Aslan yeleli sözler

A -
A +
Cezayir, Filistin'in bugün içimizde derin bir yara olması gibi biz nesillerin yüreğinde benzer bir derin yaraydı. Cezayir denince hep üç şeyi hatırladık:
Barbaros Hızır Hayreddin Paşa'yı, işgali altındaki Cezayir'de istiklal ve hürriyet mücadelesine karşı Fransa'nın yaptığı kanlı zulüm ve üçüncü olarak da Sezai Karakoç'un bu mezalimi şiir diliyle anlattığı ağıt "Kutsal At"...
Medeni Fransızlara karşı, ünlü general de Gaulle'e karşı verilen o şanlı mücadelede 1,5 milyon Cezayirli şehit oldu.
Bugün Cezayir Devlet Başkanı Sn. Abdülaziz Buteflika bir OMT/Osmanlı Milletler Topluluğu taraftarıdır. Sn. Abdullah Gül, dışişleri bakanı sıfatıyla Cezayir'i ziyaret ettiğinde devlet reisi protokolüyle karşılanıp uğurladı. Misafir bir dışişleri bakanıydı ama Osmanlı torunuydu.
Şu tevafuka ve kalblerimizin nasıl da aynı vurduğuna lütfen dikkat ediniz. Biz o günlerde sütunumuzda OMT fikrini ortaya atmıştık. Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Buteflika'nın bizim o yazımızdan haberdar olması herhalde söz konusu değildi. Halbuki Abdullah Gül için o verilen yemekte Sn. Buteflika bir konuşma yaparak "İngilizlerin bir Milletler Topluluğu var, bizim neden Osmanlı Milletler Topluluğumuz yok?" dedi. Bu çarpıcı hadiseyi daha sonra Sn. Gül ile Çankaya'da da konuştuk.
Cezayir, Osmanlıdır. Zaten çokça dile gelmese de Osmanlı coğrafyasında her halk Osmanlı ama hemen her idare yabancıdır. Cezayir'deki idare ise bunun az sayıdaki istisnalarından biridir. Bu yüzdendir ki Türkiye, 28 Şubat darbesiyle boğuşurken Cezayir de başka darbelerle boğuşuyordu. O günlerde başka haydutlar da Cezayir'de kafa kesiyordu.
AK Parti iktidarının çekirdek kadroları Hızır Hayreddin Paşa'dan da Fransa'nın Adana, Maraş, Hatay, Suriye ve havalisini işgalin bin beteri şeklindeki soykırımdan geri kalmaz Cezayir katliamını da Sezai Beyin "Cezayir'de ölüler evden çıkmaz eve girer" demesinden de haberdar olduklarından Cezayir'e sıkça gidildi.
Sn. Recep Tayyip Erdoğan, geçmişte başbakan olarak yaptığı ziyaretten sonra Cezayirimizi bu defa da cumhurbaşkanı sıfatıyla ziyaret etti. Vaki ziyarette karşılıklı birçok konuşmalar, ticari görüşmeler vs. yapıldı. En çarpıcı konuşmaysa Türkiye Cumhurbaşkanının dünkü Filistin Cezayir'de bugünkü Filisin için verdiği mesajdır:
- İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yaptığı barbarca saldırıyı, hep birlikte üzülerek yaşadık. Bize ne? deme lüksümüz var mı? Filistin'in meselesi, bizi ilgilendirmez! deme imkânımız var mı? O saldırı Türkiye'ye yapılmış bir saldırıdır, Cezayir'e yapılmış bir saldırıdır!!! Çünkü, Mescid-i Aksa, Filistinlilerin değil, hepimizin ortak mescidi, hepimizin en kutsal ortak mekânlarından biri!!! Kendi mescitlerimize, camilerimize kirli postallarla girmek ne ise, Mescid-i Aksa'ya girmek aynen odur!!!
Bu aslan yeleli sözler, aynı zamanda Sn. Buteflika ve her Cezayirlinin hissiyatıdır. Kutsal At şiiri buna şahit:
Cezayir'de atların
Gördüğünü kimse görmedi
Kimse bu ölümlerle
Bu ölümlerle Cezayirli gibi
Ve Cezayirli kadar ölmedi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.