BAHAR, KAFKASLARA TAŞINIYOR OLMASIN!

A -
A +
Suriye'de derme çatma da olsa bir ateşkes başladı. Gerçi rejim ordusu, muhalifleri vurmaya devam ediyor ama en azından Rusya'nın çekilmiş olması, ateşkes kabul edilmekte. Halbuki Rusya'nın yapacağı daha fazla bir şey kalmamıştı. Buna rağmen yani rejim kuvvetleri silah bırakmadığı, Rusya da bütün hedeflerine nail olsa da mütareke yapılmış olduğu için genel kabul, bir çatışmasızlık döneminin yaşandığıdır.

Bu tuhaf ateşkes bile dünya silah baronlarını rahatsız etmiş olabilir. Silah sanayiinin ağa-babaları, bir yerlerde savaşların, çatışmaların devam etmesini isterler. Bütün dünya harplerin-darplerin bitmesini arzulasa da arka planda görünmeyen ve hükümetlere tesir eden para muhteris güçler, ne yapıp-edip bir çatışma çıkartırlar.

Arap Baharı, tâ Kuzey Afrika'dan Suriye'ye kadar ne kadar parlak vaadlerle gelmişti. Halbuki mevzubahis baharın nasıl da yalancı bir bahar olduğu arkasında ne türlü pazarlıkların yaşandığı çok pahalı şekilde öğrenildi. Suriyeli mülteciler dramı, o baharın ne feci bir kış olduğunu tek başına isbata yeter. Vahşi kapitalizm silah fabrikalarını bunun için çalıştırmakta. Bir avuç dünyalı azınlık, bütün dünyaya hükmetmekte.

Eğer Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında ilk silah sıkan Azeri askeri olsaydı, yorumumuz farklı olurdu. Ancak, Ermeniler, hem suçlu-hem güçlü tavrındalar. Azerbaycan'ın yüzde 20 toprağını işgal etmişken hâlâ rahat durmayarak Dağlık Karabağ'ın hudut bölgesinden Azerbaycan'a üstelik de sivil-asker farkına dikkat etmeden ateş ettiler. Hatırlanacağı gibi SSCB son işgalini Azerbaycan'a yapmış, zulümler işlemiş ancak artık orada duracak hâli kalmadığından çekilmişti. Ruslar, çekildikten sonra fırsatını bulunca Ermenileri kullandı. Ermenistan, Rusya'nın  Kafkaslar karakolu gibi. Ermenistan, bir taraftan Avrupa ve Amerika için önemli, diğer taraftan da Rusya için. Halbuki o, Türkiye ile hemhudut. 100 bine yakın işsiz Ermeni, Türkiye'de ekmek parası kazanmakta. Bu bakımdan ve tarihî gerçekler ışığında Ermenilerin çok dikkatli olmaları şart. Halim-selim bir teb'a iken Rusya ve Avrupa’nın kışkırtmalarıyla devlete silah çekince bilinen hadiseler yaşandı. Bu hatayı tekrar etmemeleri lâzım. Bu anlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine Washington'da gösteri yapan şer güçler içinde ASALA'nın da olması zamanlama olarak tesadüf olmasa gerek. Bu örgüt, 40 yıl aradan sonra ilk defa kendini göstermektedir.

Ermenistan, Azerbaycan'ın topraklarını boşaltıp işgale son vereceğine yine şunun-bunun kışkırtmasına kapılarak silah sıkmışa benzemekte. Ancak bu defa gözden kaçırdığı bir gerçek var. Bugün Azerbaycan, artık dünkü gibi 70 yıl Rus sömürüsüne maruz kalmış zayıf Azerbaycan değil. Türkiye, her imkânıyla kardeşlerinin yanında. Dün-bugün farkından dolaydır ki saldırgan Ermeniler, hiç beklemedikleri bir karşılık gördüler. Azeri kuvvetleri, 15 kişi kadar şehit vermesine mukabil içlerinde albay ve generallerin de olduğu 100'ün üzerinde Ermeni askeri öldürdüler. Çok daha önemlisi ise Dağlık Karabağ'ın kilit noktaları istirdat edildi, çok uzun bir zaman sonra geri alındı.

Her şeye rağmen Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan'ın bir oyuna dikkat etmesi gerekir. Kanlı oyun, Suriye'de biterken Kafkaslarda başlatılmak isteniyor olabilir. Türkiye, Suriye'de sıcak harbe sürüklenmedi. Kafkaslarda bir daha denenebilir. Kafkasların Sarıkamış'tan dolayı acı ve ağır hatırası bugün de gündemde.

Ermenistan kendi hâline bırakılsa, işgale son verebilir.
Ancak kendi hâline bırakılmıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.