Takvimler hakkında birkaç kelime...

A -
A +
İlk insan ve ilk Peygamber olan Âdem aleyhisselâma, Allahü teâlâ tarafından vahyedilen sahîfelerde, dîn ve dünyâya âit bilgiler mevcuttu...
 
Bilindiği üzere zamânı sene, mevsim, ay, hafta, gün ve sâat gibi sâbit bölümlere ayıran, dînî-millî gün ve bayramları gösteren cetvellere “takvim” denir... İlk insan ve ilk Peygamber olan Âdem aleyhisselâma, Allahü teâlâ tarafından vahyedilen sahîfelerde, dîn ve dünyâya âit bilgiler mevcuttu. Zaman ve takvim bilgileri de, ilk defa bu sahîfelerden öğrenilmiştir.
Takvimin esâsı târih, yâni senedir. Târihler: Hicrî (Kamerî ve Şemsî), Rûmî, Mâlî, Mîlâdî gibi isimler alırlar. "Mîlâdî=Şemsî yıl": Dünyâ'nın Güneş etrâfında bir defa deverânı ile tamamlanır ve 365 gündür. "Kamerî yıl" ise: Ay'ın Dünyâ etrâfında 12 defa dönmesi ile tamâmlanır; bu da 354 gündür.
Bilindiği gibi, takvim için mühim bir hâdise “târih başlangıcı” olarak ele alınır. Hıristiyânlıkta bu başlangıç, İsâ aleyhisselâmın doğumu zannedilen târihtir. Doğduğu yıla sıfır, ondan öncesine “mîlâttan önce”, sonrasına da “mîlâttan sonra” denilmiştir. 
Son günlerinde bulunduğumuz Zilhicce ayı, İslâmî (hicrî-kamerî) senenin son ayıdır ve Muharrem ayı ise, İslâmî (hicrî-kamerî) senenin birinci ayı (yani bu ay ile yeni bir hicrî-kamerî sene başlamaktadır) ve Kur’ân-ı kerîmde kıymet verilen 4 aydan biridir. Kıymet verilen dört ayın diğerleri ise, Receb, Zilka’de ve Zilhicce aylarıdır. (Tevbe sûresi, 36. âyet)
Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm, mîlâdî 571’de 20 Nisan’a rastlayan, “Rebîu’l-evvel” ayının onikinci (Pazartesi) günü sabâhı, Mekke-i mükerremede doğdu. 622 yılında Mekke-i mükerreme’den Medîne-i münevvere’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medîne’nin “Kubâ” köyüne geldi. Bu târih, Müslümânların “Hicrî-Şemsî” yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, “Hicrî-Kamerî” yılbaşı oldu.
Demek ki, “Hicrî-Kamerî Takvim”de; Sevgili Peygamberimizin, Mekke'den Medîne'ye hicret ettiği senenin Muharrem ayı başlangıç kabul edilir...
Muharrem ayının 1. gecesi, Müslümânların Hicrî yılbaşı gecesidir. Muharrem ayının 1. günü de Müslümânların yeni yılının, yanî hicrî yılın 1. günüdür.
Bilindiği gibi, Müslümânlar hicrî yılbaşı gecelerinde ve günlerinde müsâfeha ederek, mektup yazarak veya telefonla tebrikleşirler. Birbirlerini ziyâret eder ve hediye verirler. Yılbaşını dergi ve gazete ilânlarıyla kutlarlar. Yeni yılın, birbirlerine ve bütün Müslümânlara hayırlı ve bereketli olması için duâ ederler. Büyükleri, akrabâyı, âlimleri evlerinde ziyâret edip duâlarını alırlar. Bugün de, bayram gibi temiz giyinip, fakîrlere sadaka verirler. [İnşâallah yarın da konumuza devam edelim.]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.