Medreselerden fen bilgilerini kim kaldırdı?

A -
A +
İslam düşmanları, din adamlarına fen bilgisi lazım değildir diyerek, bilgili âlimlerin yetişmelerine mani oldular. Sonra da din adamları fen bilmez, cahil ve gericidir dediler!..

Günümüzü anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir -11-
1846’da Sadrazam olan Reşid Paşa, işbaşına gelir gelmez, İngiliz Lord Redcliff ile hazırlamış olduğu "Tanzimat Kanunu"na dayanarak, mason locaları açtı. Casusluk ve hıyanet ocakları çalışmaya başladı. Gençler, din cahili olarak yetiştirildi. Londra’dan alınan planlarla, bir yandan idârî, zirâî, askerî değişiklikler yaptılar. Bunlarla gözleri boyadılar. Öte yandan da İslam ahlakını, ecdat sevgisini, millî birliği parçalamaya başladılar. Yetiştirdikleri kimseleri işbaşına getirdiler. Bu senelerde Avrupa’da fizik, kimya üzerinde dev adımlar atılıyor, yeni buluşlar, ilerlemeler oluyor, büyük fabrikalar, teknik üniversiteler, modern harp vasıtaları kuruluyordu. Osmanlılarda bunların hiçbiri yapılmadı.
Hatta, Fatih devrinden beri medreselerde okutulmakta olan fen, hesap, hendese, astronomi derslerini büsbütün kaldırdılar. Din adamlarına fen bilgisi lazım değildir diyerek, bilgili âlimlerin yetişmelerine mani oldular. Sonradan gelen İslam düşmanları da din adamları fen bilmez, din adamları cahildir, gericidir diyerek Müslüman yavrularını İslamiyetten uzaklaştırmaya çalıştılar. İslamiyete ve Müslümanlara zararlı olan, İslamiyetin öğrenilmesine mani olan şeylere asrîlik, ilericilik dediler. Çıkardıkları her kanun Müslümanların ve devletin aleyhine idi. Vatanın asıl sahibi olan Müslüman Türkler, ikinci sınıf vatandaş hâline getirildi.
Bu vatanın evlatları, İngilizlerin tezgâhladıkları harplerde şehit olurken, Reşid Paşa’nın ve yetiştirdiği masonların oyunları neticesinde, memleketin sanayi ve ticareti gayr-i müslimlerin ve masonların eline geçti.
Düşmanların ve mason Reşid Paşa'nın memlekete verdikleri zararları, herkesten önce anlayan Sultan, çoğu zaman sarayında hüngür hüngür ağlardı. Düşmanlara karşı koymak için tedbirler arar ve Allahü teâlâya yalvarırdı. Bu sebeple, mason Reşid Paşa’yı, birkaç kere sadrazamlıktan uzaklaştırdı ise de kendisine (Koca), (Büyük) gibi isimler takan bu kurnaz adam, rakiplerini devirip, tekrar işbaşına gelmesini becerirdi. Ne yazık ki sultan keder ve üzüntüsünden tüberküloza yakalanıp genç yaşında vefat etti. Sonraki senelerde devlet koltuklarını kapışanlar ve üniversite hocalıklarına, mahkeme başkanlıklarına getirilenler hep mason Reşid Paşa’nın yetiştirmeleridir.
Böylece (Kaht-ı ricâl) devrinin açılmasına ve Osmanlılara (Hasta Adam) denilmesine sebep olmuşlardır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.