Her Müslüman ilmihâl bilgilerini öğrenmeli

A -
A +
Din bilgilerini öğrenmeden, başka şeyler öğrenenler ve çocuklarına lazım olan din bilgilerini öğretmeyip, başka işlerle meşgul olanlar ne kadar aldanıyor.
 
 
Her Müslümânın bilmesi ve yapması gereken îmân, fıkıh ve ahlâk bilgilerini kısaca ve açıkça anlatan kitaplara "İlmihâl" kitapları denir. Dînini bilen, seven ve kayıran mübârek insanların ilmihâl kitaplarını alıp, çoluğuna ve çocuğuna öğretmek, her Müslümânın birinci vazifesidir ve "Farz-ı ayn"dır.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hikmetsiz kalp, harap ev gibidir. Şu hâlde öğrenin, öğretin. Fıkıh öğrenin, cahil olarak ölmeyin. Çünkü Hak teâlâ cahillik için mazeret kabul etmez.)
İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: 
"Her Müslümanın ilmihâl bilgilerini öğrenmesinin farz olduğunu fıkıh âlimleri söz birliği ile bildirdi. Mesela karı-kocanın hayız ve nifâs bilgilerini öğrenmeleri lâzımdır. Kocası, hanımına öğretmeli, kendisi bilmiyorsa, bilen kadınlardan öğrenmesi için izin vermelidir."
Ehl-i sünnet itikâdını ve fıkıh bilgilerini öğrenmeden önce, ibretlik menkıbelerle meşgul olmak bile doğru değildir. Din bilgilerini öğrenmeden, başka şeyler öğrenenler ve çocuklarına lazım olan din bilgilerini öğretmeyip, başka işlerle meşgul olanlar ne kadar aldanıyor.
İlmihâl bilgilerini öğrenmemiş olanların, tefsir okumakla meşgul olmaları da doğru değildir. Kur'ân-ı kerîmin hakiki manasını anlamak isteyen bir kimse, din âlimlerinin kelâm (akaid) fıkıh ve ahlâk kitaplarını veya bunları lüzumu kadar anlatan Ehl-i sünnet âlimlerinin yazdığı bir ilmihal kitabını okumalıdır. Bu kitapların hepsi, Kur'ân-ı kerimden ve hadis-i şeriflerden alınmış ve yazılmıştır.
(Birgivî Vasıyyetnâmesi) şerhinde diyor ki: 
"Kelâm ve fıkıh âlimlerimiz, tefsirden, hadîsten anladıklarını, bizim gibi ilmi olmayanlara, açık ve kolay öğretmek için, pek çok "Fıkıh" ve "İlmihâl" kitabı yazmışlardır. İslâmiyyeti doğru öğrenmek için, o fıkıh ve ilmihâl kitaplarını okumaktan başka çâre yoktur."
O hâlde her Müslümânın Ehl-i sünnet âlimlerinin yazdığı ilmihâl kitâplarından birini okuyup öğrenmesi ve çocuklarına öğretmesi lâzımdır. 
"Tam ilmihâl Seâdet-i ebediyye" kitabı nakli esas alan çok kıymetli bir ilmihal kitabıdır. İçindeki bilgilerin hepsi, muteber âlimlerin eserlerinden derlenmiştir. Anlatılan her meselenin kaynağı gösterilmiştir. Bu kitabı baştan sona dikkatlice okuyan bir kimse, Allahü tealanın emir ve yasaklarını doğru olarak öğrenir. Dînimiz hakkında yeterli bilgiye sahip olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.