Namaz, vakti girince farz olur

A -
A +
Namaz, kalbin nurlanmasına ve saadet-i ebediyyeye kavuşmaya vesiledir.
 
Sual: Beş vakit namaz, vakti girince hemen mi farz olur ve vakti girer girmez kılmak mı gerekir?
Cevap: Akıl ve baliğ olan her Müslümanın her gün beş namaz vaktinin her birinde, bir kerre namaz kılması farzdır. Bir namazın vakti gelince, bu namazı edaya, kılmaya başladığı vakit, kılması farz olur. Kılmadı ise, vaktin sonunda, yani vaktin çıkmasına, abdest alıp namaza başlayacak kadar zaman kalınca, kılması farz olur. Özrü yok iken kılmadan vakit çıkarsa, büyük günah olur. Özrü olanın da, olmayanın da, vaktinde kılmadığı namazı, vakti çıkdıktan sonra, kaza etmeleri farz olur. Çocuk baliğ olunca, kâfir veya mürtet Müslüman olunca, kadın hayızdan, nifastan temizlenince, deli ve baygın şifa bulunca, uykuda olan uyanınca da böyledir. Yeni Müslüman olana evvela namazın şartlarını öğrenmesi farz olur. Öğrendikten sonra, kılması da farz olur. Vakit girdikten sonra, namazı kılmadan uyumak özür olmaz. Bunun, vakit çıkmadan uyanması için tedbir alması farz, vakit girmeden uyuyanın alması ise, müstehaptır. Beş vakit namaz, kırk rekat eder. Bunlardan onyedi rekati vakitlerinde kılmak farzdır. Üç rekati vaciptir. Yirmi rekati sünnettir. Beş vaktin her birinde sünnet namaz kılmak da emrolundu. Sünnetler farzdan başka oldukları için, bunlara ayrıca niyet edilir.
Farz namazı kılmamak, imansız gitmeye sebep olmaktadır. Namaza devam etmek ise, kalbin nurlanmasına ve saadet-i ebediyyeye kavuşmaya vesiledir. Çünkü Peygamber efendimiz; (Namaz nurdur) buyurmuştur.
          ***
Sual: Abdestte başın tamamı mı yoksa dörtte biri mi meshedilir?
Cevap: Hanefi mezhebinde, abdestte başın dörtte birini meshetmek farz, her tarafını, bir kerre meshetmek ise sünnettir. Maliki mezhebinde tamamını meshetmek farzdır.
          ***
Sual: Kiracı, elindeki mal zarar görürse bunu öder mi?
Cevap: Kiraya verilen mal, kiracıya teslim edilince emanet olup, kiracının elinde kasıtsız telef olunca ödemez. Âdet haricinde kullanmak kasıt sayılır.
          ***
Sual: Delk ve muvâlât ne demektir, abest ve gusül alırken bunlara riayet etmek şart mıdır?
Cevap: Delk; abdest ve gusül alırken yıkanan yerleri oğmaktır. Müvâlât ise, her uzvu, birbiri arkasından yıkayıp ara vermemektir. Delk ve muvâlât, Hanefi mezhebinde sünnet, Maliki mezhebinde ise farzdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.