SURİYE'Yİ PAYLAŞMA KAVGASI

A -
A +
Suriye toprakları, Baas rejimi, Hür Suriye Ordusu, DAEŞ ve PYD arasında fiilen dörde bölünmüş vaziyette. Kâğıt üzerinde ve BM kayıtlarında her ne kadar "Suriye" diye bir devlet varsa da bu devlet, İran ve Rusya'ya rağmen çöktü.
Bu unsurlardan HSO/Hür Suriye Ordusu, rejim kuvvetleriyle çarpışmaktadır. DAEŞ'in varlığını mecburen kabul eden Baas rejimi, onu Türkiye için bir tehdit olarak kullanma ihtimalini hep saklı tuttu. Diğer taraftan yine rejim, Suriye'nin kuzeyini de Türkiye'ye inat PYD'ye terk etmiş bulunuyor.
Suriye'nin kuzeyinde bir paylaşma kavgası yaşanmakta.
Bu kanlı çatışma DAEŞ ile PYD/YPG arasında cereyan etmekte. DAEŞ, Suriye'nin kuzeyini de ele geçirmek isterken PYD, Kuzey Irak'tan Hatay'ın güneyine kadar uzanıp burada devletleşmek istemektedir. Bu istek, Barzani idaresinin Türkiye ile petrol pazarlama keyfiyetinden rahatsız olan Sömürgeci Başkentlerin menfaatlerine uyduğu için onlar tarafından da destekleniyor.
Çökmüş Suriye'nin kuzeyinde PYD dış devletlerden gördüğü destekle Kürt kantonları birleştirip devletleşme yoluna giderken onları hem kendine engel hem de dinsiz gören DAEŞ ise Kobani'ye saldırmakta, çatışmalar çıkmakta ölümler olmakta.
PKK ve Suriye kolu PYD sosyalist dünya görüşündeler. Kobani ve çevresi, yalnızca bir kısım Kürt gençler için değil, yaşasın halkların kardeşliği diye sloganlar atan bazı sosyalist gençler için de romantik bir cazibe merkezi olmuş görünüyor.
Bu sebeple Sosyalist Gençlik Platformu mensubu gençler dün öğleden evvel Suruç'ta Amara Kültür Merkezi'nde toplanmışlardı. Basın toplantısı yaptıktan sonra Kobani'ye, Osmanlı Türkçesindeki adıyla Arap Pınarı'na YPG'ye yardıma gideceklerdi. Basın açıklaması yapılamadan o menfur haber geldi. Canlı bombayla sabotaj yapılmıştı. Maalesef 30'a yakın ölü, 100'e yakın yaralı verildi.
Kapitalist Sömürgeci Başkentler, dünya görüşleri taban tabana zıt olduğu halde PYD'nin arkasında oldukları halde, yine dünya görüşleri arasında bir alaka olmamasına rağmen DAEŞ'in de arkasındadır.
Suriye, tam bir yangın yeri. Bir binada yangın çıkınca bitişik binaya sirayet etmemesi mümkün değil. 6-7 Ekim 2014 Kobani protesto olaylarında ve 7 Haziran seçimleri sırasında Diyarbakır HDP mitinginden 20 Haziran 2015 Suruç hadisesine doğru giderek şiddetlenen olaylar yaşanmakta.
Bayram haftasında 500 DAEŞ'li militanı gözaltına alan Türkiye Kürtçü, Paralelci, Esatçı, Sömürgeciler tarafından DAEŞ destekçisi gösterilmekte.
Hadise çok karışık, çok yönlü ve giderek zorlaşmakta.
Vaziyet o ki DAEŞ terör örgütü, hem çarpıştığı YPG'ye yardıma gelmek isteyenleri çıkış noktalarında imha etmiş ve hem de adamlarını nezarete alan Ankara'ya gözdağı vermek istemiştir.
Türkiye'nin büyümesini istemeyenler, yanıbaşımızdaki yangının bir an evvel bize sirayet etmesi için ellerinden geleni yapmaktalar. Bu yüzden herkesin sorumlu hareket etmesi şarttır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.