Menkıbe okumanın ve dinlemenin faydaları

A -
A +
Evliya menkıbeleri gönül zenginliğine, güzel düşünmeye, güzel huylu olmaya, günahlardan sakınmayaAllahü teâlânın hatırlanmasına vesile olur...
 
Menkıbelerin dinimizdeki yeri ve önemi -2-
Menkıbeler, Ehl-i sünnet büyüklerinin, evliya zatların örnek yaşayışları, hâlleri, sohbetleri, nasihatleri, ibret dolu sözleri ve kerametlerini konu alan hatıralardır. Evliya zatların hayatları İslamiyet’in yaşanmış şeklidir. Gönüllere ve vicdanlara hitap eder. Menkıbeler, manevi hayatımız üzerinde olduğu kadar özel ve sosyal hayatımızda da olumlu ve faydalı tesirler yapmaktadır. Dolayısıyla menkıbeler gönül zenginliğine, güzel düşünmeye, güzel huylu olmaya, günahlardan sakınmaya  ve Allahü teâlânın hatırlanmasına vesile olmakta, gönüllere huzur ve ferahlık vermektedir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Öyle zatlar vardır ki, Allah’ı hatırlamanın anahtarıdır. Onlar görülünce Allah hatırlanır.) [Taberani]
(Allahü teâlâ buyurdu ki: Ben anılınca evliyam hatırlanır. Onlar anılınca da, ben hatırlanırım.) [İ. Begavî-Mesabih]
Molla Cami "kuddise sirrûh" hazretleri evliya zatların menkıbelerini anlattığı "Baharistan" adlı eserinde şöyle buyurur: "Evliya zatların menkıbeleri, nefis ve şeytana karşı kalbe destek olur, onu kuvvetlendirir."
Yine Molla Cami hazretleri "Nefahât-ül Üns" adlı kitabında bu konuyu daha geniş olarak şöyle anlatır: 
"Evliyanın büyüklerinden Cüneyd-i Bağdadi hazretlerine sordular: 'Evliya menkıbelerinin ne faydası vardır?' Cevaben dedi ki: Allahü teâlâ Hud süresi yüzyirminci ayeti kerimesinde mealen (Ya Muhammed! Peygamberlerin kıssalarını ve haberlerini, sana beyan ediyoruz ve onların ahvalinden seni haberdar kılıyoruz. Ta ki senin gönlün kuvvetlensin. Sana kavminden bir zahmet ve sıkıntı erişirse, o peygamberlerin ahvalini ve haberlerini düşünesin. Onlara dahi böyle zahmet, meşakkat ve sıkıntı gelince, nasıl sabır ve tahammül ettiklerini, tevekkül ve teslimiyet hallerini artırdıklarını bilesin) buyurmaktadır. Evliya menkıbeleri de, bunları okuyanlarda ve  dinleyenlerde, bela ve imtihan vakitlerinde, kıtlık ve yokluk zamanlarında sabır, tahammül, tevekkül ve teslimiyet hallerini fazlalaştırır. Böyle zamanlarda evliya zatlar gibi sabır, tevekkül ve teslimiyet üzere olmaya yardımcı olur."
Sıbgatullah Arvâsî hazretleri buyuruyor ki: "Evliya menkıbelerini okumak, dinlemek Allah sevgisini artırır. Eshab-ı kiramın menkıbeleri, imanı kuvvetlendirir, günahları yok eder. (Evliyalar Ansiklopedisi)
Seyyid Abdülhakîm Arvâsî hazretleri de buyurdu ki: "Hasta yanında, evliya, âlim ve salih zatların menkıbeleri ve sözleri konuşulmalı, bunlara sevgisi arttırılmalı. Evliya-yı kiramdan bahsetmek, rahmete sebep olur." (Sefer-i ahiret risalesi)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.