de yaparsa, kâfir olur. Kehanet, ileride olacak şeyleri haber vermektir. Arrâf, falcı demektir. Çalınan şeylerin yerlerini, çalanları ve sihir yapanları haber verir. Tecrübe ve hesap ile değil, tahmin ve zan ile konuşurlar. Yahut cinden öğreniyoruz derler.”
           ***
Sual: Kendi malına zarar verilmesi insana, zarar veren kimsenin malına zarar verme hakkını verir mi?
Cevap: Bu konuda Mecellenin ondokuzuncu maddesinde deniyor ki:
“Birine zarar vermek ve zarar yapana karşılık olarak zarar yapmak caiz değildir.” Mubah işler, başkasına zarar verirse, caiz olmaz. Malı çalınan kimse, hırsızın veya başkalarının malını çalmaya hak kazanmaz. Zararları, İslâmiyetin bildirdiğine uygun olarak gidermek hâkimin vazifesidir. Zarar, kendi kadar veya daha çok zararla giderilmez.
           ***
Sual: Annesi, babası günah işleyen bir kimse, anasına, babasına nasıl davranmalıdır?
Cevap: Anası, babası günah işleyen bir kimse, bunlara bir kere nasihat eder. Kabul etmezlerse, susar, onlara dua eder.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.