Osmanlı sultanlarının yüksek ideali...

A -
A +
“Sonunda yaşlı genç herkese ölüm gelecektir. Bizim mesleğimiz Allah yoludur. Maksadımız Allahü tealanın dinini yaymaktır. Yoksa kuru kavga ve cihangirlik davası değildir.”
 
İstanbul’un Fethi-7-
Osmanlı sultanları hep aynı gaye ve maksat uğruna ömürlerini vermişlerdir. Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi, oğlu Orhan Gazi’ye yaptığı nasihatte şöyle der:
Sonunda yaşlı genç herkese ölüm gelecektir. Maksadımız Allah’ın dinini yaymaktır. Mesleğimiz Allah yoludur. Yoksa kuru kavga ve cihangirlik davası değildir.”
Orhan Gazi'nin, oğluna vasiyeti de şöyledir:
“Oğul, saltanatına mağrur olma. Unutma ki dünya Hazreti Süleyman’a kalmamıştır. Dünya saltanatı geçicidir. Lakin büyük bir fırsattır. Allah yolunda hizmet ve peygamberimizin (aleyhisselam) şefaatine mazhariyet için bu fırsatı iyi değerlendir. Osmanlıya iki kıtaya hükmetmek yetmez. Çünkü İ’la-yı kelimetullah [Allahü tealanın ism-i şerifini yüceltmek, İslam dinin yaymak] azmi iki kıtaya sığmayacak kadar yüce bir azimdir... Fakirleri doyur. Adaletle hükmet. Sonunda hüküm isabetli bile olsa geciken adalet zulümdür...”
Kosova’da Osmanlı ordusu ile Haçlılar karşılaşır. Altmış bin Osmanlı askerinin karşısına, iki yüz bin haçlı çıkar. Sultan I. Murâd-ı Hüdavendigar, mübârek Berât gecesinde, abdest alıp iki rek’at hacet namazı kılar. Sonra ellerini açıp Cenâb-ı Hakka gözyaşları içinde şöyle yalvarır:
Ya Rabbi! Mülk senindir. Sen kime istersen verirsin. Ben dahî bir aciz kulunum. İçimden geçenleri sen biliyorsun. Mal ve mülk  benim maksadım değildir. Sadece senin rızânı istiyorum. Yâ Rabbi! Ben şehit olayım. Tek bu müminleri küffâr elinde mağlup edip helak eyleme! Bunları mansûr ve muzaffer eyle! Ben canımı vereyim. Tek bu müminler yaşasın! İlâhî! Evvel beni gazî kıldın, sonunda da şehitlik nasip eyle! Âmin!
Osmanlı ordusu zaferi kazanır; fakat padişah şehit olur...
           ***
Fatih de bu yüksek ideali şu şiiriyle ifade eder:
İmtisâl-i câhidû fillâh olubdur niyyetüm
Dîn-i İslâm’ın mücerred gayretidür gayretüm
 
Fazl-ı Hakk u himmet-i cünd-i ricâlullah ile
Ehl-i küfrü ser-te-ser kahr eylemekdür niyyetüm

Nefs ü mâl ile n'ola kılsam cihanda ictihâd
Hamdü lillâh var gazâya sad-hezâran rağbetüm

(Niyetim "Allah yolunda cihad ediniz" emrine uymaktır. Gayretim ise İslam dinine bağlı olmanın gerektirdiği gayretten başkası değildir... Niyetim Allahü teala'nın lütfu ve evliyanın himmeti ile küffarı baştan başa kahreylemektir... Peygamberler ve evliya benim dayanağımdır. Fetih ve zafer ümidim sadece  Allahü tealanın lütfundandır... Can ve mal ile dünyada cihatta bulunsam ne olacak. Hamdolsun  Allahu tealaya, gazâya yüz binlerce rağbetim var.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.