Batılı bir ilim adamının itirafları

A -
A +
Papalığın vahşet derecesine varan işkenceleri yanında, Müslümanların, gayrimüslimlere karşı davranışları, ağzı süt kokan bir sübyanınki kadar yumuşak olmuştur.
 
Müslümanlar niçin geri kaldı -5-
Bütün dinleri iyi incelemiş olan, İngiliz ilim adamlarından Lord Davenport, yirminci asır başlarında Londra’da bastırdığı, (Hazret-i Muhammed ve Kur’an-ı kerim) adındaki İngilizce kitabında diyor ki:
Ahlâk üzerinde son derece titizliğidir ki, Müslümanlığın az zamanda süratle yayılmasına sebep olmuştur. Müslümanlar, muharebede kılınca boyun eğmiş olan başka din adamlarını, daima af ile karşılamışlardır. Juryo diyor ki:
Müslümanların Hristiyanlara karşı davranışı ile papalığın ve kralların Hristiyanlara reva gördüğü muamele, asla kıyas edilemez. Meselâ, [980] hicrî ve [1572] miladi yılı Ağustosun yirmi dördüncü günü, yani Sent Bartelemi yortu günü, Dokuzuncu Şarl ve Kraliçe Katerina’nın emri ile Paris ve civarında altmış bin Protestan öldürüldü.
İnsanları İslamiyet hakkındaki yanlış düşüncelerden kurtarmak lazımdır. Böyle yanlış sözlerin hiçbir vesikası yoktur. Papalığın vahşet derecesine varan işkenceleri yanında, Müslümanların, gayrimüslimlere karşı davranışları, ağzı süt kokan bir sübyanınki (çocuğunki) kadar yumuşak olmuştur.
İslamiyet, ilâhlar için insan kanı dökmek facia ve felâketinden beşeriyeti kurtardı. Bunun yerine, ibadeti ve sadakayı getirmekle, insanlara iyilik aşıladı. Sosyal adâletin temelini kurdu. Böylece, kanlı silâhlara hacet bırakmadan, dünyaya kolayca yayıldı. İlim davasına Müslümanlar kadar bağlı ve saygılı hiçbir millet gelmemiştir, denilebilir. Hazret-i Peygamberin “aleyhissalâtü vesselâm” pek çok hadisleri, samimi bir ilim teşvikçisidir ve ilme saygı ile doludur. İslamiyet, ilme maldan daha çok kıymet vermiştir. Hazret-i Muhammed, bu tutumu olanca gücü ile desteklemiş, Eshâbı da, bu yolda var kuvvetleri ile çalışmışlardır.
Bugünkü fennin ve medeniyetin kurucuları, eski ve yeni eserlerin ve edebiyatın koruyucuları, Emeviler, Abbasîler, Gazneliler ve Osmanlılar zamanındaki Müslümanlar olmuştur… [Buraya kadar bazı parçalarını yazdığımız İngilizce kitap, misyonerler ve diğer İslam düşmanları tarafından piyasadan alınarak, yok edilmek istenmiştir.]
İslâm hukukunu inceleyenler, İslamiyet’te sosyal adâlete, eşitliğe, hak ve hürriyete verilen önemi görerek hayran kalıyorlar. Mesela, (Hadîka)da el afetlerinde diyor ki: (Başkasının malını ondan izinsiz, zorla almaya, (Gasbetmek) denir. Gasp, haram olduğu gibi, gasbedilen malı kullanmak da haramdır. Başkasının malını izinsiz alıp, kullanıp, sonra geri vermek, malda ayıp ve kusur hâsıl olmasa bile, haram olur... Birinin malını, parasını şaka olarak da alıp saklamak haramdır. Çünkü böylece, başkasını üzmüş oluyor.)
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.