"Kardeşler birbirlerine karşı kin ve düşmanlık yapar mı Ali?.."

A -
A +
 
"Bak evladım şu sözü hiç unutma: Dünyadaki bütün iyiliklerin kaynağı muhabbettir, sevgidir..."

 Ali, mahcup boynunu büktü, ses tonu iyice düştü, bunların konuşulmasına üzüldüğü çok aşikârdı.
 - Peki efendim… 
 - !!!
 Müdüre, “Müsaade eder misiniz?” kabilinden göz kırpan sınıf öğretmeni devreye girdi. Ali’nin üzüntüsünü gidermek için tebessüm edip babacan tavırla daha bir yaklaşarak, saçlarını okşadı.
 - Söyle bakalım Ali, dün derste neler öğrendik?
 - Viyana önündeki kahraman ordularımızı okuduk öğretmenim.
 - Güzel… Evet hatırlıyorsun, unutmamışsın… Şimdi de beni iyi dinle Ali; sen kahraman bir babanın, hepimizin iftihar ettiği bir gazimizin oğlusun.
 - !!!
 Ali, babasından böyle güzel kelimelerle bahsedilesi karşısında göğsü kabardı. Bir taraftan da yanlış yaptığını düşünmeye başlayarak pek mahcup oldu. Gayr-i ihtiyari dudaklarını ısırır gibi yaptı. Elinde olmadan parmaklarıyla oynadı, durdu. Bunların hepsi de bir tedirginlik işaretiydi. Nuri Öğretmen, daha alttan alıyor, suallerini itinayla seçerek soruyordu.
 - Tabii büyüyünce sen de baban gibi kahraman biri olmak istersin değil mi?
 - Elbette! Çok isterim öğretmenim çok!
 - İstekli olman güzel. Bak evladım şu sözü hiç unutma: Dünyadaki bütün iyiliklerin kaynağı muhabbettir, sevgidir. Bu ne demek biliyorsun.
 - Anladım öğretmenim, bütün iyiliklerin kaynağı sevgidir. 
 - Güzel… Bak Ali, baban vatanını, milletini, bayrağını sevmeseydi o kadar fedakârlık yapabilir miydi? Büyük işler, büyük sevdalarla olur. Hele aynı dine inanan, aynı dili konuşan ve aynı vatanda yaşayan insanların birbirini sevmemesi olacak şey değil. Sonra derste görmüştük, aynı vatanda yaşayan, aynı dili konuşan, aynı inançta olan, aynı tarihten gelen ve birbirini seven topluluğa ne denirdi?
 - Şeyyy! Öğretmenim.
 - Evet Ali… Bu topluluğa biz ne diyoruz?
 - Millet, diyoruz öğretmenim.
 - Peki sen milletini sevmiyor musun?
 - Seviyorum öğretmenim.
 - Sonra dinimiz neyi emrediyor? “Bütün Müslümanlar kardeştir” demiyor mu? Kardeşler birbirlerine karşı kin ve düşmanlık yapar mı?
 - Yapmaz öğretmenim.
 - Peki Ali, senin baban kahramanca çarpışıp bayrağımızı zirvelere taşırken neyi düşünüyordu, ne uğruna bu fedakârlığı yaptı?
 - Bayrağımız, vatanımız, dinimiz uğruna yaptı öğretmenim.
 - Yani baban toprağını vatanını sevdiği için dini ve imanı için, canını seve seve vermeye hazırdı, de mi?
 - Evet öğretmenim. 
 - Sen, işte böyle bir yiğidin çocuğusun… Sana arkadaşlarına karşı düşmanlık değil, onları sevmek yakışır. Şimdi bana söz ver bakalım Elif’i de seveceksin artık… Düşmanlık falan yok!.. Tamam mı?
 - Peki öğretmenim!
 - O da senin bir kardeşin. İnsan kardeşini sevmez mi?
 - Sever öğretmenim.
 - O hâlde kızmak da yok düşmanlık da… Söz mü?
DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.