Yunanistan müzakere istemiyor

A -
A +
2016’ya kadar Türkiye ile Yunanistan arasında 60 tur görüşme gerçekleştirildi. 5 yıl aradan sonra 61. görüşme 2021’in ocak ayında İstanbul’da, 62. görüşme ise mart ayında Atina’da yapıldı.
Son yıllarda iki ülke arasında özellikle Ege ve Akdeniz kaynaklı sorunlara bağlı olarak artan gerginlikten sonra, “istikşafi görüşmelerin” başlamış olması ufak da olsa bir olumlu adım olarak görülmüştü.
Ancak Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Türkiye ziyaretindeki “densizliği” Yunanistan’ın görüşmelerden ne beklediğini/beklemediğini göstermiş oldu.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında Dendias’ın tavrı sadece “densizlik” olarak açıklanamaz. Bunun çok ötesinde anlamlar taşımaktadır.
Dendias’ın konuşması ve tavırları var olan sorunlara çözüm bulmak için bir araya gelen sorumlu bir devlet adamının tavrını yansıtmıyordu. Planlı bir şekilde “maraza” çıkarmak istediğini açıkça ortaya koydu.
 
Peki, Dendias’ın derdi neydi?
 
İç siyasetle ilgili kaygıların olduğu, bu yüzden Yunan kamuoyuna siyasi mesaj vermek istediği anlaşılıyor. Yunan siyasetçiler hem partileri içinde hem de diğer partilerle yürüttükleri rekabette ön plana çıkmak için Türkiye/Türk karşıtlığını kullanmayı gelenek hâline getirdiler. Çünkü, Yunanistan siyasetinde Türkiye karşıtlığı her zaman müşteri buluyor.
Geçen hafta Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Dendias’ın ilişkileri yeniden tesis etmek için Libya’ya yaptıkları ziyaret, Yunanistan açısından başarılı geçmedi.
İşin ilginç yanı, Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti ile Türkiye arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına dair anlaşma üzerine Libya’nın Atina Büyükelçisi Muhammed el-Menfi istenmeyen adam ilan edilerek sınır dışı edilmişti. Kaderin cilvesi, Libya’da El-Menfi Libya Başkanlık Konseyi Başkanı oldu. Miçotakis ve Dendias El-Menfi’nin ayağına gitmek durumunda kaldılar. Kovdukları kişinin karşısına oturarak resim verdiler.
 
 
Yunanistan müzakere istemiyor
 
Miçotakis ve Dendias’ın başarısız Libya ziyaretinden hemen sonra Libya Ulusal Birlik Hükûmeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, başbakan yardımcıları ve 14 bakanla birlikte Türkiye’yi ziyaret etti. İki ülke arasında Yunanistan’ın mutlu olmayacağı bir dizi anlaşma imzalandı.
Dendias, Ankara ziyaretinde yapılan ortak basın toplantısında diplomatik teamüllerin dışına çıkarak yapmış olduğu konuşma ile Libya’da verilen kötü resmi telafi etmek ve Dibeybe’nin Ankara ziyaretini gölgelemek istedi. Fakat, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun yerinde verdiği cevapla Dendias’ın elinde kalan “densizliği” oldu. Bir gün sonra Çavuşoğlu’nun KKTC’den resim vermesi ise Türkiye’nin nerede durduğunu gösterdi.
Öyle anlaşılıyor ki Yunanistan, Türkiye ile istikşafı görüşmelere tekrar isteyerek başlamadı.
Yunanistan, AB ve ABD’nin desteğine güvenerek Türkiye’yi sıkıştırabileceğini ve sonuç alabileceğini düşünmekteydi. Yapılan son iki AB Liderler Zirvesinde Rum kesimi ve bazı AB ülkelerini de yanına alarak Türkiye’ye karşı yaptırım kararları alınması için uğraştı ama istediği sonucu alamadı. AB liderler zirvesinden Türkiye ile önemli başlıklarda iş birliği yapmanın gereği vurgulandı. Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginliğin düşürülmesinin önemi dile getirildi.
AB’den tam olarak istediğini alamayan Yunanistan, Dendias’ın ziyaretiyle görüşmek zorunda kaldığı süreci sabote etmeye çalıştı. Son dönemde Türkiye ile AB arasında oluşan olumlu havayı bozmak istedi. Nedeniyse, Yunanistan ikili görüşmelerle sonuç alamayacağını düşündüğünden süreci sürdürmek istemiyor. AB’yi arkasına alarak hareket etmek istiyor. Bu yüzden gelmek zorunda olduğu masayı sabote ederek uzaklaşmak istedi.
 
Yunanistan şunun farkında değil:
 
AB üyesi olmayan, müzakere sürecinde olan Türkiye’nin AB’ye katkısı üye olan Yunanistan’dan daha fazladır.
Yunanistan AB’ye yüktür; Ekonomik, siyasi ve dış politik anlamda Yunanistan AB için sürekli sorun çıkaran ülke olmuştur ve olmaya da devam etmektedir.
Türkiye ise üye olmamasına rağmen başta göç ve güvenlik örneğinde olduğu gibi AB’nin yükünü almaktadır.
Demem o ki; AB’de “densizliğin” farkındadır Dendias…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.