Hatıralar sarmış dört bir yanımı

A -
A +
Öğretmenler ikiye ayrılır;
Hatıralarından beslenenler ve hayal gücünden beslenenler…
Veya şöyle söyleyeyim… Sermayeden yiyenler ve üretmeye devam edenler…
Ve maalesef birinci grup, ikinci gruba göre çok daha kalabalık!
Eğitimde büyük bir dönüşüm için öğretmenler önce kendi reformlarını gerçekleştirmelidir.
Reform hareketinde yöntemler, araçlar, yaklaşım ve zihniyet güncellenmeli, fakat sevgi, adanmışlık ve fedakârlık gibi mesleğin özünü oluşturan değerler sabit kalmalıdır.
Sinema filmlerine bakın. Temalar pek değişmez. Ama otuz yıl önceki filmlerle bugünküleri kıyas bile edemezsiniz.
Hâlbuki sınıflarda otuz yıl önceyle bugün arasındaki tek fark gelişen teknoloji… Genel resme baktığımızda zihniyet aynen duruyor.
Hatta eğitim teknolojileri ve araçlar hızla gelişirken, motivasyon unsuru olan değerler giderek zayıflıyor.
Ya kendimizi güncelleyelim derken ruhumuzu kaybediyoruz. Ya da ruhumuzu kaybetmeyelim derken çocukların dünyasından uzaklaşıyoruz.
Zihinsel dönüşüm olmadan dijital dönüşüm hiçbir işe yaramaz.
Bu yüzden tahtanın en akıllısını kullanıyor ama yine bir sonuç alamıyoruz.
 
          Hatıralar ve hayaller
 
Eğitimde zihniyet değişimini somut örneklerle açıklamak çok işe yarayan bir yöntem.
Teoriye takılıp kaldığımız zaman, eğitim seminerlerinde kurulan hayaller, sınıf ortamında bir fanteziye dönüşüyor. Öğretmenler de haklı olarak sahnede akıl verenlere, “Kolaysa gel benim sınıfa da sen uygula bakalım bu anlattıklarını!” diyerek kendini aklıyor.
Olayı somutlaştırmak için aşağıya bazı ödev örnekleri yazdım. Hatıra bölümünde benim çocukluğumda ve gençliğimde verilen ödevler var. Hemen altında da hayalini kurduğum zihniyet değişimi sonrası verilebilecek ödevler.
Şu anda çocuğunuza verilen ödevler acaba hatıralardan mı, yoksa hayal gücünden mi besleniyor?
Okuyun ve siz karar verin!
            ***
Hatıram: 1450-1500 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğunda yaşanan ve tarihin akışını değiştiren olayları önem sırasına göre listeleyin.
Hayalim: Twitter uygulaması Osmanlı imparatorluğu zamanında kullanılıyor olsaydı, 1450-1500 yılları arasında TT listesine girebilecek 20 hashtag ne olurdu?
            ***
Hatıram: Popüler kültür ve bilim dünyası arasında yaşanan çatışmaları ele alan bir makale hazırlayınız.
Hayalim: Einstein ile Madonna’nın evli olduğunu düşünün. Çift, şiddetli geçimsizlik sonucu boşanmak için mahkemeye başvurur. Duruşmanın hâkimi sizsiniz. Tarafların nasıl ifadeler verebileceklerini hayal ederek yazın ve kimin haklı olduğuna karar verin.
            ***
Hatıram: İklim şartları, kültürel özellikleri ve mutfak kültürünü de dâhil ederek Ege bölgesi ve doğu Anadolu bölgesini karşılaştıran bir yazı yazın.
Hayalim: Doğma büyüme İzmirli bir Youtube fenomeni olduğunuzu düşünün. Üniversite sınavında Atatürk Üniversitesini kazanıp Erzurum’a taşınıyorsunuz. Altıncı ayın sonunda kanalınız için beş dakikalık bir video çekin ve yaşadıklarınızı mizahi bir dille anlatın.
            ***
Hatıram: Milton ve Shakespeare’in şiirlerini dil ve üslup açısından karşılaştıran üç paragraflık bir yazı yazın.
Hayalim: Milton ve Shakespeare’in şiirlerinden farklı mısraları karıştırarak, anlam bütünlüğünü korumaya çalışarak yeni bir şiir oluşturun. Sınıfta herkes yeniden kurguladığı şiiri yansıtacak ve hangi mısraın hangi şaire ait olduğuyla ilgili bir yarışma yapılacak.
            ***
Hatıram: Yaz tatilinde neler yaptığınızı anlatan 300 kelimelik bir kompozisyon yazın.
Hayalim: Yaz tatilinde yaşadıklarınızı yakında vizyona girecek bir film olarak düşünün ve aşağıdaki soruları buna göre cevaplayın;
- Filmin türü ne?
- Nerelerde çekildi ve bütçesi ne kadar?
- Öne çıkan oyuncular kimler?
- Filmin, seyirciyi kahkahalara boğan ve hüzünlendiren iki önemli sahnesini yazın.
- Filmin bir dakikalık tanıtım fragmanı için bir metin hazırlayın.
            ***
Hatıram: Kiralık Konak ve Madam Bovary romanlarındaki Charles Bovary ve Faik Bey karakterlerini tahlil eden bir makale yazın.
Hayalim: Kiralık Konak ve Madam Bovary romanlarındaki Charles Bovary ve Faik Bey karakterleri yer değiştirse, romanların kurgusu ne şekilde değişirdi?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.