MUHALEFET GÜNÜ

A -
A +
Başbakan sn Ahmet Davutoğlu, dünkü açıklamasında Hükümeti kurduktan sonra yeni anayasa da dahil her konuyu görüşmek üzere muhalefet liderleriyle  bir araya gelmek istediğini dile getirdi...
Yeni dönemde Başbakan'ın haftada bir, yahut 15'te veya ayda bir muhalefet liderlerini kabul ederek onlara bilgi aktarıp görüş alması bizim de bu sütun ve ekranlarda defalarca tekrarladığımız bir fikirdir.
Tasavvur edilen bu toplantılara pekâlâ "Muhalefet Günü" denebilir. Başbakan, muhalefet liderlerini topluca mı kabul eder, yoksa ayrı ayrı mı görüşür? Bu şimdiden kestirilemez. Herhalde tek tek istişare edilip gerektiğinde hep birlikte müzakere yapılır. Böylece iktidarla muhalefet basın üzerinden atışıp-çekişeceklerine ne diyorlarsa yüz yüze konuşma imkânına kavuşmuş olurlar.
Bu yol, şüphesiz ki medeni bir üsluptur. Hükümet, önümüzdeki hafta sonu gibi kurulacağına göre ay bitimi yahut aralık başı liderlerin görüşme takvimi olabilir.
İşte hassas nokta da burasıdır:
Böylece Sovyet-Amerikan çatışma dönemine mahsus arada Demir Perde'nin olduğu "Soğuk Savaş politikası" ile yeni zamanlar ileri ve insani siyasetinin farklılığı kendini gösterecektir.Başbakanın, "gündemdeki iç ve dış problemleri görüşmek üzere" bir mektupla veya özel kalemi vasıtasıyla muhalefet liderlerini dâvet etmesi üzerine şu ihtimaller yaşanabilir:
1. Bütün liderler, teşekkür eder ve toplantıya memnuniyetle katılırlar.Bu şüpheli ihtimaldir.
2. Bir kısmı dâvete icabet eder, diğerleri etmez.Bu kuvvetli ihtimaldir.
3.Toplantıya hiç biri iştirak etmez.Bu ise zayıf ihtimaldir.
Şayet; 7 Haziran sonrası Hükümet ortaklığı arayışı esas alınırsa durum çok ümit verici gibi görünmüyor. O takdirde en zayıf ihtimal, en kuvvetli konuma gelmekte. Seçim mağlubiyetine bir de terörle mücadeleye karşı duyulan psikolojik bozgun eklenince HDP'nin dâvete icabet etme ihtimali yok gibidir. AK Parti'ye ciddi bir oy yüzdesi kaptırmış olan MHP merkezinin ise yine "hayır" demesi beklenebilir. 1 Kasım seçim sonuçları üzerine kazanların kaynayıp, öfke dolu seslerle kurultay çağrılarının yapıldığı CHP genel merkezinde ise dâvetin ilgi görme şansı düşüktür..
Biz her partinin günübirlik düşünmeyip demokratik hayatımıza bir kurum kazandırmak adına feragatı nefste bulunmasını arzu ederiz. Başbakan Davutoğlu'nun "yeni anayasa dahil her konuyu görüşeceğiz" demesine dikkat etmeli. "Her konu" sözü  önemli. İç ve dış mesele olarak ne varsa; kim neye itiraz ediyor, neden şikâyet ediyor, ne teklif ediyorsa... "Muhalefet Günü"nde bunları ele alma fırsatı doğacaktır.Kimse, soğuk savaş somurtkanlığına iltifat etmemeli.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.