YAPRAK DÖKÜMÜ

A -
A +

Harpleri insanlar başlatır fakat o harbin nereye gideceğini, nelere sebep olacağını tayin edemezler. Salgın hastalıkları ise insanlar, hem başlatamaz ve hem de istediği zaman durduramazlar. Bu iki felâketin, savaş ve salgının, eş zamanlı olarak gelmesi ise ağır kayıplara yol açar…

21. Asır insanı, bu zaman diliminde huzur ve saadetten biraz daha uzaklaştı. Bu asır, daha ilk çeyreğini doldurmadan Covid-19 Salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaşa sahne oldu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifasında, salgın ve savaş kıskacında kalmış olmalarının etkisi büyüktür. Gerek salgın ve gerekse dünyayı sarsan büyük ölçekli harplerde Filistin gibi, Arakan gibi, Uygur Türkleri gibi, Kırım gibi onlarca sahipsiz mazlum millete revâ görülen zulümlerin payı vardır.

Salgın’da imkânı olan devletler, iki yıl boyunca vatandaşlarını maaşa bağladılar. Bu da hazinelere büyük yük getirdi. Üstüne bir de dünyanın tahıl ambarı Ukrayna mahvolunca bu defa gıda sıkıntısı da baş gösterdi. Bunlar, bütün arz kürede enflasyon, yokluk ve hayat pahalılığını tetikledi. En istikrarlı ekonomik yapıya sahip toplumlarında bile enflasyon katlanarak büyüdü. Bundan dolayıdır ki salgın hastalık ve durmak bilmeyen ve hatta nükleer savaşa doğru yol alma ihtimali de olan Rusya-Ukrayna, gerçekteyse Rusya-Batı savaşının yalnızca Boris Johnson’ı devirmesi beklenmeyebilir. O, bir sonbahar yaprağı gibi istemeye istemeye yer çekimine boyun eğmek zorunda kaldı.

Yer çekimine veya daha net söyleyişle ilâhî kanuna boyun eğmek zorunda kalması düşünülen iki lider daha vardır. Vladimir Putin ve Joe Biden…

Uzayan savaşlar, savaşan ülkelerde önce mırıldanmalara, sonra kızgınlıklara ardından yığınların öfkesine yol açar. Sn. Putin, Ukrayna’yı işgal kararını veren ve bu devlete savaş açan Başkanıdır. Kudretinin zirvesinde olduğu bir zamanda ve bu kudretin aldatıcı gücüne dayanarak bunları yaptı.

Sn. Biden ise artık müstafi olan Sn. Johnson ile birlikte Rusya-Ukrayna muharebesinin asli mânevî failleridir. Sovyetlerden sonra bir kere daha rakip olarak gördükleri Putin Rusya’sını Ukrayna ile yorup mecalsiz bırakma adına Rus ordusunun Ukrayna’ya saldırması için ellerinden geleni yaptılar. Şu manzarada Vladimir Putin ve Joe Biden’ın Boris Johnson’ı takip eden sonbahar yaprakları olmayacağını kimse iddia edemez. Hemen yarın olamayabilir. Nitekim İngilizler, Başbakanlarına Covid-19’un çıktığı günlerde verdiği partinin hesabını bugün sordular.

Boris Johnson için kendisine has bir sebep daha vardır. Bu kişi, Ali Kemal’in torununun oğludur. Ali Kemal, gazetecidir, hızlı yazan bir kalemdir. Dâhiliye ve Maarif Nazırlıkları yapmıştır. Hayatı İzmit’te linçle bitti. Görünen o ki Başbakan Johnson’ın Müslümanlıkla da Türklükle de bir alâkası yoktur. Buna rağmen İngiliz toplumu O’nu büyük bir ekseriyetle işbaşına getirmiş olsa bile aslını hiç unutmadı, hep "acaba?" dedi. O’nu yerinden eden olayların 28 Haziran’da Madrid’deki NATO toplantısında Türkçe olarak "çok güzel!" demesinden sonra başlaması ister istemez dikkat çekmekte…

Buradan çıkması gereken mühim bir ders vardır. Dünkü gurbetçi işçilerimizin bugünkü torunları "Avrupalı Türkler" yahut bizim çeyrek asır önce verdiğimiz isimle "Batı Türkleri" de yaşadıkları devletlerde çeşitli kademelerde görev alacaklardır. Ancak buraya varmak veya unvanı devam ettirmek adına asla dinlerinden, İslâmiyet’ten ve milliyetlerinden, aidiyet değerlerinden kopma bahtsızlığına düşmemeliler…

Boris Johnson’ın istifasının Putin ve Biden üzerindeki muhtemel etkilerini yukarıda konuştuk. Konuşulacaklar listesine Sn. Macron ve başkaları da eklenebilir. Düşen tek yaprak, yaprak dökümüne sebep olabilir.

Sn. Erdoğan ve Cumhur İttifakına gelince:

Bizde menfi bir dalgalanma olması beklenemez.

Bunun 3 sebebi var:

-Bizim iklimimiz, millet hayatımız lider, ul’ül emr merkezlidir. Bu itibarla Türk Milleti, Sn. Erdoğan, Sn. Bahçeli ve Cumhur İttifakı’nı harcamaz.

-Seçimlere az bir zaman kalmıştır, maceraya heves eden olmaz.

-Başta CHP olmak üzere muhalefet nâ mevcuttur. Muhalefet, vatandaşın gözünü ve gönlünü dolduramıyor. Muhalefet, lider çıkaramıyor. Lider, ısmarlamayla, kursa giderek olmaz. Genel başkanla lider farklıdır.

…..

Bütün okuyucularımızın Kurban Bayramını tebrik ederiz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.