Din bilgilerinin kaynağı dörttür

A -
A +
Edille-i şeriyye (din bilgilerinin kaynağı) dörttür. Bunlar: Kitap, Sünnet, İcma-ı ümmet ve Kıyas-ı fukahadır. Bu dört delil müctehid âlimler içindir.     Ehl-i sünnet itikadında olmanın şartları -2-Edille-i şeriyye (din bilgilerinin) kaynağı dörttür. Bunlar: Kitap (Kur’an-ı kerim), Sünnet (hadis-i şerifler), İcma-ı ümmet (Eshab-ı kiramın veya Tabiinin yahut Tebe-i tabiinin söz birliği) ve Kıyas-ı fukahadır (Ehl-i sünnet âlimlerinin Kur’ân-ı kerim ve hadisi şeriflerden çıkardıkları hüküm.) Bu dört delil müctehid âlimler içindir. Müctehid olmayanların, avamın tek delili vardır, o da mezhebinin hükmüdür.
  • Dört hak mezhepten birine uymalıdır. Ehl-i sünnet itikadında olan Müslümanlar, asırlardır amelde dört hak mezhepten birine uymuşlardır. Dört hak mezhepten birinde bulunmayan kimse, Ehl-i sünnetten ayrılmış olur. Dört mezhepten birine uymakla, Kur’ân-ı kerime ve Resulullah’ın sünnetine (yoluna) uyulmuş olur.
  • Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) miracının hem ruh hem bedenle olduğuna inanmalıdır. Mirac bir hâldir yani rüyada olmuştur diyenler Ehl-i sünnetten ayrılmış olur.
  • Müslümanlar başındaki amirlerine, idarecilerine isyan etmemelidir. Huruç yani isyan etmek fitne çıkarmak olur ve çeşitli felaketlere yol açar. İdarecilerin hayırlı iş yapmalarına dua etmeli ve günah işlerinden vazgeçmeleri için tatlı dille nasihat etmelidir. Ehl-i sünnet olan bir Müslüman, Allahü teâlânın emirlerine uyar, günah işlemez. Kanunlara karşı gelmez, suç işlemez.
  • Din bilgilerini meal ve tefsirlerden değil, Ehl-i sünnet âlimlerinin yazdığı fıkıh ve ilmihal kitaplarından öğrenmelidir. Dinî konularda konuşurken bana göre dememeli, kendi aklına göre yorum yapmamalı, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından naklederek konuşmalıdır.
  • İslamiyet için, (İslam düşüncesi), (İslam nazariyesi) ve benzeri ifadeleri kullanmamalıdır. Çünkü İslamiyet, Allahü teâlânın bildirdiği hükümlerdir, bir düşünce, bir görüş değildir. Görüş de düşünce de insanlar için kullanılır. Allah için, İslamiyet için ve Kur’an-ı kerim için kullanılmaz.
  • Kıyamet alametlerinden Hazret-i Mehdi’nin geleceğine, Hazret-i İsa’nın ölmeyip göğe kaldırıldığına, kıyamete yakın gökten ineceğine, Güneş'in batıdan doğacağına ve bildirilen diğer kıyamet alametlerine inanmalıdır.
  • Kabir azabı, kabrin sıkması, kabirde Münker ve Nekir denilen meleklerin kabir suallerini sorması, kıyamette hesap, iyiliklerin ve günahların ahirete mahsus bir teraziyle tartılması, Cehennem üzerinde Sırat köprüsünün bulunması vardır. Bunların hepsi olacaktır.
  • Kıymetli isimleri bozmadan, doğru ve aslına uygun söylemelidir. Yoksa hürmetsizlik olur. Mesela Muhammed yerine "Memo" veya "Hamo", Hasan yerine "Hasso", İbrahim yerine "İbo", Süleyman yerine "Sülo" dememelidir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.