ACIMIZ BÜYÜK!

A -
A +
Bugün 2016'nın son ayının ilk gününe maalesef bir yangın faciası üzerine konuşarak başlıyoruz. Derin bir üzüntü içindeyiz...
Önceki akşam bir tv programından ayrıldıktan sonra Adana'nın Aladağ ilçesindeki bir öğrenci yurdunda yangın çıktığını ve ölenler olduğunu öğrendik. Perişan olduk, çaresiz kaldık. Duaya sığınmaktan ve haberleri takipten başka bir şey yapamadık. Aman Allah'ım! Bir canlının diri diri yanması, insanı ürpertiyor? Nitekim dün yangın fotoğraflarına bile bakmakta zorlandık.
Yurdun uzunca bir ismi var. "Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu." 50 küsur barınma kapasiteli ve 34 talebenin kaldığı bir mekânmış. Elektrik kontağından çıktığı kuvvetle tahmin edilen yangında 11 orta öğretim çağındaki evlâdımız ve bir yetişkin kardeşimiz canından oldu. Ölenlerden biri, yurt müdürünün kızı...
Bizim bildiğimiz Adana'da bu isimde bir kaza yoktu. Demek ki sonradan kurulmuş. Kazakistan'da Aladağlar vardır. Orta Asya kaynaklı Çukurova'da herhalde oralardan gelenlerin temelini attığı bir köy büyüyünce "Aladağ ilçesi" olmuş.
İşte bu ilçedeki o yurtta bir büyük facia yaşanmıştı. Yurdun ne kadar iyi niyetle kurulduğu "Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği" ibaresinden anlaşılmakta. Ancak; her şeye rağmen ortada bir yangın faciası. 12 kaybın dışında 22 de yaralı var. Bina çok şiddetle tutuşmuş ki yangın üç saatte önlenebilmiş.
Başbakan yardımcısı Veysi Kaynak'ın verdiği bilgiye göre Haziran 2016'da yurtta denetleme yapılmış. Ayrıca yangın merdiveninin kilitli olmadığını da söyledi. Şu var ki merdiven kilitli olmasa bile o anki kargaşa, alev, duman ve panik içinde açılamamış olabilir.
Şimdi ne denirse densin, ne konuşulursa konuşulsun nafile. Vefat edenlere gani gani rahmet, yaralılara âcil şifa, acılı ailelere sabır ve metanetler diliyoruz. O acıları aynen paylaşıyoruz.
Tahkikat sonucunda kazanın net çıkış sebebi anlaşılır. İhmal mi var, kasıt olabilir mi? Ortaya çıkar. Kızını yitiren yurt müdürü ve dernek yöneticileri dahil kalabalık sayıda insan, gözaltına alındı. Bundan böyle yapılacak olan, bu çok ağır faciadan ders çıkartmak, böylesi felaketlerin tekrarını önleyecek tedbirler almaktır.
Bir yangını vesile ve ciğerleri kavrulan aileleri suistimal ederek politika yapmaya kalkışmak çok yanlış olur. Üç savcı birden olayı incelemektedir. Hukukçularla teknik çalışmalar sonunda gerçekler anlaşılır.
Kusur ve ihmal gibi mümkündür ki sabotaj da olabilir.
-Sabotaj yapılacaksa Aladağ'da mı seçilirdi?
Hiç belli olmaz. Kindar birileri, hükûmet ve Cumhurbaşkanını sarsmak için her yolu mubah saymaktadır. Bir kibritle iki yangın çıkartılmış olabilir. Hem cemaatleri hem iktidarı zora sokmak.
Hakîkat, henüz meçhûl.
Peşin hükümlü olmamalı.
Tez elden karar vermemeli.
Şimdi dua zamanıdır. İtikadımız odur ki "yangında ölenler şehit olurlar". Anne-babalar acıları içinde hatırlamalı ki şehitler, acı duymaz. Hayatının baharında şehit olan yavrucaklara tekrar rahmet, yarlılara yeniden şifalar dileriz.
Başımız sağ olsun.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.