Dinimizi Ehl-i sünnet âlimlerinden öğrenmeliyiz

A -
A +
Muhammed aleyhisselâm, Allahü teâlânın bildirdiklerini Eshâbına bildirdi. Onlar da talebelerine bildirdi. Bunlar da kitaplarına yazdılar. Bu kitapları yazan âlimlere ‘‘Ehl-i sünnet âlimi’’ denir. 
 
İslamiyeti bildiren kitaplar pek çoktur. Bunların içinde en kıymetlisi, İmâm-ı Rabbâni hazretlerinin üç cilt (Mektûbat) kitabıdır. Bundan sonra İmâm-ı Rabbâni hazretlerinin oğlu Muhammed Masûm’un üç cilt (Mektûbat) kitabıdır. Muhammed Masum hazretleri, Mektubatın üçüncü cildinin on altıncı mektubunda buyuruyor ki: (İman, kelime-i tevhidin ‘La ilâhe illallah’ ve ‘Muhammedün Resûlullah’ iki kısmına birlikte inanmaktır.) Yani Müslüman olmak için, Muhammed aleyhisselâmın Peygamber olduğuna da inanmak lazımdır. Allahü teala, Cebrail ismindeki melek ile kendisine (Kur'ân-ı kerîmi) göndermiştir.
Muhammed aleyhisselam, Kur'ân-ı kerîmi tefsir etmiştir. Yani açıklamıştır. Bu açıklamalara (Hadîs-i şerîf) denir. İslamiyet, (Kur'ân-ı kerîm) ile (Hadîs-i şerîf)lerdir. Dünyanın her yerindeki, milyonlarca İslam kitabı, (Kur'ân-ı kerîm) ile (Hadîs-i şerîf)lerin açıklamalarıdır. Muhammed aleyhisselamdan gelmeyen bir söz, İslam kitabı olamaz. İman ve İslam demek (Kur'ân-ı kerîm) ve (Hadîs-i şerîf)lere inanmak demektir. Onun bildirdiklerine inanmayan, Allah kelâmına inanmamış olur.
Muhammed aleyhisselam, Allahü tealanın bildirdiklerini Eshâbına bildirdi. Onlar da talebelerine bildirdi. Bunlar da kitaplarına yazdılar. Bu kitapları yazan âlimlere ‘‘Ehl-i sünnet âlimi’’ denir. Her Müslüman, itikadını, ibadetlerini ve ahlâkını, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarında bildirdiklerine göre düzeltmelidir.  Dinimizi Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından öğrenmeliyiz. Dinde reformcuların, eshâbı kirâma dil uzatanların, dört hak mezhepten birine tâbi olmayı kabul etmeyenlerin, kısa görüşleri ile Kur’ân-ı kerîm ve hadis-i şeriflerden yanlış  mana çıkaranların kitaplarından öğrenmemeliyiz.
Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem’’ buyurdu ki: (Ümmetim arasında fitne, fesat yayıldığı zaman, sünnetime yapışana, yüz şehit sevabı vardır.) Sünnete yapışmak, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarını öğrenmekle ve bunlara uymakla olur. Müslümanların dört mezhebinden herhangi birisinin âlimleri (Ehl-i sünnet âlimleri)dir.
Demek ki doğru yolda olmanın ölçüsü; itikadımızın, ibadetlerimizin ve ahlakımızın Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarına uygun olmasıdır. Ehl-i sünnet olmayan kimselerin kitaplarından din bilgisi öğrenmemelidir. Böyle kimselerin sözlerine ve yazılarına aldanmamalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.