KİM, NEREDE, NİÇİN DÜĞMEYE BASMAKTA?

A -
A +
Bugün BM/Birleşmiş Milletler üyesi 193 devlet var. 19. Asırdaki devlet sayısı bunun dörtte biri gibiydi.
Dünya, 19. Asrın sonuna, hatta 20. Asrın ilk çeyreğine kadar imparatorluklar dönemini yaşadı. I. Dünya Harbi'nden sonraysa millî devletler dönemi başladı. İmparatorluklar döneminde Japon İmparatorluğu, Babür İmparatorluğu, Çin İmparatorluğu, Rus Çarlığı, Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Cermen İmparatorluğu, Britanya İmparatorluğu, imparatorlukların hemen tamamıydı. Bu namda olmayan Hollanda, Fransa, İtalya gibi devletlerse sömürgeleriyle birlikte fiilen imparatorluklardı.
İmparatorluklardan Japonya, II. Cihan Harbi'nde atom bombasına maruz kalmasına rağmen kendini muhafaza edebildi, Çin de komünist devrime rağmen topraklarını muhafaza etti. Rusya, çarlıktan komünizme, oradan federasyona geçmesine yani 72 senede 3 kere rejim değiştirmesine rağmen topraklarını muhafaza etti. Büyük Britanya, tek tuğlasını kaybetmedi. Babür İmparatorluğu, 19. Asrın ortalarında İngilizler tarafından yıkıldı. Yerine bugünkü Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Myanmar vs. kuruldu. Almanya ve Avusturya/Macaristan, I. Dünya Harbi'nin mağluplarıydı. İmparatorluk vasfını kaybettiler. Almanya II. Cihan Harbi'nin de mağlubu oldu. Osmanlı İmparatorluğu, müttefiki Almanya, I. Dünya Harbi'nde mağlup olduğu için galip devletler kararıyla hükmen mağlup sayıldı. Topraklarından 63 devlet çıktı. 193 devletin 63'ü Osmanlı mülkündendir.
Yeri gelmişken yerleşmiş bir galat-ı meşhur'dan, yaygın yanılmadan söz edebiliriz. Osmanlı devleti, bir imparatorluk değildir. Devletimizin adı, "Devlet-i âli Osman"dı. Baştaki devlet reisi de kral veya imparator değil, Sultan yahut Padişah'tı...
II. Cihan Harbi'nden sonra ortaya iki süper güç çıktı. ABD/Amerika Birleşik Devletleri ve SSCB/Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği. Bunlar da imparatorluk çapındaydı. Bunlar da fiilî imparatorluk. SSCB, Rus Çarlığını devirmiş, komünist rejimi hayata geçirmişti. Ona "kızıl imparatorluk" deniyordu. ABD, Britanya Krallığı'nın yerine geçmişti. 
İmparatorluklar tarihi, Göktürk İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Sasani İmparatorluğu... gibi çok eskidir. İmparatorluklardan evvel şehir devletleri vardı. Doğu ve Batı medeniyetlerinde şehir devletlerinin birçok numunesi mevcuttur. Şehir devletlerinden fetihlerle devletlere, devletlerden de yine fetihlerle imparatorluklara geçildi.
1789 Fransız İhtilali'yle milliyetçi akımlar ateşlenmişti. İmparatorlukların çoğu ayrılma taleplerinin önüne geçemedi. Bizden ilk kopan Yunanistan oldu. 1821'de Mora yarımadasında muhtariyet/otonomi kazandı. 1829'da müstakil oldu.  
Şöyle bir çerçeve çizmek mümkündür:
19 ve 20. Asırlar, imparatorlukların büyük ölçüde dağılmasıyla millî devletler asrı oldu. 21. Asır'da, 20. Asrın ortalarında şekillenen yapı, devam etmektedir. Bugün "üst akıl" denince ABD anlaşılmaktadır. Halbuki "üst akıl" ne ise ve her kim ve kimlerse Amerika'ya da hükmedendir. Siyon, İngiliz, Mason üçlüsü denebilir. İngiliz bir adadan ibaretken Uzak Asyalara kadar gidip imparatorluklar devirmesi, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Kanada’yı açıkça ve Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiyesi dâhil birçok devleti de örtülü biçimde sömürge yapması manidardır.
Kuzey Irak'ta Kürtler, huzur içinde yaşarken bir gizli kuvvet, kanlarına girdi ve akıllı sanılan Mesud Barzanî'nin bile aklını çeldi. Referandum kutlamalarında İsrail bayrağının açılması, kutlamaların İsrail'de de yapılması tesadüf değildir. İsrail, tabiî ki bir siyon, mason, İngiliz üçlüsünün eseridir. İsrail, bir zahiren imparatorluk değildir. Ama, sahip olduğu maddî imkân ve dayanaklarıyla bir nüfuz imparatorluğuna mâliktir.
Kuzey Irak'ta yekten başlayan bağımsızlık çıkışı, eş zamanlı olarak İtalya ve oradan İspanya'ya sıçradı. Katalonya, Madrid'e rağmen istiklalini ilân etti. İspanya devleti, özerkliğini lağvetti. Katalonlar mücadeleye devam kararı aldı. Vaziyet son derecede gergin. İspanya 1936-39 arasında Cumhuriyetçilerle Milliyetçiler arasında cereyan eden bir iç harp yaşamıştı. Bugün yeniden iç harbin eşiğindedir. Burada yangın çıkması AB/Avrupa Birliği'ni de derinden sarsabilir. Böylece bir anlamda imparatorluk olan  AB de dağılır.
Anlaşılan o ki silah sanayiînin, para imparatorluğunun işlemesi, millî devletlerin de dağıtılıp, hükmedilmesi kolay küçük devletlere ufalanması, üst aklın hedefindedir. Katalonya'nın devamı gelebilir.
Bütün bunlar, 2023, 2053, 2071 diye ufkumuza büyük hedefler koyduğumuz dönemlerle çakışmaktadır.
Belki "hayret!" denebilir, ama "ne tesadüf!" denemez.
Tesadüf diye bir şey yoktur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.