Selam, kimlere verilir kimlere verilmez...

A -
A +
Kâfire saygı göstermek için selâm verilmez. Hadîs-i şerîfte, "Münâfık [ve her çeşit kâfir] ile konuşurken, efendim, demeyiniz" buyuruldu.
 
 
Verilen selâmı daha güzeli ile almak farz değil ise de, çok sevaptır. Peygamber Efendimiz, "Selâmün aleyküm" diyen bir sahâbî için, "On sevap kazandı" buyurdu. Başka biri, "Selâmün aleyküm ve rahmetullah" dedi. Ona da "Yirmi sevap kazandı" buyurdu. Bir başkası da, "Selâmün aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtüh" dedi. Bu kimse için de, "Otuz sevap kazandı" buyurdu.
Bu sırada orada oturanlardan biri selâm vermeden çıkıp gitti. Resûlullah Efendimiz, "Arkadaşınız [selâmın fazîletini] ne tez unuttu?" buyurdu.
Şu kimselere her zaman selâm verilmez [burada, günâh işleyenleri, o işlerden vazgeçirme gâyesi vardır]:
1- Gayr-i müslimlere. [Gayr-i müslimlere, ancak iş düştüğü zaman selâm verilebilir ve selâmları alınır. Bid’at ehline de ihtiyaç hâlinde selâm verilir. Zengine, zengin olduğu için selâm vermek câiz değildir. Dilencinin, dilenirken verdiği selâmı almak gerekmez.] (ed-Dürrül-muhtâr)
Kâfire saygı göstermek için selâm verilmez. Hadîs-i şerîfte, "Münâfık [ve her çeşit kâfir] ile konuşurken, efendim, demeyiniz" buyuruldu. Zâlime, kâfire hürmet etmek, saygı ile selâm vermek, "üstâdım" demek, küfür olur. (Berîka)
İslâmiyet’in hâkim olduğu dönemlerde, gayr-i müslime ve fâsık Müslümâna selâm verilmezdi. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
"Yahûdî ve Hıristiyânlara selâm vermeyiniz." [Müslim]
"Bir kitap ehli [Yahûdî veya Hıristiyân] size selâm verdiği zaman, sâdece “ve aleyküm” deyiniz." [Buhârî]
Bir kâfire, "Allah ömürler versin" demek, câiz değildir. Ama Müslümân olması için veya cizye vererek devletimizin kuvvetlenmesi için, böyle duâ etmek câiz olur. (Berîka)
Demek ki, ihtiyaç düşünce veya onu üzmemek için yahut buna benzer sebeplerle Yahûdiyle, Hıristiyânla veya başka bir kâfirle selâmlaşmak veya onun Müslümân olması için duâ etmek câiz olur.
2- İçki içenlere. 3- Kumârbazlara ve her oyunu oynayanlara. 4- Gıybet edenlere. 5- Şarkıcılara. 6- Fâsıklara [Açıktan günâh işleyenlere.] 7- Kadınlara, kızlara bakanlara. 8- Yabancı kızlara ve genç kadınlara selâm verilmez. [Yabancı (yani nikâh düşen) kadın ihtiyâr ise, selâm verilir.]
Şu kimselere ise, yalnız o hâllerde iken selâm verilmez:
1- Namaz kılanlara. 2- Hutbe okuyan ve hutbeyi dinleyenlere. 3- Kur'ân-ı kerîm okuyan ve dinleyenlere. 4- Vaaz eden ve dinleyenlere. 5- Fıkıh dersi çalışanlara. 6- Dîn dersi veren ve dîn dersi ile meşgûl olanlara. 7- Eşleri ile meşgûl olanlara.  8- Avret yeri açık olanlara. 9- Abdest bozmakta olanlara. 10- Yemek yemekte olanlara.
Namaz kılanlar, hutbe okuyan ve hutbeyi dinleyenler hâriç, diğerlerine selâm verilirse, alma mecbûriyeti yoksa da selâmı almaları iyi olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.