Devleti yeniden inşa etmek

A -
A +

Aslında süreçler, Kürt, Alevi, şehir açılımından ibaret değil. Ermeni tehcirinin yıl dönümü olan 24 Nisan 2014'te devrin Başbakanı Tayyip Erdoğan, "acılarınızı anlıyorum" anlamında taziye mesajı yayınladı. Daha evvel de Akdamar Kilisesi ayinlere açılmıştı. Gönül almalarının barış adımlarının devamı beklenmeli. 6-7 Eylül 1955 Tertibinde birçok Rum vatandaşımız malından ve canından oldu, birçoğu da korkutan göçüp gitti. Bunlar için de bir mesaj yayınlanabilir. Bize sığındıkları hâlde "bari Türk kurşunuyla ölelim!" yalvarmalarına rağmen Ruslara teslim edilen ve ânında kurşuna dizilen Azeri kardeşlerimizin ruhaniyetlerinden elbette özür dilenmeli. Heybeliada Ruhban Okulu muhakkak ki itidalli bir hâl tarzına kavuşacaktır. Sultan Mehmed Vahideddin'den İskilipli Atıf Hocaya, İstiklal Mahkemelerinin keyfi idamlarıyla hayatlarından olanlardan Çerkez Ethem'e kadar hakkı yenmiş herkese itibarı iade edilecektir...
Devlet, kendisiyle yüzleşiyor.
Devlet tek, rejimler değişir.
Devlet, "Devlet-i Ebed Müddet".
Devlet bir taraftan kendini nefs muhasebesine çekerken bir taraftan da yeniden inşa olmakta. Bu inşa olma faaliyeti yeni değil. III. Selim'le başladı. Bu çerçeveden bakılırsa 250 senelik bir inşa faaliyeti var. Gerileme girdabına kapılınca savrulan arayışlar da başlamış. Havastan bir kısmı mazinin ihtişamlı günlerinden dersler çıkartma peşine düşerken bir kısmı garba/batıya açılmayı uygun gördü. III. Selim, II. Mahmud reformları, Abdülmecid Han da, Tanzimat Hatt-ı Hümayununda zirve yaptı. Tanzimat idaresi, alabildiğine batılılaşma faaliyetidir. Cumhuriyet ise tanzimatla kifafı nefs etmeyen/doymayan batının dayattığı ve tam teslimiyetli batıya biat projesidir. 1839-1856 Fransız güdümünün, 1908-1918 Alman güdümünün, 1923-1950 İngiliz güdümünün, 1950-2000 Amerikan güdümünün derin ve gayrı millî izlerini taşır. Arada sadece 1876-1908 Sultan Abdülhamid Han dönemi yerlidir, millîdir.
II. Mahmud reformları ne kadar haklı olsa da neticede yeniçeri ocağının lağvı beraberinde mağlubiyetleri getirmiş, devlet kendi valisi Mehmed Ali Paşaya karşı Rusya'dan yardım istemek zorunda kalmıştır. Adnan Menderes, Turgut Özal, Necmettin Erbakan'ın millîleşme teşebbüsleri fena cezalandırılmıştır.
250 yıldır devlet zamanın sularında batıp-çıkan gemi gibi.
Tek tip insan, tek tip fikir, tek tip hayat göz boyaması en fenası oldu.
Bugün yapılan bunu temizleme çalışmasıdır.
Devlet, maziden istikbale akıp gitmekte.
Parlak dönemleri olduğu gibi karanlık dönemleri de oldu. Bu karanlık dönemlerden bazıları yabancı devletlerden geldi. Bazıları ise kopyacılığa dayanan sığ, taklitçi şahsiyetsiz reform veya inkılaplardır.
Bütün bunlara toplumun köklerinden koparak hezeyan, hezimet, çürüme, başkalaşma ve birbirine düşme cinneti de diyebiliriz.
Bu sebeple Kürt meselesi tek başına Kürt meselesi, Alevi meselesi tek başına Alevi meselesi, muhafazakâr meselesi tek başına muhafazakâr meselesi değildir.
Devletin yeniden inşaı, ezberler bozularak, aykırılıklar korkusuzca dile ve ele gelerek yapılacaktır.
Sular bulanmadan durulmaz.
Zaman zaman bulanmalar olacaktır.
Fakat Üsküdar'a geçilmiştir. Dün, çok uzaklarda.
"Yurtta sulh cihanda sulh" bir durgun su politikasıydı. Oysa; durgun su solucan üretir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.