İFADE HÜRRİYETİ

A -
A +
Nesillerimiz, şayet Osmanlı Türkçesini okuyabilselerdi II. Meşrutiyet dönemindeki mâdenî paralarda ne yazdığını da bileceklerdi. O paraların arka yüzünü "hürriyet-müsavat-uhuvvet" kelimeleri çevreler...

Şimdi acı olan, yeni nesillerin sadece harfleri okuyamamaları değil, kelimelere de yabancılaşmış olmalarıdır. Çeyrek asır evveline kadar kullanılan mezkûr kelimelerden bugün herhalde hürriyetin anlamı bilinir, fakat müsavatın eşitlik, uhuvvetin kardeşlik olduğu bilinmez.

Parlak sözler, sloganlar her darbenin, her ihtilalin, her ideolojinin olmazsa olmaz şartıdır. 1789 Fransız İhtilalinin parlak sözü libérte, égalite, fratérnite/hürriyet, müsavat, uhuvvettir.

Fransız İhtilali, devrin dünyasını derinden sarstığı gibi artık ihtişam dönemlerini arkada bırakmış Osmanlı münevverini de sarsmıştı. Bu sarsılıp savrulma, koyu bir taklitçilik şeklinde sadece İttihatçılar döneminde değil erken ve orta cumhuriyet döneminde de devam edecektir.
Dağa çıkmalar, isyanlar ve katliam dayatmalarıyla 24 Temmuz 1908'de taçlı demokrasiye geçilirken, meşrutiyet münevveri, büyük hayaller ve heyecanlarla "hürriyet, müsavat, uhuvvet!" diye haykırıyordu. Bu sloganlar atılıp, padişah hal edildikten/devrildikten sonra iki iş kalmıştı, o sözleri paraların arkasına yazmak ve  24 Temmuzu bayram ilan etmek. Öyle ki 24 Temmuz, cumhuriyetin ilk yıllarında da bayramdır. Ne de olsa "müstebit/diktatör" dedikleri Abdülhamid devrilmiştir. Şüphesiz ki bunlar, birebir 27 Mayıs'ın mantık habercisidir.
Sanılmasın ki mezkûr kelimelerin Türk parasının arkasına yazılması İttihatçı münevverin orijinal fikridir. Hayır! Fransa daha evvel bunu franka uygulamıştır. Bugün de Fransız parasının arkasında vardır...
Paris'te öldürülen oniki kişi için meydanları dolduran insanlardan bazıları, ellerinde bu üç kelimenin yer aldığı dövizler taşıyorlardı.  
Ekranlarda libérte-égalite-fratérnite kelimelerini görenler Fransız İhtilalini hatırlamış olabilirler. Öteden beri öyle zannedilir ki bu fikir, ihtilalin ürünüdür. Halbuki masonların temel prensibidir. Eşkenar üçgen, masonlarda önemli bir semboldür. Bu üçgenin taban kenarında fratérnite/uhuvvet-kardeşlik yazar diğer kenarlarda da diğer kelimeler. Masonlar, sözü edilen kelimelerin ilk defa Fransız İhtilalinde kullanıldığı iddiasını reddederler. Onlara göre bu kelimeler, 1746 tarihli bazı Fransız mason localarının toplantı zabıtlarında geçmektedir.
Şu gerçeği mutlaka fark etmeli; onların Fransa'da seslendirildiği yıllarda, Paris'te insanların eşitliğinden dem vurulduğunda aynı Fransa diğer kıtalarda istila ve sömürge faaliyetindedir.
Hürriyet, müsavat, uhuvvet kodlu kelimelerdir...
İfade hürriyeti diye dillere pelesenk edilen cümlenin çıkış tarihçesi budur.
İnsanlık, sınır tanımayan, sorumluluk tanımayan efsunlu bir hürriyet telakkisiyle karşı karşıya.
Uygulama tanrı tanımaz, ateist bir kalem terörüdür. İfade hürriyeti, gerektiği zaman belli ellerde silah olarak kullanılmaktadır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.