FIRAT'A KALKAN OLMAK!

A -
A +
DAEŞ'in geçe hafta sonu 12-14 yaşlarında bir çocuğu canlı bomba olarak kullanıp Gaziantep'te düğün basarak çoğu çocuk ve kadın çok sayıda vatandaşımızı katletmesi yanına bırakılamazdı.
Çarşamba sabahı 04'te gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekâtıyla o vatandaşlarımızın kanı yerde bırakılmadı.
15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra Türkiye, Cumhurbaşkanından, Başbakanından ilgili Bakanlarına kadar ilgili başkentlerde diplomatik taarruza geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştü. Darbeci terörist hainlerin hangi oyunlarla üstlerini aldatarak Rus jetini düşürdüğünü anlattı. Bu ziyaret, Rusya ile  münasebetlerimizi sür'atle düzelme yoluna koydu. İran Hariciye Vekili Cevad Zarif Ankara'ya geldi. Tahran şunu dedi: "Bizim için Pejak nasıl  bir terör örgütüyse PKK ve PYD de öyle terör örgütleridir.”
ABD Başkan Yardımcısı Biden ile dost ve kardeş Mesut Barza'nin Ankara'ya gelmesi ise aynı güne  rastladı.
Sn Biden havada iken Türk Ordusu, Karkamış ilçemizin ikizi Cerablus'u DAEŞ adlı haydutlardan temizlemek için 1918'den bu yana ilk defa Suriye topraklarına geçmişti. Mehmetciğin dedesi Süleyman Şah'ın türbesini nakletmek için o topraklara gitmesi ise farklı bir olaydır "Fırat Kalkanı" adı verilen harekât, milletlerarası hukukun meşruiyet çerçevesi içinde ve koalisyon güçleriyle birlikte yapıldı. Ilımlı muhaliflerin, Hür Suriye Ordusu'nun kaybettikleri yerleri almalarında onlara yardımcı olunuyor, yol açılıyordu. Bundan dolayıdır ki,  ilk bir kaç saat içinde bir kaç köy, gün bitmeden de Cerablus istirdat edildi.
Türkiye,  harekâta başlarken hem diplomatik ağı dokumuş ve hem de harekâtın sebep ve niyetini dünyaya çok net şekilde ilan etmişti. Sebep, malum örgütün hududun alt tarafından topraklarımıza saldırıp her defasında düzinelerce vatandaşımızın hayatına kıyması, niyetse komşumuz Suriye'nin toprak bütünlüğünü muhafazaya dönük fedakârlığımızdı. Biz, Suriye'nin DAEŞ, PYD ve BAAS arasında parçalanmasına karşıyız. Bu niyetimiz, istihbarat elemanlarımız tarafından Şam'a da izah edildiği için Şam hükümetinden Fırat Kalkanı Harekâtı'na karşı beylik bir cümle dışında bir itiraz gelmedi. Moskova'nın BY Biden'la BB Yıldırım arasındaki samimi görüşmeler cereyan ederken ettiği laflar da keza beylik ve kendini hatırlatmaya dönüktü.
Cerablus'un  DAEŞ'ten geri alınması, bu haddini bilmezlerin silahlarını bırakıp kaçmaları, direnenlerin haklanmaları herkesi memnun etti. Memnun olmayan PKK, onun meclisteki uzantısı ve Suriye'deki devamı PYD. HDP'li Selahattin Demirtaş'ın harekât için net bir dille "bir başka ülkeyi işgal" demesi düpedüz düşman dilidir. Hâlbuki bu adı geçenler, güya DAEŞ'e karşılardı.
Türk Ordusu Cerablus'u sahiplerine iade etti.
Türkiye, bu vesileyle ve aynı anda dünyaya şu haberi verdi: "Cerablus'u DAEŞ'ten temizliyoruz. 15 Temmuz'u fırsata çevirip Menbiç'e çöreklenen PYD/YPG de kendiliğinden Fırat'ın doğusuna çekilsin. Bunu yapmadığı takdirde biz yaptırtırız. Fırat, kırmızı hattımızdır."
ABD Başkan Yardımcısı da Başbakan Yıldırım’la olan ortak basın toplantısında “YPG, Fırat'ın batısına geçerse yardımı keseriz” dedi. Hâlbuki, PYD/YPG  Fırat'ın 30 km batısında yer alan bu  şehri çoktan işgal etmişti. Gerek bu dedikleri ve gerekse 15 Temmuz'u bilgisayar oyunu zannettiklerine dair sözleri üzerine, Amerika'nın Türkiye ve bölgeyi sağlıklı şekilde takip ettiğine dair şüpheler duyduk. Joe Biden, hem bilgisayar oyunu yanılmasından söz ediyor ve hem de halkın darbeyi mağlup etmesine hayranlığını dile getiriyordu. Misafir devlet adamının görüşleri ilerleyen saatlerde yerine oturdu. Taziyeye geç kaldığına dair başta da üzüntülerini dile getirdi ama Cumhurbaşkanıyla yaptığı basın toplantısında tekrar tekrar özür diledi ve Amerika’nın Harekâtta Türkiye’yi desteklediğini ifade etti. Ancak; sn Biden'ın "Türkiye'nin Amerika'dan büyük dostu yok!" sözleri, bizde memnuniyet sebebi olsa da dostunun terörist saydığı PYD'ye silah ve rehber yardımı yaparak Kuzey Suriye'de Kürt Koridoru açması, bu sözün samimiyetini baltalamaktadır.
Fırat Kalkanı bir çok iyiliğe imkân hazırlayacak diye düşünüyoruz. PYD/YPG  mecburen Menbiç'i boşaltıp Fırat'ın doğu tarafına çekilecektir. Kürt Koridoru hikâyesi tarihe karışacaktır. Komşumuzun toprak bütünlüğünü biz korumuş olacağız. Adı farklı olsa da hududumuzun güneyinde bir emniyet hilali veya şeridi teşekkül edecek ve buraya bazı önceki mültecilerle yenileri yerleştirilecektir. Hür Suriye Ordusu ve Türkmenler şimdiden sonra daha güçlenecektir…
Diğer taraftan Fırat Kalkanı Harekâtı, TSK için  kendini gösterme fırsatı olmuştur. Düşman çok sayıda zayiat verirken hava ve kara harekâtı yapan ordumuzda kimsenin burnu kanamamıştır. TSK 15 Temmuz’dan sonra yeniden Peygamber Ocağı'dır.
Sn Biden ve sn Erdoğan'ın basın toplantısında FETÖ/PDY örgüt liderinin iadesine dair Joe Biden'ın "hukukumuz gereği iadeyi yapacak olan sn Obama değildir. Obama bunu yaparsa suç işlemiş olur" şeklindeki cümleleri, anlaşılır nitelikteydi. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı'nın bu  savunmaya karşılık "suçluların iadesine  dair anlaşma gereği, delillerin toplanma sürecinde terörist başının tutuklanıp nezaret altına alınması gerekir. Hâlbuki o kişi Amerika'da faaliyetlerine aynen devam etmekte" diyerek bir gerçeği dile getirmesini, muhatabı sadece susarak karşıladı.
Sn Biden bizde mürai bir insan intibaı uyandırmadı. Darbeyi bilgisayar oyunu zannetme saflığı biraz önce de değindiğimiz gibi ABD'nin buraları sağlıklı şekilde izlemediğine bir delildir. Bu doğru fakat bir doğru daha var. Biz de kendimizi Amerika'ya layıkıyla anlatamamışız. Bu acı bir gerçek olduğuna göre "Amerika’daki sefaretimiz ne yapar?" diye sormak da her vatandaşımızın hakkı olur.
O teklifimizi tekrar edeceğiz:
-Başta Washington olmak üzere büyük merkezlere güçlü büyükelçiler tayini şarttır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.