CHP’de adaylık yarışı kızışıyor...

A -
A +

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, geçen aylarda “Cumhurbaşkanlığına aday mısınız?” sorusuna “Cumhurbaşkanı adayı değilim. Ben böyle diyorum, ‘adayım mı dedi değilim mi dedi’ diye yazıyorlar. Benim aklımda İstanbul’un en başarılı belediye başkanı olmak var. İki değerli genel başkan var. Her türlü mevkiye layıklar” diye cevap vermişti.

Fakat, son zamanlarda İmamoğlu’nun ortaya koyduğu tavır ve yaptığı dikkat çekici ziyaretler daha önce söylenen sözlerin tam tersinin yaşandığını gösteriyor.

Öyle anlaşılıyor ki yine bir dejavu ile karşılaşacağız. Adaylık süreci yaklaştığında “Aday değilim” diyenlerin “Adayım” diye ortaya çıkması kuvvetle muhtemel görünüyor.

Gerçi CHP’de böyle bir gelenek var. Deniz Baykal’la görüşmesinde “CHP Genel Başkanlığı için aday değilim” diyen Kemal Kılıçdaroğlu zaman kaybetmeden adaylığını açıklamıştı. Ha keza, Kemal Kılıçdaroğlu karşısında aday olmayacağını açıklayan Muharrem İnce “Ben aday olmadım. Delege tarafından istendim” diyerek adaylığını ortaya koymuştu.

Şimdi CHP’deki bu geleneği İmamoğlu’nun sürdüreceği anlaşılıyor.

2019 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen İmamoğlu kendisini farklı konumlandırmaya başladı. Nitekim, kampanya danışmanı Necati Özkan bu konumlandırmanın neresi olduğunu Muharrem İnce’ye cevaben “Dün dünde kaldı cancağızım. Artık mekânın yeni sahibi var" diyerek göstermiş oldu.

Seçildiği andan itibaren İstanbul’un çözüm bekleyen devasa sorunlarına değil de “kendini konumlandırdığı yer”e odaklanan İmamoğlu tüm hamlelerini ona göre atmayı sürdürüyor.

Cumhurbaşkanlığı adaylığının önündeki en büyük engelin CHP Genel Başkanı ve Merkezi olduğunu gören İmamoğlu, merkezden yürüyemeyeceğini görünce çevreden baskı uygulayarak sonuç almaya çalışıyor. Bu bağlamda, Kılıçdaroğlu’nun “Ortaklarımız” dediği HDP ve İyi Parti ile Genel Merkezin inisiyatifi dışında ilişki kurarak yürümeye çalışıyor.

“Ortaklar”ın da buna kayıtsız kaldığı söylenemez. Hatta teşvik bile edildiği görülüyor. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İmamoğlu’nu Fatih Sultan Mehmet’e benzetirken HDP’liler görünür şekilde ortak sosyal etkinlikler düzenliyorlar.

Kimin kimi baskıladığını zaman gösterecek. İmamoğlu ve ekibi mi Kılıçdaroğlu ve Genel Merkezi baskılayacak yoksa Kılıçdaroğlu ve Genel Merkez mi İmamoğlu ve ekibini baskılayacak adaylık sürecinde göreceğiz... Tabii bunlar yaşanırken Hatay’ın CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın Millet İttifakı adayı için “Ulusal ve uluslararası karar vericilerin işaret meritroyal giriş edeceği bir insanı yapacaklar” sözünü de yabana atmamak gerekir.

 

İmamoğlu’nun Diyarbakır ve Elâzığ ziyareti

 

İmamoğlu’nun son il ziyaretlerini bir belediye başkanının normal ziyaretleri olarak görmemek gerekir. Nitekim, yansıyan kulislere göre, söz konusu ziyaretlerin belli amaca matuf olduğunu gören CHP Genel Merkezi, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun üzerinden ziyaretin iptal edilmesini istiyor. Fakat İmamoğlu, bu isteğe rağmen Diyarbakır ve Elâzığ ziyaretlerini gerçekleştiriyor.

Bunun anlamı şudur: “Siz ne kadar karşı çıkarsanız çıkın. Ne yaparsanız yapın. Ben Cumhurbaşkanlığına adayım ve bu konuda çalışmalarıma devam edeceğim.”

Seçimden hemen sonra İnce’ye hatırlatılan “Mekânın sahibi” notu bu defa Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na söyleniyor.

Bundan sonra Kaftancıoğlu’nun İstanbul’da “Eşbaşkan” gibi davranışının bir benzerini İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na karşı davranışlarında görebiliriz.

Tabii bu arada, Sayın İmamoğlu adaylığa yönelik çalışmalara hız verirken, İstanbul’un çözüm bekleyen devasa sorunları bir tarafa bırakılacak, İmamoğlu’nun deyimi ile “Nimet” olan İstanbul’un kaynakları İstanbul için değil de kişisel siyasi hırslar uğruna harcanacak gibi gözüküyor.

Son günlerde yaşananlardan rahatlıkla anlaşıldığı üzere, Kılıçdaroğlu ve Genel Merkezin artık bir İmamoğlu sorunu vardır.

Kimin kılıcının keskin ve “Ortaklar”ının sağlam olduğunu adaylık süreci yaklaştıkça göreceğiz.

Siyasi dil sadece partiler ve ittifaklar arasında değil CHP içinde de kızışacak gibi...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.