"Hindistân Fâtihi" Gazneli Mahmud

A -
A +
Ehl-i sünnet âlimlerinin yetiştirilmesine büyük gayret sarf eden Gazneli Mahmud, bid’at ehline karşı sert, hak mezhep ve ehline karşı ise pek yumuşak davranmıştır.
 
Sultân Gazneli Mahmud; Gazneliler Devleti’nin en büyük hükümdârı, Hindistân Fâtihi ve büyük İslâm kahramânıdır. 2 Kasım 971 (H. 361) târihinde doğan ve otuz üç sene adâlet ve muvaffakiyetle saltanat süren Gazneli Mahmud, dîne, medeniyete pek büyük hizmetler yapmıştır. Ebü’l-Hasan-ı Harkânî hazretleri, onun zamânında yaşamış en büyük İslâm âlimlerinden biridir. Ehl-i sünnet âlimlerinin yetiştirilmesine büyük gayret sarf eden Gazneli Mahmûd, bid’at ehline karşı sert davranmıştır...
Şâfiî âlimi Ebû Hâmid İsfehânî’yi, Bağdâd’daki Abbâsî Halîfesi’ne göndermiştir. Halîfe el-Kâdir (991-1030), Gazneli Mahmûd’un elçisini memnûniyetle karşılamıştır. Yeni hükümdâra saltanat alâmetlerinden hil’at, tâc ve bayrakla birlikte, sâhib olduğu ülkelerin “Ahd”ini gönderip, “Yemînü’d-Devle”, “Veliyyü Emîri’l-Mü’minîn” ve “Emîrü’l-Mille” lakablarını vermiştir.
Sultân, gönderilenleri kabulden sonra, İslâm dînini yaymak ve İslâm düşmânlarıyla mücâdele etmek için, her yıl Hindistân’a sefer yapmayı vadetmiştir. Başşehir Gazne’de Abbâsî Halîfesi El-Kâdir adına hutbe okutan Gazneli Mahmûd, yaptığı yemîne ve verdiği söze sâdık kalarak, Eylül 1000 târihinde, Hint seferlerine başlamıştır. Sultân Mahmûd, bu târihten 1027 yılına kadar Hindistan’a onyedi büyük sefer düzenlemiştir. Fethettiği bölgelerde mescitler, kürsüler ve minberler inşâ ettiren Sultân, İslâmiyetin esâslarını öğretmeleri için oralara âlimler de tayîn etmiştir.
Sultân Gazneli Mahmud10. seferini, Hintlilerce mukaddes bilinen pekçok tapınak ve putun bulunduğu Thanesar şehrine yapmıştır. Hiçbir mukâvemetle karşılaşmadan şehre giren Sultân, bütün putları kırdırmıştır. Bu zafer, Hindûların İslâmı ve Müslümânları tanımalarına sebep olmuş, bunun netîcesinde pekçok kimse İslâmiyetle şereflenmiştir.  
12. Hint seferini zengin ve bayındır bir ülke olan Kanave’a karşı yaptı. Baran (Bulendşehr) Kalesi önüne geldiğinde Raca Hardat, Sultânı hürmetle karşılayarak Müslümân olduğunu bildirdi ve şehri teslîm etti.
16. ve en meşhûr seferini, Somnat üzerine yaptı. Bu şehirde bulunan kutsal bir tapınaktaki put, her yıl, yüzbinlerce Hindû tarafından ziyâret edilir ve en kıymetli mücevherlerle süslenirdi. Sultân Mahmud bunu işitince, bu sapık inançla birlikte, o putu da yıkmaya karar verdi. Bu sâyede, Hintliler arasında İslâm dîninin yayılması da çabuklaşmış olacaktı.
18 Ekim 1025 târihinde otuzbin atlı ve yüzlerce gönüllüden meydâna gelen orduyla harekete geçen Sultân, 8 Ocak’ta Somnat’ı zabtetti. Tapınağa girdikten sonra müezzine, tapınağın üzerine çıkarak ezân okumasını emretti...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.