O haberler ne ifade ediyor?

A -
A +
Gazetemizin son sayfasında geçen hafta yayınlanan dikkat çeken beş haber ile ilgili dünyanın İslam’a bakışı hakkında değerlendirmede bulunacağız.
 
Geçen hafta, 3 Haziran 2019 Pazartesi tarihli Türkiye gazetesinin son sayfasında, çok calib-i dikkat olan, 5 (beş) mühim haber okudum. Son sayfada olduğu için, belki insanların dikkatini çekmemiştir diye düşündüm ve onlarla ilgili 2 makale yazmak istedim. Önce, kısa oldukları için, o haberleri nakledelim, sonra da değerlendirmesine geçelim:
1- “Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan ve 8 yıl önce Müslüman olan 27 yaşındaki Stefan Zioui, Ramazan ayında, bedeniyle birlikte, ruhunun da temizlendiğini hissettiğini söyledi. Ramazanın, maneviyatı yüksek bir ay olduğuna işaret eden Zioui “Ramazan ayında herkes oruç tutuyor, Kur’ân-ı kerim okuyor. Birlikte namaz kılınıyor, birlikte dua ediliyor. Doğru ifade edersem, ruhum tekrar hayat buluyor” değerlendirmesini yaptı. Daha önce Hristiyanlık ve Yahudilik gibi başka dinlerle de ilgilendiğini, ancak onlarda bazı meseleler (problemler) gördüğünü ifade eden Zioui “İlk namazım, Teravih namazıydı. Çok hoşuma gitti” dedi.”
2-  “Perulu Müslüman i’tikâfa girmek için 12 bin kilometreden geldi. Müslüman olarak İbrahim ismini alan Abraham Mına Recavarren, kıtalar aşıp geldiği İstanbul’da bütün vaktini Şehzâdebaşı Camii’nde ibadetle geçiriyor. Peru’da televizyon programcısı olarak çalışırken, 9 yıl önce, İslam’ı kabul edip İbrahim ismini alan 37 yaşındaki Abraham Mına Recavarren, 11 bin 848 kilometre yol katedip İstanbul’a gelerek tarihî Şehzâdebaşı Câmii’nde i’tikâfa girdi. İbrahim, İran, Mısır, Suriye, Irak, Pakistan, Özbekistan ve farklı ülkelerden İstanbul’a gelen yaklaşık 90 kişiyle, tarihî mekânda, tüm vaktini, ibadet ve dua ile geçiriyor. Perulu İbrahim “Burada i’tikâfa girmiş olmak, benim için bir rüya. İnanılmaz bir duygu. Çünkü ülkemde, Katoliklerle birlikte yaşıyorum. Orada büyük bir camiye gidip i’tikâfa girme gibi bir fırsatım bulunmuyor” dedi.”
3- “Bu görüntüyü hazmedemediler. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, her yıl düzenlenen iftar, aşırı sağcı bir grubun protestosuna sahne oldu. Aşırı sağcı Stram Kurs (Sıkı Yön) lideri Rasmus Paludan ve partililer, iftar saatinde, Belediye meydanına gelerek Kur’ân-ı kerimi yaktı, “Avrupa bizim” yazılı pankart astı, İslam ve Müslüman karşıtı sloganlar attı.”
4- “El-Salvador’a Osmanlı Torunu Başkan. Dedeleri Osmanlı pasaportuyla Filistin’den göç eden Nayib Bukele, yemin ederek El-Salvador Devlet Başkanı oldu…..”
5- “İsrail zulmü giderek artıyor. (İsrail) Mescid-i Aksâ’yı kışlaya çevirdi.”
“Aralarında aşırı sağcı eski milletvekili Haham Yehuda Glick’in de olduğu yüzlerce fanatik Yahudi, İsrail polisi eşliğinde Mescid-i Aksâ’ya baskın düzenledi…..” [Devamını, yarınki makalemizde nakledelim inşallah.]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.