PAPA'YA SOYKIRIM DERSİ

A -
A +

Tarih 12 Nisan 2015. Türkiye Müslümanlarıyla Ermeniler arasında çıkan ihtilaftan bir asır sonra. Yer, Aziz Petrus Bazilikası. Papa Françesko, paskalya günü sebebiyle ayin idare edecek...

Bu, kendi inanışlarına göre bir program. Ne var ki burada bir başka niyetin daha olduğu seziliyor. Paskalya, bazilika ve oraya toplanmış Hıristiyanlar bir başka maksada alet edilmekte. Yoksa Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın orada işi ne? Eğer "o da Katolik, bu yüzden ayinde" denirse sorulacak soru bellidir: "Dünyadaki katolik devlet adamı, adı geçen insandan mı ibarettir?"

Yalnızca Serj Sarkisyan Vatikan'da bulunduğuna göre bir plan işletilmektedir. Nitekim dünya Ermenileri lideri II. Karekin'in orada olması da bu fikri teyit etmekte.

Papa ayinin hemen başında bir konuşma yaptı. Bu konuşmasında yirminci asırda ilk soykırıma Ermenilerin maruz kaldığını iddia etti. Sonra da "bir kötülüğü gizlemek veya inkâr etmek, bir yarayı tedavi etmeden kanamasına müsaade etmektir" dedi... Ermeni diasporasının, bu konuşmayı elde etmek için Vatikan vakfına yüklü bir bağış yapıp-yapmadığını bilmiyoruz. Ama; belli ki 24 Nisan yaklaşırken böyle bir paskalya vesile edilerek Katolik dünyasının mânevi rehberinin ağzından Türkiye'yi kınayacak bir çift söz alınmak istenmiş.
Ermeniler o sözü almış oldular...
Bu meselede Ermeni tarafını anlamak mümkün. Bir asırdır bir iddiaya inanmış, onunla bilenmişler. Onlar, tarihî bir ihtilafın taraflarından biri. Papa ise taraf değildir. Bir din adamının hukuktan, adaletten yana olması şarttır. Yoksa taşıdığı hiç bir sıfatı hak etmez. Bir kere bir ayinle politik demeç iç içe geçemez. Bir bazilika mahkeme salonu değildir. Papa mahkeme reisi, papazlar da hakim değil. Diyelim ki öyledir. Papa kendisi için böyle bir vazife ihdas etmiştir. O zaman orada kendisine suç isnad edilen taraf temsilcisi niye yoktur? Papa, ayinden bir kaç gün evvel neden Türk tarihçileri dinlemedi? Neden sadece 1915'teki mukatelede/karşılıklı vuruşmada ölen Ermenileri andı da Ermenilerin öldürdüğü Türk, Kürt vs Müslümanları yok saydı?
Mezkür şahıs, bu asırdaki diğer soykırımları niçin dile getirmedi? İstilacı batılıların Çanakkale'de 253 bin Müslümanı şehit etmeleri de bir soykırım sayılmaz mı? Nazi'lerin Yahudilere yaptığı soykırım değil mi? Fransızların Cezayir'de 1.5 milyon Müslümanı katletmeleri 20. Asırda değil de milattan evvel mi oldu? Yahudilerin Filistinli Araplara zulmü soykırımın tâ kendisi değil mi? Ermenilerin Dağlık Karabağ'da Azeri Türklerine yaptıkları şeksiz ve şüphesiz soykırım iken Papa bunu niçin konuşmaz? Çinlilerin Şarki Türkistan'da yaptığı nedir? Budist din adamlarının Arakan Müslümanlarına yaptıkları soykırım değil midir? Beşar Esed'in yaptıklarının adı nedir? Batının Endülüs Müslümanlarına, Afrikalılara, Kızılderililere, Pigmelere, Mayalara yaptıkları soykırımın en insafsızıdır. Papa Françesko bunları hiç hatırlar mı?
Soykırım, vahşi batıya mahsus bir ırk ve inanç yok etme usulüdür. Ermeniler, Osmanlı devletinde en sadık azınlık unsuruyken onları kışkırtıp  felakete sürükleyen Ruslar ve batılılar olmuştur. Papa, gerçeklerin gizlenmesini istemiyorsa bunları diyeceğine Ankara'nın "biz arşivlerimizi dünya tarihçilerine açıyoruz, Ermenistan da açsın!" çağrısına kulak vererek diğer tarafı buna ikna etme yolunu tercih etmeliydi. Böylece bir kan davasının nihayetlenmesine yardımcı olabilir.
Katoliklerin dini lideri, Türklerin soykırım yaptıklarına samimiyetle inanıyorsa iki ay evvel Türkiye'ye gelmemeliydi. Ya o gün gelmeyecek veya bugün bu konuşmayı yapmayacaktı. O gün burada mı iki yüzlü davrandı, bugün orada mı iki yüzlü davranmaktadır?..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.