HATAY'DA HUZURU YAŞAMAK

A -
A +
Uzaktan bakıldığında Hatay'ı tedirginliklerle dolu bir şehir sananlar olabilir. Hiç öyle değil. İstanbul ve diğer şehirlerimizde de zaman zaman istenmedik olaylar meydana gelmekte. Bunlar o yerlerin değil, onu yapanların ayıbı. Hatay, çağlar ötesi tarihten devraldığı derin bir kültüre sahip. Anadolu'nun kapılarından biri. Her şeyden evvel mimari eserler, tabiat ve envâî çeşidiyle bir yemek müzesi. Hatay'ın bu sofra bereketiyle bile dünyada farkı yakalaması mümkün.
Hatay, idareciler bakımından şanslı.
Bir önceki vali sn Mehmet Celalettin Lekesiz'i Amasya'dan tanırız. Başta Cemil Meriç Müzesi ve Tıbbi Aromatik Bitki Müzesi olmak üzere çok sayıda kalıcı esere imza attıktan sonra hizmet nöbetini sn Ercan Topaca'ya devretti. O, şimdi emniyet genel müdürü. Ercan Topaca Valimizi de Kocaeli'den beri tanırız. Kocaelimize büyük hizmetleri oldu. Bu ilin kişi başına millî gelirde birinci sırada olmasında büyük payı var. Bu aziz dost, Hatay'a vali olunca tebrike gitmek olmazsa olmaz borcumuzdu. Değerli eşleri Sevim Topaca ve seçkin valilik kadrolarıyla birlikte bizi yüksek bir misafirperverlik ve nezaketle ağırladılar.
Hatay vilayeti, iç savaşın yaşandığı Suriye'ye komşu olmasına rağmen bugün hiçbir problemin olmadığı bir yer. Bu malumatı valimizden alınca çok sevindik. Şehirde tarihî eserler pırıl pırıl. Anadolu'da ilklerin ilki olan Antakya Ulu Camii, çevresindeki tarihî kabirlerle başlıbaşına bir hazine. Mihrabı pencereli bir camiî ilk defa gördük. Görünce de 'mutlaka kabristana açılıyordur' diye düşündük. Yanılmamışız. Ahireti ifade etmek anlamında kabirleri görmekte. Hazreti İsa Peygamberin  -aleyhisselam- İslamiyeti tebliğ ettiği günlerdeki havarilerinden Habib-i Neccar Hazretleri ve diğer bazı havarisi de Antakya'da. Bir mağara kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi de geçmiş günlerden bir iz olarak orda. Silsile-i âliyye-i Nakşibendiyye büyüklerinin beşincisi Bayezid-i Bistami Hazretlerinin makamı ise Kırıkhan'ın darb-ı Sak dağında. Dağ başındaki bu türbe ve mescid için bile geniş yollar açılmış, sandukaya varıncaya kadar her şey yenilenmiş.
Taş işçiliğinin mümtaz örneği Kurşunlu Han'ın tamiri devam etmekte. Tıbbi Aromatik Bitki Müzesi başlıbaşına bir büyük eser. Hatay çevresiyle Anadolu'da yetişen bitkiler modern müzecilik tekniği ve enfes bir estetikle tefrişle bir tarihî konakta ziyaretçilere tanıtılmakta.
Reyhanlı'daki Boynuyoğun Kampını bizi sıcak misafirperverliğiyle yalnız bırakmayan vali yardımcımız sn Orhan Mardinli'yle ziyaret ettik. Oradan Cemil Meriç Müzesine geçtikten sonra bir temel atma merasimine iştirak ettik. Tosyalı Ailesi, İHL yaptırmaktaymış. Sn Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, sn Fuat Tosyalı'dan bir kız yurdu yapmalarını da rica etmişler. Vali Beyin güzel bir konuşmasıyla yarınki sağlam nesiller için bir sağlam temel daha atılmış oldu.
Asi nehrinin bir deli yürek gibi şehrin ortasından geçtiği Hatay bir açık hava müzesi gibi. Asırlardır, inançlar, kültürler ve insanlar iç içe. Henüz hizmete başlayan Arkeoloji Müzesi, mozaikte dünyanın en önde gelenleri yarışına hazırlanmakta.
Cemil Meriç Müzesi; derin kafa sancıları çekmiş soylu bir mütefekkirimizin doğduğu baba evi bir konak. Çok güzel imar edilmiş. İstikbale bir armağan olmuş. Emeği geçenler teşekkür ve duaya layıklar.
Devlet tecrübesi bile yaşamış bu il, bir huzur iklimi. Huzur da tabiatiyle saadet getirmekte. Pazar günleri dahil bir koşu hâlinde olan Ercan Topaca'yla Hatay daha bir güzelleşecek görünmekte. Bu şehrin sadece yerlileri mutlu değil; yerini-yurdunu bırakarak mezâlimden hicret eden Suriyeli o güzel insanlar da mutlu...
İfade hürriyetinin ne demek olduğunu anlamak isteyenler Hatay'a gidebilir.
Satırlarımıza Fransız sarhoşlarının sapıklık süprüntülerini karikatür diyerek, ifade hürriyeti sanarak yurdumuzda da basma kasdını işleyeler için merhum Cemil Meriç'in bir cümlesiyle nokta koymak isteriz:
-Aydın olmak için, önce insan olmak lâzım!.. İnsan, mukaddesi olandır. İnsan, hırlaşmaz, konuşur; maruz kalmaz, seçer.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.